
Kathimerini.com.cy
«Μέσα από τον ειλικρινή διάλογο, τον αμοιβαίο σεβασμό και την αναγνώριση των ευαισθησιών της κάθε κοινότητας, καταφέραμε, με τον χρόνο, να οικοδομήσουμε ισχυρά θεμέλια εμπιστοσύνης», λέει σε συνέντευξή του στην «Κ» ο συμπρόεδρος της Δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά, Σώτος Κτωρής. Πράγματι τα έργα της Επιτροπής αποδεικνύουν πως η δουλειά που επιτελείται από όλα τα μέλη της είναι σπουδαία, μέχρι σήμερα έχει συμβάλει στη συντήρηση και διάσωση περισσότερων από 170 μνημείων σε ολόκληρη την Κύπρο. Μνημεία που αντικατοπτρίζουν τη μακραίωνη, πολυπολιτισμική ιστορία του νησιού. Όσο για το μέλλον της ο κ. Κτωρής λέει: «Το μεγαλύτερο παράσημο για την Επιτροπή δεν θα είναι η μακροημέρευσή της. Θα είναι όταν θα έρθει η στιγμή που θα μπορεί να ολοκληρώσει την αποστολή της και να παραδώσει τη σκυτάλη σε έναν τόπο όπου Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι θα διαχειρίζονται από κοινού, θεσμικά και ισότιμα, την πολιτιστική τους κληρονομιά».
–Η δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά θεωρείται ότι είναι από εκείνες που παράγουν ουσιαστικό και συνεχές έργο. Τι την κάνει να ξεχωρίζει και να είναι τόσο παραγωγική;
–Αυτό που κάνει την Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά να ξεχωρίζει, είναι ότι λειτουργεί ως ένα παράδειγμα έμπρακτης και ουσιαστικής συνεργασίας σε ένα περιβάλλον στο οποίο για δεκαετίες κυριάρχησαν η καχυποψία και η πλήρης αποξένωση των δύο κοινοτήτων. Από την πρώτη ημέρα της σύστασής της, η Επιτροπή επέλεξε να αποστασιοποιηθεί πλήρως από κάθε λογική ρήξης, αντιπαράθεσης ή εργαλειοποίησης της πολιτιστικής κληρονομιάς για πολιτικούς σκοπούς. Λειτούργησε με επίγνωση και σεβασμό στην ευθύνη που φέρουμε απέναντι στα μνημεία και την ιστορική μνήμη του τόπου μας. Μέσα από τον ειλικρινή διάλογο, τον αμοιβαίο σεβασμό και την αναγνώριση των ευαισθησιών της κάθε κοινότητας, καταφέραμε, με τον χρόνο, να οικοδομήσουμε ισχυρά θεμέλια εμπιστοσύνης. Κι αυτή η εμπιστοσύνη, ακόμη και σε δύσκολες πολιτικές συγκυρίες, συνέχισε να παράγει αποτελέσματα αμοιβαίου οφέλους. Η προσέγγισή μας είναι αποπολιτικοποιημένη και εστιασμένη αποκλειστικά στην ανάγκη διάσωσης των μνημείων. Δεν διακρίνουμε τα μνημεία σε «χριστιανικά» ή «μουσουλμανικά». Κάθε μνημείο που σώζεται, είναι ένα κομμάτι της κοινής μας ιστορίας, της συλλογικής μνήμης και της ταυτότητας της Κύπρου. Με τη συνδρομή και στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της UNDP έχουμε συγκροτήσει έναν επαρκή, υπό τις περιστάσεις, μηχανισμό παρέμβασης για τη διάσωση των μνημείων. Το έργο της Επιτροπής δεν είναι θεωρητικό. Δεκάδες έργα συντήρησης και διασωστικών παρεμβάσεων έχουν ήδη ολοκληρωθεί. Ταυτόχρονα, η Επιτροπή υλοποιεί δράσεις ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης. Αναπτύσσει διαδραστικά εκπαιδευτικά εργαλεία για τους νέους και προωθεί την πρωτοβουλία της Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Μέσα από αυτές τις πρωτοβουλίες δίνεται η δυνατότητα σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους να γνωρίσουν, να κατανοήσουν και να σεβαστούν την πολιτιστική ποικιλομορφία της Κύπρου. Αυτό που, όμως, δίνει πραγματικά ψυχή στην Επιτροπή είναι οι άνθρωποί της, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, που εργάζονται με συνέπεια, επαγγελματισμό και βαθιά πίστη στο κοινό όραμα της διάσωσης των μνημείων.
Διαβάστε τη συνέντευξη στον Απόστολο Κουρουπάκη στην έντυπη έκδοση της «Κ».
Γίνετε συνδρομητής της έντυπης έκδοσης στο κινητό σας, με μια εβδομάδα δωρεάν συνδρομή.