Το Μεταναστευτικό είναι ένα από τα κύρια θέματα που προκαλεί ανησυχίες στην κοινή γνώμη. Οι αιτήσεις ασύλου που σωρεύτηκαν τα τελευταία πέντε χρόνια έφθασαν τις 35.000, αλλά η κυβέρνηση αποφεύγει να μας εξηγήσει πώς φθάσαμε σε αυτό το σημείο. Οι αριθμοί αποδεικνύουν την απραξία της και εξηγώ:
Με βάση τα επίσημα στοιχεία, μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2022, εκκρεμούν 27.000 αιτήσεις για εξέταση στην Υπηρεσία Ασύλου. Άλλες 8.000 εκκρεμούν στο Διοικητικό Δικαστήριο για τελεσίδικη απόφαση. Ο συνολικός αριθμός –35.000 φάκελοι– έχει συσσωρευτεί από το 2017 και μετά. Ένας φάκελος μπορεί να πάρει δύο ή και τρία χρόνια να εξεταστεί. Πού είναι οι βασικές αρχές της Ε.Ε. για γρήγορη, δίκαιη και αποτελεσματική εξέταση;
Η απόφαση της κυβέρνησης Αναστασιάδη να τοποθετήσει συρματοπλέγματα κατά μήκος της Γραμμής Κατάπαυσης του Πυρός είναι ακόμη ένα δείγμα μιας λανθασμένης πολιτικής. Επίσης, η απόφαση να προσληφθούν 300 άτομα ως οριοφύλακες με οπλισμό, στην ουσία μετατρέπει τη Γραμμή Κατάπαυσης του Πυρός σε «σκληρό σύνορο». ΟΗΕ και Ε.Ε. απορρίπτουν τις ενέργειες αυτές στη νεκρή ζώνη. Κανένα πρόβλημα δεν θα λυθεί με συρματοπλέγματα.
Η κοινή γνώμη ανησυχεί. Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ότι η απραξία της κυβέρνησης στο Μεταναστευτικό προκάλεσε νέα προβλήματα. Προτείνω μια ολοκληρωμένη πολιτική για το Μεταναστευτικό. Να εφαρμόσουμε τους κανόνες της Ε.Ε. για το άσυλο, να οργανώσουμε τη μετανάστευση πάνω σε ορθές βάσεις και έτσι να κερδίσουμε τη στήριξη των Ευρωπαίων εταίρων μας για να σταματήσουμε τις μη ελεγχόμενες αφίξεις.
Προτείνω τα ακόλουθα πέντε μέτρα:
1) Ακύρωση της πρόσληψης των 300 οριοφυλάκων. Αντί αυτών, να προσληφθούν προσοντούχοι που θα εκπαιδευτούν στον τομέα του ασύλου με στόχο την ταχεία και δίκαιη εξέταση κάθε νέας αίτησης που υποβάλλεται, εντός τριών μηνών. Η γρήγορη διεκπεραίωση νέων αιτήσεων θα αποτρέψει την κατάχρηση.
2) Ξεκαθάρισμα των 27.000 αιτήσεων που στοιβάχθηκαν (back logged) με διαδικασία ανάθεσης υπηρεσιών, με στήριξη και εποπτεία από την Ε.Ε. (European Union Agency for Asylum EUAA). Όσοι δικαιούνται διεθνούς προστασίας θα ενταχθούν σε προγράμματα ένταξης για εργασία και εκμάθηση της γλώσσας.
3) Αντικατάσταση της επιδοματικής πολιτικής με πολιτική εργασίας και κατάρτισης σε τομείς που η οικονομία χρειάζεται εργατικό δυναμικό.
4) Ενίσχυση του τομέα των επιστροφών μεταναστών στις χώρες προέλευσής τους, αλλά και της ένταξης όλων όσοι θα παραμένουν στη χώρα νόμιμα. Με ξεκάθαρη επιλογή: άμεση, εθελούσια επιστροφή, έναντι αυξημένου οικονομικού κινήτρου το οποίο να μειώνεται με την πάροδο του χρόνου.
5) Οι υποδομές στέγασης να γίνουν αξιοπρεπείς και βιώσιμες για να μπορούν να αξιοποιηθούν για κοινωνικούς και στεγαστικούς σκοπούς, όταν εκτονωθεί η παρούσα κατάσταση στο Μεταναστευτικό.
Με τις υφιστάμενες πολιτικές της κυβέρνησης Αναστασιάδη στο μεταναστευτικό, ο Κύπριος φορολογούμενος επιβαρύνεται με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Η Ε.Ε. δεν εγκρίνει τις άστοχες, αντιφατικές και παρωχημένες πολιτικές, δεν πληρώνει για φράχτες και «οριοφύλακες». Τα φορτώνεται όλα ο Κύπριος φορολογούμενος.
Τα πέντε μέτρα που προτείνω συνάδουν πλήρως με τις πολιτικές της Ε.Ε. και θα τύχουν συγχρηματοδότησης από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης. Με κατάλληλες ενέργειες μπορεί να χρηματοδοτηθούν και 100% από έκτακτη βοήθεια, φτάνει η Κύπρος να αποδείξει ότι είναι μια αξιόπιστη χώρα. Αυτές οι πολιτικές θα δώσουν στέρεη βάση για συντονισμό με την Ε.Ε., ούτως ώστε να διεκδικήσουμε, α) την ένταξη του Μεταναστευτικού στον διάλογο της Ε.Ε. με την Τουρκία, β) τη λειτουργία Μικτής Τεχνικής Επιτροπής Ε/κ και Τ/κ για έλεγχο των αφίξεων, και γ) την ενίσχυση της συνεργασίας με άλλα κράτη για επιστροφές μεταναστών στις χώρες καταγωγής τους, ή για μετεγκατάστασή τους σε άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε., όπως η Γερμανία, η Γαλλία και σκανδιναβικές χώρες. Το μεταναστευτικό είναι ένα δύσκολο πρόβλημα. Χρειάζεται επίπονη προσπάθεια για να μπορέσουμε να το αντιμετωπίσουμε. Μπορούμε.
Η Κύπρος αξίζει καλύτερα.
Ο κ. Αχιλλέας Δημητριάδης είναι υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας.