Του Λάρκου Λάρκου
Η μια παράταξη είναι έτοιμη και έχει υποψήφιο εδώ και χρόνια -«Λαϊκή Συμμαχία», Τ. Ερντογάν. Δημοσκόπηση της TEAM που έγινε μεταξύ 19-20/2, του δίνει 44% -πηγή, Reuters, 3/3. Η άλλη παράταξη, η «Εθνική Συμμαχία» κατέρχεται στον στίβο με τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Δημόσια, η ηγέτιδα του Καλού Κόμματος, Μεράλ Ακσενέρ, δήλωσε μετά από συνάντηση των «6» στις 6 Μαρτίου «ότι δεν συμφωνεί με την υποψηφιότητα του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου για την προεδρία, την οποία στηρίζουν τα υπόλοιπα 5 κόμματα. Χαιρέτησε τους δημάρχους της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας, Εκρέμ Ιμάμογλου και Μανσούρ Γιαβάς, αντίστοιχα, λέγοντας ότι «ο λαός σάς αγάπησε και σάς καλεί στο καθήκον». Στη συνέχεια έκανε ευθεία βολή για τεχνάσματα από την πλευρά Κιλιτσντάρογλου: «Δεν θα υποκύψουμε ποτέ στις επιβολές» -πηγή ΚΥΠΕ. Ολοφάνερα, η Μ. Ακσενέρ έχει δίκαιο: δημοσκοπικά οι δύο δήμαρχοι κέρδιζαν τον Τ. Ερντογάν, αλλά ο μεγάλος εταίρος της «Εθνικής Συμμαχίας» με καθοριστικό ρόλο στην τελική απόφαση είναι το Κόμμα του Κιλιτσντάρογλου! Οι δύο δήμαρχοι πιθανώς γνωρίζοντας τη διάσταση απόψεων ανάμεσα στους δύο εταίρους, δεν εκδήλωσαν δημόσια κάποια πρόθεση. Όταν διαφώνησε η Ακσενέρ, ο Κιλιτσντάρογλου έδειξε ήρεμος: «Μην ανησυχείτε, όλα θα μπουν στη θέση τους».
Σε δύο ημέρες η ανατροπή, κι έτσι Ερντογάν vs Κιλιτσντάρογλου θα αναμετρηθούν στις 14 Μαΐου. Προηγήθηκε η συνάντηση των δύο δημάρχων με την Μ. Ακσενέρ, οι δύο την ενημέρωσαν ότι ως στελέχη του ΡΛΚ στηρίζουν την υποψηφιότητα του κομματικού τους ηγέτη –κάτι βέβαια που η Ακσενέρ μπορούσε να μάθει πριν τους εισηγηθεί στο «τραπέζι των 6». Στο ένα από τα 12 σημεία της συμφωνίας των «6» υπάρχει αναφορά ότι «στη διάρκεια της μετάβασης στο κοινοβουλευτικό σύστημα οι ηγέτες των άλλων κομμάτων (5) θα είναι αντιπρόεδροι». Και ύστερα η προσθήκη για να ικανοποιηθεί η Ακσενέρ και να επιστρέψει στο τραπέζι των «6». Στο 12ο σημείο της συμφωνίας προβλέπεται «πως οι δήμαρχοι Κ/πολης, Ε. Ιμάμογλου, και Άγκυρας, Μ. Γιαβάς, θα διοριστούν ως αντιπρόεδροι σε χρόνο που ο πρόεδρος θα θεωρήσει κατάλληλο». Δηλαδή σίγουρα οι πέντε, και οι δύο εν ευθέτω χρόνω! Ταυτόχρονα συμφώνησαν πως «κάθε κόμμα θα ελέγχει από ένα υπουργείο και τα άλλα υπουργεία θα διανεμηθούν (στα 6 κόμματα) ανάλογα με τα ποσοστά που θα πάρουν στις εκλογές».
Το σημαντικότερο σημείο που συνένωσε τις δυνάμεις της «Εθνικής Συμμαχίας» είναι η προσπάθεια για κατάργηση του σημερινού προεδρικού συστήματος και η μετάβαση στο «ισχυρό κοινοβουλευτικό σύστημα», ένα σωστό αίτημα πάνω σε μια ακατανόητη επιλογή Ερντογάν να πάει από το κοινοβουλευτικό στο «Γκωλικό». Το φιλοκουρδικό Κόμμα των Λαών «ευχήθηκε καλή τύχη στον Κιλιτσντάρογλου», αλλά την ίδια στιγμή του έβαλε δύσκολα –«αναμένουμε την επίσκεψή του στα κεντρικά μας γραφεία για να μιλήσουμε». Θα πάει; Η Ακσενέρ σχολίασε: «Να πάει στα γραφεία, δεν έχουμε ένσταση, αλλά όχι συμμετοχή του στην κυβέρνηση».
Από την άλλη πλευρά, ο υποψήφιος της «Λαϊκής Συμμαχίας» Τ. Ερντογάν έχει αναθεωρήσει άρδην την εκλογική του τακτική: «Το AKP στη διάρκεια των εκλογών επικεντρώνεται μόνο στις προσπάθειες για να επουλώσει τις πληγές των θυμάτων από τους σεισμούς και να κτίσει νέα σπίτια γι’ αυτούς. Η Τουρκία χρειάζεται να ικανοποιήσει τις ανάγκες που έχουν τα θύματα από την καταστροφή». Ύστερα αναποδογύρισε το σκηνικό: «Δεν θα αποδεχθούμε εκλογική πολιτική βασισμένη στην πολεμική, όταν 10 εκατ. κόσμος επηρεάστηκε από τον σεισμό που κατέστρεψε μέρος της χώρας» (Πηγή για όλες τις πιο πάνω δηλώσεις, ρεπορτάζ σε «Χουρριέτ», 6-7/3). Έτσι, η εκλογική τακτική Ερντογάν περιλαμβάνει τις βολές ότι η «Συμμαχία των Έξι» ασχολείται με τη «μοιρασιά» της εξουσίας, και πως ο ίδιος και η «Λαϊκή Συμμαχία» ασχολούνται με το έργο της ανασυγκρότησης της Α. Τουρκίας από τις επιπτώσεις των σεισμών και πως –ο υποψήφιος– ετοιμάζει νέα επίσκεψη στις πληγείσες περιοχές.
Το αίτημα της «Συμμαχίας των Έξι» εκφράζεται από έναν πολιτικό που έρχεται από το παρελθόν, χωρίς χαρίσματα, καθ’ έξιν ηττημένο στις αναμετρήσεις με Ερντογάν. Γιατί επιμένει; Γιατί οι άλλοι εταίροι δεν του είπαν «δες τις επιδόσεις σου εδώ και 15 χρόνια και άνοιξε δρόμο σε άλλες επιλογές;». Άγνωστον. Πάντως, ο σεισμός αλλάζει την ατζέντα και «σκεπάζει» αδύνατες πλευρές της διακυβέρνησης Ερντογάν - κράτος δικαίου, ακρίβεια, πληθωρισμός. Ερντογάν και Κιλιτσντάρογλου ολοκληρώνουν τον κύκλο τους στις 14 Μαΐου! Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, είναι η τελευταία μάχη ανάμεσα σε δύο που τους συνδέει θανάσιμο μίσος! Εάν κερδίσει ο Ερντογάν, αυτή θα είναι και η τελευταία του κούρσα σε προεδρικές εκλογές, αν χάσει ολοκληρώνει τον κύκλο του στις 14 Μαΐου. Εάν κερδίσει ο Κιλιτσντάρογλου, κλείνει ραντεβού για πρώτη φορά με την εξουσία, αν χάσει αποσύρεται οριστικά και ανοίγει ο δρόμος στους δημάρχους!