Η λύση Ομοσπονδίας, όπως αυτή κόντεψε να μας επιβληθεί στον Κραν Μοντάνα, οδηγεί στη νομιμοποίηση της διχοτόμησης και της κατοχής και στη μελλοντική τουρκοποίηση της Κύπρου. Δυστυχώς για την Κ.Δ. και τον Ελληνισμό της Κύπρου το μόνο πλαίσιο επίλυσης του Κυπριακού είναι η λύση «Δ.Δ.Ο. με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ». Και τούτο επειδή η μορφή αυτή της λύσης έγινε αποδεκτή από την ελληνοκυπριακή κοινότητα και κατοχυρώθηκε από ψηφίσματα του Σ.Α. του Ο.Η.Ε. Η λύση αυτή θα καταργεί την Κ.Δ. και θα νομιμοποιεί τα αποτελέσματα της εισβολής.
Δυστυχώς, η ελληνοκυπριακή κοινότητα δεν μπορεί να απορρίψει το πλαίσιο αυτό, ούτε να το αντικαταστήσει με απαίτηση για ενιαίο κράτος και η τουρκοκυπριακή κοινότητα να ενταχθεί στην Κ.Δ. από την οποία αποχώρησε το 1964. Μια τέτοια κίνηση θα δώσει την ευκαιρία και την αφορμή, ώστε το Σ.Α., ο Ο.Η.Ε. και η Ε.Ε. να μας εγκαταλείψουν στις ορέξεις της Τουρκίας. Η εγκατάλειψή μας στις ορέξεις της Τουρκίας, όταν έκανε εισβολή το 1974 και διατρήσεις στην ΑΟΖ της Κ.Δ., όταν παραβαίνοντας τα ψηφίσματα του Ο.Η.Ε. διαφοροποιεί την κατάσταση στην Αμμόχωστο είναι ενδεικτικά πόσο δεν ενοχλείται η διεθνής κοινότητα και κυρίως πώς αντιδρά η Ε.Ε. της οποίας η Κ.Δ. είναι ισότιμο μέλος.
Η μόνη ρεαλιστική απόφαση και ενέργεια της Κ.Δ. θα είναι η συνέχιση της επιδίωξης λύσης ΔΔΟ με μια διαφορά. Να απαιτήσουμε σωστό περιεχόμενο για τη λύση ΔΔΟ με πολιτική ισότητα, ώστε η Κ.Δ. να καταστεί κανονικό κράτος. Το σωστό περιεχόμενο, όρος που εισήγαγε ο αείμνηστος Τάσσος Παπαδόπουλος και που τόσο πολύ χλευάζεται σήμερα, μπορεί να αποτελέσει την καλύτερη ασπίδα της Κ.Δ.
Τώρα που η Τουρκία θέτει με επιμονή και σε αντίθεση με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ την απαίτηση για λύση δύο κυριάρχων κρατιδίων είναι ευκαιρία για την πλευρά μας να αποδεσμευτεί από τις συγκλίσεις, που είναι αντίθετες με τη διακήρυξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Η πλευρά μας πρέπει να τονίσει ότι επιδιώκει το σωστό περιεχόμενο για τη «ΔΔΟ με πολιτική ισότητα». Η Κ.Δ. να ορίσει το πρώτο άρθρο του νέου συντάγματος της Κ.Δ. που να αναφέρει ότι «η Κ.Δ. μετεξελίσσεται σε ΔΔΟ με πολιτική ισότητα, όπου οι δύο κοινότητες θα αποτελέσουν τα δυο κρατίδια». Μετά θα δηλώσει ότι αποδέχεται να διορίσει το Σ.Α. ομάδα διεθνώς αναγνωρισμένων συνταγματολόγων, οι οποίοι θα συντάξουν το Σύνταγμα της Ομόσπονδης Κ.Δ., έχοντας υπόψη τα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ, τη διακήρυξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την εφαρμογή τους, και όλο το Σύνταγμα να είναι σύμφωνο με το ευρωπαϊκό κεκτημένο».
Διεθνής διάσκεψη των μελών του Σ.Α. και των εγγυητριών δυνάμεων θα υπογράψουν νέα συνθήκη μετεξέλιξης της Κ.Δ. σε Δ.Δ.Ο. με παράλληλη κατάργηση των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων, ώστε η Κ.Δ. να είναι ένα κανονικό κράτος. Το νέο Σύνταγμα θα τεθεί σε δημοψήφισμα ενώπιον του κυπριακού λαού για έγκριση. Την εγγύηση για εφαρμογή και παρακολούθηση της λύσης θα αναλάβουν η Ε.Ε. και το Σ.Α. του ΟΗΕ.
Είμαι βέβαιος ότι πολλοί θα πουν ότι αυτές τις προτάσεις δεν θα τις αποδεχτεί η Τουρκία, που έχει άλλα σχέδια για την Κύπρο. Συμφωνώ απόλυτα. Έτσι μόνο θα γλυτώσουμε από τη διχοτόμηση της ΔΔΟ που επιδιώκει η Τουρκία. Και θα συνεχίσουμε τη μακροχρόνια αντίστασή μας, υπερασπιζόμενοι την Κ.Δ., κράτος μέλος της Ε.Ε. με διεθνή αναγνώριση, με την ελπίδα να ανατείλουν καλύτερες μέρες. Και αυτές οι μέρες θα έλθουν, αν δεν βιαστούμε να νομιμοποιήσουμε τη διχοτόμηση, αποδεχόμενοι του όρους της Τουρκίας.