ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πρόσωπο της χρονιάς, ο Αντόνιο Γκουτέρες

Του Λάρκου Λάρκου

Του Λάρκου Λάρκου

Ηγετικότητα, συνέπεια, αξιοπιστία. Α. Γκουτέρες, γ.γ. των Η.Ε. Στον πόλεμο της Γάζας αξιολογήθηκαν πολλοί. Αλλά ο Α. Γκουτέρες ξεχώρισε με την αδιάκοπη προσπάθειά του για να τερματιστεί ο πόλεμος και να έρθει στο τραπέζι των συνομιλιών η επίλυση.

Στις 24 Οκτωβρίου 2023, μιλώντας στο Σ.Α. έδειξε υψηλού επιπέδου διαλεκτικότητα:

  • «Τα παράπονα των Παλαιστινίων σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τις αποκρουστικές επιθέσεις της Χαμάς και, αντίστροφα, οι επιθέσεις της Χαμάς δεν μπορούν να δικαιολογήσουν μια συλλογική τιμωρία του παλαιστινιακού λαού από τις ισραηλινές δυνάμεις... Επιτρέψτε μου να είμαι σαφής: κανένα μέρος σε μια ένοπλη σύγκρουση δεν υπερβαίνει το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο».

Στις 29 Νοεμβρίου, μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας είπε: «Ο πληθυσμός της Γάζας ζει εν μέσω μιας μνημειώδους ανθρωπιστικής καταστροφής, υπό τα βλέμματα του κόσμου. Σε όλη τη διάρκεια των συγκρούσεων οι αποστολές των Η.Ε. στη Γάζα εργάστηκαν σύμφωνα με τις αρχές τους. Τα στελέχη των Η.Ε. γνώριζαν πόσο σημαντικό ήταν να έχουν μαζί τους τον επικεφαλής του Οργανισμού που υπηρετούν».

Ο Α. Γκουτέρες εργάστηκε, στο μέτρο που του επιτρέπει η διαμορφωμένη από τις συνθήκες θέση του, για να περάσουν ψηφίσματα που ζητούν εκεχειρία/τερματισμό των πολεμικών επιχειρήσεων. Είπε στις 27 Νοεμβρίου ότι «η παράταση της εκεχειρίας στη Γάζα για δύο ημέρες είναι μια αχτίδα ελπίδας και ανθρωπιάς, έστω και αν δεν επαρκεί προκειμένου να προωθηθεί η αναγκαία βοήθεια στους κατοίκους του παλαιστινιακού θύλακα που τη χρειάζονται».

Κορυφαία κίνησή του. Στις 6 Δεκεμβρίου «επικαλούμενος ένα σπάνια χρησιμοποιούμενο άρθρο του Χάρτη του ΟΗΕ, κάλεσε το Σ.Α. να «πιέσει για να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική καταστροφή» στη Γάζα και να ενωθεί σε μια έκκληση για πλήρη ανθρωπιστική εκεχειρία μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνιων μαχητών. Σε επιστολή του προς το Σ.Α., ο κ. Γκουτέρες επικαλέστηκε το άρθρο 99, που περιλαμβάνεται στο Κεφάλαιο XV του Χάρτη. Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Σ. Ντουζάρικ είπε ότι αυτή ήταν η πρώτη φορά που ο κ. Γκουτέρες ένιωσε υποχρεωμένος να επικαλεστεί το Κεφάλαιο 99, από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του», (Πηγή Sky.gr).

Στις 29 Νοεμβρίου έδειξε την πυξίδα ώστε οι άμεσα ενδιαφερόμενοι παίκτες να κινηθούν προς την ρεαλιστική κατεύθυνση, δίνοντας έμφαση στην «παρακαταθήκη» του: «Έχει φτάσει η ώρα να προχωρήσουμε με αποφασιστικό τρόπο προς μια λύση δύο κρατών, με βάση τα ψηφίσματα των Η.Ε. και το διεθνές δίκαιο. Το Ισραήλ και η Παλαιστίνη να ζουν δίπλα-δίπλα σε ειρήνη και ασφάλεια με την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα και των δύο κρατών».

Η εποχή μας διαθέτει ελάχιστους ηγέτες που η εμβέλειά τους διαπερνά τα κρατικά σύνορα. Κατά μία σύμπτωση της ιστορίας, ο γ.γ. των Η.Ε. απέδειξε ότι οι εξαιρέσεις αποκτούν επιπρόσθετη βαρύτητα. Οι οικουμενικές, ανθρωπιστικές αξίες παραμένουν ισχυρές και τα πρόσωπα που έχουν το σθένος να τις εκφράζουν, κερδίζουν τη γενικότερη αναγνώριση.

Αντόνιο Γκουτέρες: πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, γ.γ. των Η.Ε. από τις 13 Οκτωβρίου 2016.

Μια ξεχωριστή φράση του Α. Γκουτέρες: «Η πόλωση τροφοδοτείται από τσουνάμι παραπληροφόρησης. Πρέπει να αντισταθούμε στις δυνάμεις του αντισημιτισμού, της αντιμουσουλμανικής μισαλλοδοξίας και όλων των μορφών μίσους».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Λάρκου Λάρκου

Λάρκος Λάρκου: Τελευταία Ενημέρωση

X