Με την ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ δεν άφησε κανένα περιθώριο αμφιβολίας για το πώς αντιλαμβάνεται τη σχέση του με την Ευρώπη. Καλεσμένες στην ορκωμοσία τού Ντόναλντ Τραμπ, είδαμε τις πιο σκληρές ακροδεξιές δυνάμεις της Ευρώπης, δυνάμεις που επιδιώκουν την αποσταθεροποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και υποσκάπτουν τα θεμέλιά της. Αμφισβητούν ακόμα και την απειλή που αποτελεί η κλιματική κρίση για τους πολίτες της Ευρώπης. Την ίδια ώρα παρακολουθήσαμε αμήχανοι πώς μια χούφτα από τους πιο πλούσιους ανθρώπους στον πλανήτη, που έχουν τη δύναμη να καθορίζουν τις πηγές πληροφόρησής μας, βρίσκουν βολική τη συστράτευσή τους με αυτό το πολιτικό σκοτάδι. Μια συστράτευση την οποία, αντίθετα με άλλες μορφές πλουτοκρατίας, φροντίζουν να επιδεικνύουν.
Με πρόσχημα την ελευθερία της έκφρασης, αλλά πάντα, πίσω από κλειστούς αλγόριθμους που οι ίδιοι καθορίζουν, επιχειρούν να χρησιμοποιήσουν την πολιτική πλέον επιρροή τους, με σκοπό περισσότερη απορρύθμιση και μεγέθυνση των κερδών τους. Κρυφά ή φανερά, πολλοί επιχαίρουν, γιατί βλέπουν τις επιχειρηματικές ευκαιρίες που ανοίγονται… μόνο που δεν είναι παρά πρόσκαιρες και λειτουργούν ενάντια στα συμφέροντα της πλειοψηφίας των πολιτών ανά το παγκόσμιο. Είτε το βλέπουμε είτε όχι ακόμα, το σκηνικό που διαμορφώνεται, απειλεί την ίδια την Ευρώπη, η οποία βρίσκεται σχεδόν ανοχύρωτη, μπροστά σε ό,τι έρχεται. Μια Ευρώπη αδύναμη, χωρίς γεωπολιτικό αποτύπωμα και στρατηγική αυτονομία, που αδυνατεί ακόμα και να συζητήσει τις ανησυχίες που προκύπτουν από τις εξελίξεις. Μια Ευρώπη που βρίσκεται η ίδια σε μια εύθραυστη και ευάλωτη συνθήκη, όπου οι πολίτες νιώθουν αποξενωμένοι από τα κέντρα λήψης αποφάσεων, η εμπιστοσύνη στους θεσμούς πλήττεται, όπου τα προβλήματα της καθημερινότητας, της στέγασης, του κόστους ενέργειας, της ακρίβειας, και η υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα και εύφορο έδαφος για όσους επενδύουν στην υπόσκαψη της δημοκρατίας.
Σήμερα, περισσότερο από ποτέ μετά την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, χρειαζόμαστε το πρόταγμα για μια καλύτερη και διαφορετική Ευρώπη.
Σήμερα, που οι δυνάμεις που πιέζουν για διαμελισμό της Ευρώπης ενισχύονται, συνεπικουρούμενες πλέον και από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, χρειάζεται να επανατοποθετήσουμε στο προσκήνιο την ανάγκη για ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.
Περισσότερο από ποτέ πρέπει σήμερα να προτάξουμε το όραμα για πιο δυνατή Ευρώπη, κάτι που αποτελεί πάγια θέση του Volt. Χρειάζεται να προτάξουμε την ανάγκη για κοινή εξωτερική πολιτική και κοινή ευρωπαϊκή πολιτική άμυνας και ασφάλειας, σε ένα πλαίσιο οικονομικού και τεχνικού εξορθολογισμού στις αμυντικές δαπάνες, στο σύνολο της Ευρώπης.
Μόνο έτσι θα μπορέσει η Ευρώπη να καταστεί ένας αυτόνομος γεωπολιτικός παίκτης, που να μπορεί να διασφαλίσει την ασφάλεια και ευημερία των πολιτών του και να προστατεύσει τα σύνορά του, αντί να δένει τη μοίρα του μόνο πάνω στο άρμα της Αμερικής. Μόνο ενωμένοι και αλληλέγγυοι οι Ευρωπαίοι μπορούμε να διεκδικήσουμε γεωπολιτική ισχύ σε ένα ολοένα και πιο ασταθές περιβάλλον, και αυτό το μήνυμα είναι εδώ για να στείλει το Volt.
Τώρα είναι η ώρα οι δημοκρατικοί πολίτες να ενεργοποιηθούν και να αναγνωρίσουν ότι σήμερα τίθενται υπό αμφισβήτηση, όσα τόσες γενιές μεγάλωσαν θεωρώντας τα δεδομένα. Αυτή είναι μια κομβική στιγμή για την Ευρώπη, μια στιγμή που πρέπει όλοι να δράσουμε και να διεκδικήσουμε όσα θέλουμε. Είναι όμως και μια σημαντική στιγμή για την Κύπρο αφού, ανάμεσα σε άλλα, η Κύπρος είναι ακόμα πιο ευάλωτη μέσα σ’ αυτό, ένεκα του άλυτου κυπριακού προβλήματος. Σε μια ρευστή γεωπολιτική συνθήκη και σε ένα πλαίσιο όπου η αμερικανική κυβέρνηση βρίσκεται στα χέρια ενός ηγέτη που είναι πρόθυμος να συναλλάσσεται αγνοώντας το διεθνές δίκαιο, δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε όσο το Κυπριακό παραμένει άλυτο. Το ανοιχτό Κυπριακό είναι το νούμερο ένα θέμα ασφάλειας για τη χώρα και ως Volt είμαστε εδώ για να υπενθυμίζουμε την ανάγκη για εγρήγορση για λύση του.
Η κα Ανδρομάχη Σοφοκλέους είναι συμπρόεδρος του Volt.