ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Tο μακρύ ταξίδι για την Ταϊβάν

Του Λάρκου Λάρκου

Του Λάρκου Λάρκου

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του Κόμματος του «Νέου Αζερμπαϊτζάν», Τ. Μπουτάκοβ, δηλώνει (20/12) ότι το Αζερμπαϊτζάν θα στηρίξει την αναγνώριση της «ΤΔΒΚ». Χαρακτηριστική κίνηση η επίσκεψή του την ίδια ημέρα στην κατεχόμενη Αμμόχωστο μαζί με τον αν. πρόεδρο του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKΡ) της Τουρκίας, Ν. Κουρτουλμούς και τον γ.γ. του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ), Ο. Χασίπογλου, (πηγή: «Κίμπρις»). Εξίσου σημαντική κίνηση: ο αντιπρόεδρος της Γκάμπιας από την Τουρκία πήγε στα Κατεχόμενα (1/12) και συνάντησε τον Τ/κ ηγέτη Ε. Τατάρ.

Σε αυτό το πλαίσιο της πολιτικής με βήματα πίσω, ο Ν. Αναστασιάδης «ερωτηθείς αν θα συναντηθεί με τον ειδικό αντιπρόσωπο του γ.γ. των Η.Ε. στην Κύπρο κ. Κόλιν Στιούαρτ, ο Πρόεδρος είπε «θα τον δω, θα τον συναντήσω, το πρόγραμμα μου είναι πολύ βεβαρημένο είτε με ταξίδια στο εξωτερικό είτε στο εσωτερικό». (πηγή: «ο Φιλελεύθερος»)

Αυτή η συμπεριφορά Αναστασιάδη συνάδει με τη γενικότερη στόχευσή του. Απομακρύνοντας από το σκηνικό τους κύριους παίκτες στο κυπριακό (ΟΗΕ, Ε.Ε.), ανοίγει τον δρόμο στην αλλαγή των δεδομένων, τα οδηγεί εκεί που καθημερινά και υποκριτικά καταδικάζει! Ακόμα χειρότερα, επηρεάζοντας ορισμένα στοιχεία της εκλογικής διαπάλης για τις προεδρικές εκλογές του 2023, και σύμφωνα με δήλωσή του «όπως διαφαίνεται πρόεδρος θα είναι ένας εκ των τριών συνεργατών μου» (15/10), στέλνει το μήνυμα πως «θα συνεχίσω και μετά την ολοκλήρωση της θητείας μου να αγωνίζομαι για τη δημιουργία των συνθηκών για επανέναρξη του διαλόγου για μια λύση στο Κυπριακό» (20/12)! Με μηδενική αξιοπιστία στο διεθνές πεδίο, ομιλεί ως Πάπας στο εσωτερικό. Δήλωσε επίσης (20/12) πως «μην ξεχνάτε την ιδιαίτερη σχέση που διατηρώ με τον Πρόεδρο Μπάιντεν, την κάθοδο του στην Κύπρο, το ενδιαφέρον του στο Κυπριακό και γενικότερα τη σημαντική βελτίωση των διακρατικών μας σχέσεων που φτάνουν τη στρατηγική συνεργασία». Προφανώς η «στρατηγική συνεργασία» ανάμεσα στην Κύπρο και τις ΗΠΑ δεν περιλαμβάνει κάτι, μεταξύ άλλων, για το Αζερμπαϊτζάν ή την Γκάμπια ή κάτι για τον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών! Καθώς «αγωνίζεται για επανέναρξη του διαλόγου», συντελείται με έργα η πραγματική επιδίωξη Αναστασιάδη για «δύο κράτη», δεν του ξέφυγε η «ιδεοθύελλα», όπως δήλωσε ο πρώην διαπραγματευτής. Η ιδεοθύελλα ήταν η κανονική πολιτική του, γι’ αυτό και σηκώθηκε και έφυγε από το Κραν Μοντάνα. Γι’ αυτό και εκτροχίασε το Πλαίσιο Γκουτέρες. Γι’ αυτό και η μηδενική αντίδρασή του στις δηλώσεις Μπουτάκοβ.

Ο ΥΠΕΞ Ι. Κασουλίδης μιλώντας επί του ιδίου θέματος (19/12) στο ΡΙΚ ανέφερε πως «ο διεθνής παράγοντας απορρίπτει την τουρκική επιδίωξη για λύση δύο κρατών στο νησί». Σωστή επισήμανση, αλλά όχι πλήρης, γιατί είναι ο ίδιος ο Ν. Αναστασιάδης που μίλησε στον Μ. Τσαβούσογλου, στον εκλιπόντα αρχιεπίσκοπο και σε άλλους για «δύο κράτη». Προφανώς ο ΥΠΕΞ ούτε άκουσε, ούτε διάβασε. Γι’ αυτό σήμερα παριστάνοντας τον αμέτοχο, μάλλον επιχειρεί να δικαιολογήσει τον εαυτό του γιατί δέχθηκε να υπηρετεί μια αλλοπρόσαλλη πολιτική. Ο νυν ΥΠΕΞ έκανε τη μεγάλη κίνηση συμμετέχοντας στην κίνηση «Απόφαση Ειρήνη» με Α. Μαρκίδη, Α. Χρήστου, Κ. Καζαμία. Από μόνη της, η συμμετοχή σήμαινε πολλά, καθώς γνώριζε πολύ καλά τις προσεγγίσεις των άλλων τριών στο Κυπριακό. Η συμμετοχή του ήταν η σημαντικότερη πολιτική του «αμφισβήτηση». Τελικά αποδείχθηκε πως ήταν μια αμφισβήτηση με μισή αιτία. Στο ΡΙΚ είπε επίσης πως «με τη βοήθεια των Η.Ε. και της Ε.Ε. ετοιμάζεται αποστολή του ΥΠΕΞ στην Γκάμπια, προκειμένου να αποτραπεί το ενδεχόμενο αναγνώρισης του ψευδοκράτος, από την αφρικανική χώρα». Δεν είμαι βέβαιος τι ακριβώς σημαίνει η φράση «με τη βοήθεια Η.Ε. και Ε.Ε.». Αλλά είμαι βέβαιος ότι αν ο ίδιος είχε το θάρρος να μιλούσε δημόσια στην κατάλληλη ώρα, ο Αναστασιάδης δεν θα κατέληγε να συζητά «δύο κράτη» με Τσαβούσογλου! Ούτε ότι θα ερχόταν ο ίδιος να λέει πως ετοιμάζει αποστολές στην Γκάμπια για να αποτρέψει τα «δύο κράτη» που ζητά (τώρα) η τ/κ πλευρά!

Αλλά τι σημαίνει στη σημερινή εποχή «στέλνω αποστολές;». Απολύτως τίποτε. Μήπως η συγκεκριμένη χώρα χρειάζεται να ακούσει επί τόπου επιχειρήματα για να πεισθεί; Αν έχει πάρει τέτοια απόφαση τα επιχειρήματα δεν μετρούν, ή σε κάθε περίπτωση, μετρούν πολύ λιγότερα από τα συμφέροντα που την οδήγησαν στο να σκεφθεί κάτι τέτοιο. Αν η αποστολή που θα στείλει το ΥΠΕΞ χρησιμοποιήσει το επιχείρημα που είπε στο ΡΙΚ ο Ι. Κασουλίδης «ότι η Γκάμπια έχει αποδεχθεί τα συμπεράσματα της Κοινοπολιτείας, ότι στην Κύπρο υπάρχει ένα και μόνο αναγνωρισμένο κράτος», τότε τα πράγματα είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικά. Η διπλωματική μηχανή της Τουρκίας παίζει με καθορισμένο στόχο: ένα βήμα πάνω η «ΤΔΒΚ». Είτε ως παρατηρητής, είτε με διμερείς σχέσεις, είτε με επί τόπου επισκέψεις, είτε με ρόλο «κλειδί» σε στελέχη του ΚΑΔ με μεγάλη επιρροή όπως ο Νουμάν Κουρτουλμούς. Είτε με φόρμουλες «ένα βήμα πάνω» για τις αεροπορικές πτήσεις, μια πιθανή απάντηση της Ρωσίας εάν μεταφερθούν τα συστήματα των S-300 από την Ελλάδα στην Ουκρανία.

Η τουρκική διπλωματία δεν βιάζεται. Η διασύνδεση της «ΤΒΔΚ» με λύσεις τύπου Ταϊβάν, πιθανώς να έχει ως πρώτο επισκέπτη της τον αντιπρόεδρο της Γκάμπιας. Η μελέτη των ολοένα και πιο ισχυρών σχέσεων της Τουρκίας με σειρά από αφρικάνικες χώρες λέει πολλά και δείχνει πόσα εξαιρετικά επικίνδυνα γεγονότα θα προκύψουν, εφόσον η ε/κ ηγεσία περί άλλων τυρβάζει!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Λάρκου Λάρκου

Λάρκος Λάρκου: Τελευταία Ενημέρωση