Ζούμε στην πιο επικίνδυνη γειτονιά του πλανήτη, και αυτό είναι γεγονός. Από τη μια είναι καλό το ότι βρισκόμαστε στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων και αγωνιζόμαστε για να είμαστε η είσοδος ξένων επενδύσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά από την άλλη βρισκόμαστε δίπλα από έναν μεγάλο πόλεμο που έχει μόλις άρχισε και οι συνέπειές του μας είναι άγνωστες προς το παρόν.
Σίγουρα αυτές οι συνέπειες δεν μπορούν να προβλεφθούν όσον αφορά την ασφάλειά μας, αλλά αυτές που αφορούν την οικονομία μας θα πρέπει να αναλύονται καθημερινά.
Είμαστε μια χώρα που δεν παράγει σχεδόν τίποτα, οπότε για να προφυλάξουμε τους πολίτες θα πρέπει να ξέρουμε τις οικονομικές επιπτώσεις που θα έχει πάνω μας ένας πόλεμος δίπλα από το σπίτι μας. Φυσικά δεν εννοώ τον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ – Χαμάς, αλλά εννοώ τον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ – Ιράν. Αν αυτός ο πόλεμος εξελιχθεί, τότε θα μιλάμε για πολύ σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία μας και στον οικογενειακό προϋπολογισμό. Αυτή τη φορά δεν θα δούμε απλά αύξηση στον πληθωρισμό, ούτε θα συζητάμε για το πότε επιτέλους θα μειωθούν τα επιτόκια. Θα μιλάμε (και) για σοβαρή έλλειψη τροφίμων, φαρμάκων, γενικότερα προϊόντων –και ίσως ενέργειας– από την αγορά. Έχω την αίσθηση ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί μια ομάδα διαχείρισης κρίσεων από την κυβέρνηση, στην οποία θα συμμετέχουν στελέχη από το υπουργείο Οικονομικών, από το υπουργείο Εμπορίου και Ενέργειας, από την κεντρική τράπεζα, την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και τέλος από το Εθνικό Συμβούλιο Οικονομίας. Αυτή η ομάδα θα μοιράζεται πληροφόρηση και θα αναλύει δεδομένα, με απώτερο στόχο να προτείνει λύσεις σε πιθανά προβλήματα που πρόκειται να αντιμετωπίσουμε σε περίπτωση εξέλιξης αυτής της σοβαρής κατάστασης. Ένα σοβαρό κράτος θα πρέπει να είναι έτοιμο να ανταπεξέλθει σε οποιαδήποτε κρίση προκύψει, ειδικά αν βρίσκεται σε μια τόσο ταραχώδης γειτονιά. Έχουμε το ανθρώπινο δυναμικό και τη γνώση για να αποφύγουμε μια ακόμη γενικευμένη οικονομική κρίση. Το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να προετοιμαστούμε κατάλληλα.
Ο κ. Γιάννης Γεωργούλας είναι σύμβουλος Στρατηγικής και Επιχειρήσεων.