Ότι ο κορωνοϊός δεν γνωρίζει σύνορα είναι πλέον σαφές. Όλη η υφήλιος αντιμετωπίζει τις ίδιες προκλήσεις για τη δημόσια υγεία και την οικονομία. Το Ισραήλ κατέχει ηγετική θέση στην παγκόσμια μάχη κατά της πανδημίας, καθώς μαθαίνει από τις εμπειρίες άλλων χωρών και μοιράζεται τις δικές του. Εν προκειμένω, μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, το Ισραήλ αντάλλαξε με την Κύπρο μεθόδους τεχνογνωσίας και θεραπείας. Το Ισραήλ ξεκίνησε τις διαδικασίες εμβολιασμού των πολιτών στα τέλη Δεκεμβρίου 2020 και μέσα στις δύο πρώτες ημέρες της εκστρατείας, σχεδόν 30.000 πολίτες είχαν ήδη λάβει την πρώτη δόση. Σήμερα, λίγες μόνο εβδομάδες αργότερα, περισσότεροι από 2 εκατομμύρια Ισραηλινοί έχουν εμβολιαστεί. Πάνω από το 80% των εμβολιασθέντων είναι άτομα άνω των 80 ετών και η χώρα βρίσκεται σε καλό δρόμο για τον εμβολιασμό όλων των πολιτών άνω των 16 ετών, μέχρι τα τέλη Μαρτίου 2021.
Αυτός ο φιλόδοξος στόχος κατέστη δυνατός μέσω μιας νέας συμφωνίας που υπέγραψε το Ισραήλ με φαρμακευτικές εταιρείες στις αρχές Ιανουαρίου. Με την ονομασία «Operation Back to Life», το Ισραήλ θα παραλαμβάνει συνεχώς προμήθειες του εμβολίου κατά τους επόμενους μήνες, γεγονός που θα επιτρέψει στη χώρα να πετύχει τον στόχο της και να γίνει μία από τις πρώτες χώρες στον κόσμο που θα εξέλθει από την κρίση του κορωνοϊού.
Επιπλέον, με την κοινοποίηση πληθώρας δεδομένων από μια διευρυμένη βάση πληθυσμού, στην εταιρεία Pfizer και τον υπόλοιπο κόσμο, το Ισραήλ θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην απόδειξη της αποτελεσματικότητας του εμβολίου και στην ανάπτυξη παγκόσμιων στρατηγικών για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Συγκεκριμένα ο μικρός πληθυσμός του Ισραήλ, περίπου εννέα εκατομμύρια άνθρωποι και το εξαιρετικά αποτελεσματικό σύστημα δημόσιας υγείας, καθιστούν τη χώρα ιδιαίτερα σημαντική για τις φαρμακευτικές βιομηχανίες. Η επιτυχία και η εμπειρία από τη δική μας εκστρατεία εμβολιασμού θα χρησιμοποιηθούν για τη συλλογή ουσιαστικών πληροφοριών, αναγκαίων στις φαρμακευτικές εταιρείες, ώστε να καταστεί το εμβόλιο ακόμη πιο αποτελεσματικό για άλλες χώρες. Ως η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό ολόκληρου του πληθυσμό της, το Ισραήλ θα χρησιμεύσει ως ο πρώτος «δοκιμαστικός σωλήνας» για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.
Το ενιαίο σύστημα Υγείας του Ισραήλ διακρίνεται διεθνώς για την άρτια οργάνωση και την αποτελεσματικότητά του. Η χώρα έχει αναπτύξει ένα εξελιγμένο και υψηλής ποιότητας σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, όπου όλοι οι Ισραηλινοί πολίτες και μόνιμοι κάτοικοι είναι δικαιούχοι ιατρικής κάλυψης σύμφωνα με τον Εθνικό Νόμο περί Ασφάλισης Υγείας. Επιπλέον, το πλήρως ψηφιοποιημένο εθνικό σύστημα Υγείας, μπορεί να διαθέσει δεδομένα, ιδιαίτερα σημαντικά για τις φαρμακευτικές εταιρείες.
Είναι ακριβώς αυτό το ευρύ και ολοκληρωμένο σύστημα ιατρικού, νοσοκομειακού και παραϊατρικού προσωπικού, που κινητοποιήθηκε άμεσα για την αντιμετώπιση της πανδημίας και που εργάζεται τώρα για να πετύχει την εμβολιαστική κάλυψη όλου του πληθυσμού, μέσα σε λίγους μήνες. Στην πραγματικότητα, η διαρκής και καθημερινή μάχη του Ισραήλ με υπαρξιακές απειλές, καθόρισε την ετοιμότητά του να χειριστεί μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης τέτοιου μεγέθους.
Πιστεύω ότι αυτή η νέα πραγματικότητα, παρουσιάζει επίσης νέες ευκαιρίες για τις σχέσεις Ισραήλ – Κύπρου. Υπάρχει ήδη μια σταθερή βάση, που μπορούμε να αξιοποιήσουμε, καθώς οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μας είναι ισχυρότερη από ποτέ –σε επίπεδο αρχηγών κρατών, υπουργών και εμπειρογνωμόνων. Αυτή η συνεργασία, που βασίζεται στη γεωγραφική εγγύτητα, τις κοινές μας αξίες και τις κοινές προκλήσεις, είναι πολύ σημαντική σε ομαλούς καιρούς, ακόμα περισσότερο δε σε περιόδους έκτακτης ανάγκης, όπως κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.
Το Ισραήλ και η Κύπρος μπορούν να διευρύνουν τους ισχυρούς δεσμούς ιδίως στον τομέα της υγείας. Κύπριοι γιατροί έχουν εκπαιδευτεί στο Ισραήλ και Ισραηλινοί φοιτητές παρακολουθούν ιατρικές σπουδές σε κοινό πρόγραμμα μεταξύ του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και του Νοσοκομείου Sheba. Η απευθείας ανοικτή γραμμή μεταξύ Κυπρίων και Ισραηλινών αρχών βοήθησε πολλές φορές στο να σωθούν ανθρώπινες ζωές, όπως σε περιπτώσεις άμεσης διακομιδής στο Ισραήλ ασθενών που χρήζουν εξειδικευμένης περίθαλψης.
Τα τελευταία χρόνια, έχουμε καταβάλει συστηματικές προσπάθειες για τον σχεδιασμό ενός ολοκληρωμένου πλαισίου συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, στους τομείς της επιστήμης και της τεχνολογικής καινοτομίας. Αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις του κορωνοϊού, πολλές εταιρείες και νεοφυείς επιχειρήσεις στο Ισραήλ έχουν αναπτύξει αναγκαία καινοτόμα προϊόντα. Η γέφυρα καινοτομίας και επιστήμης μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου μπορεί αποβεί πολύτιμη από αυτή την άποψη, καθώς μπορεί να βοηθήσει στην εξεύρεση νέων απαραίτητων λύσεων για την αντιμετώπιση του ιού αλλά και για τη μετά-κορωνοϊό εποχή.
Καθώς κοιτάμε μπροστά, ένα ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα είναι η αεροπορική επανασύνδεση μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου. Αυτό αφορά κατεξοχήν τις δύο χώρες, οι οποίες εξαρτώνται σημαντικά από τα αεροπορικά ταξίδια. Προτεραιότητά μας είναι να διασφαλιστεί η υγεία και η ασφάλεια των επιβατών, αλλά παρά την περίπλοκη κατάσταση, ελπίζουμε πως σύντομα, Ισραηλινοί και Κύπριοι θα είναι σε θέση να διασχίσουν ξανά τη μικρή απόσταση μεταξύ των δύο χωρών. Αυτό θα φέρει νέα δυναμική στις οικονομικές μας σχέσεις, το εμπόριο, τη βιομηχανία, την ενέργεια, την τεχνολογική καινοτομία και τον τουρισμό. Χρειάζεται να προχωρήσουμε προσεκτικά, αλλά μπορούμε να βασιστούμε στη σταθερή μας συνεργασία και στην ιατρική και επιστημονική γέφυρα που συνδέει τις χώρες μας.
Ο κορωνοϊός εξακολουθεί να αποτελεί μια σοβαρή πρόκληση για τη δημόσια υγεία και δεν θα πρέπει να χαλαρώσουμε τις προσπάθειές μας για την αντιμετώπιση των κινδύνων. Ωστόσο, η μεταβαλλόμενη πραγματικότητα λόγω των εμβολιασμών, μας ωθούν να ξεκινήσουμε να προγραμματιζόμαστε για το μέλλον. Ελπίζω πως ήδη γύρω στην άνοιξη, θα ανοίξει η πόρτα σε νέες ευκαιρίες για τις σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου, προς όφελος των δύο λαών μας, καθώς και στις σχέσεις μας με άλλες ομονοούσες χώρες.
Ο κ. Σάμι Ρεβέλ είναι πρέσβης του Ισραήλ στην Κύπρο.