ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Προοπτικές βιώσιμης ανάπτυξης μέσω ψηφιακού μετασχηματισμού

Του Αντώνη Πολεμίτη*

Η Κύπρος βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι στην προσπάθειά της να επιτύχει δυναμική, υγιή και βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη. Για να τεθούν γερά θεμέλια ως προς την επίτευξη του στρατηγικού αυτού στόχου, είναι απαραίτητο να αναγνωριστεί η προοπτική συμβολής της τεχνητής νοημοσύνης, της ψηφιοποίησης και των νέων τεχνολογιών.

Ο παγκόσμιος αντίκτυπος της τεχνητής νοημοσύνης και της ψηφιοποίησης είναι βαθύς και προσφέρει λύσεις σε μια σειρά προκλήσεων, από την οικονομία, την υγεία και την εκπαίδευση μέχρι τα περιβαλλοντικά ζητήματα. Παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί, υπάρχουν ακόμα εμπόδια στην προσπάθεια για επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας, που θα της επιτρέψει να αντιμετωπίσει με αποτελεσματικότητα πολλά από τα επιτακτικά αυτά ζητήματα που επηρεάζουν τις προοπτικές υγιούς ανάπτυξής της.

Αλλαγή Νοοτροπίας

Η σημασία της τεχνολογίας στον προσδιορισμό και τη λήψη στρατηγικών αποφάσεων σε σχέση με αυτά τα ζητήματα συχνά παραβλέπεται. Οι αποτελεσματικοί ηγέτες πρέπει να κατανοήσουν τη μετασχηματιστική δυναμική της τεχνολογίας, διασφαλίζοντας ότι οι αποφάσεις τους βασίζονται σε δεδομένα και σε βαθιά κατανόηση του ραγδαία εξελισσόμενου τοπίου της τεχνολογίας.

Απαιτείται επομένως μια θεμελιώδης αλλαγή νοοτροπίας όχι μόνο στο επιχειρηματικό αλλά και στο κρατικό και ατομικό επίπεδο. Η τεχνολογία πρέπει να αντιμετωπίζεται όχι ως απειλή αλλά ως διευκολυντικός παράγοντας της μετασχηματιστικής διαδικασίας. Οι ηγέτες, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, πρέπει να καλλιεργούν μια κουλτούρα που προάγει την καινοτομία και ενσωματώνει τις νεότερες τεχνολογίες στην καθημερινή λειτουργία των οργανισμών τους.

Επένδυση σε δεξιότητες

Για να επιταχυνθεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός της χώρας, είναι επίσης απαραίτητο οι επενδύσεις σε εκπαιδευτικά προγράμματα να προσανατολίζονται στον εξοπλισμό του εργατικού δυναμικού με τις απαραίτητες σχετικές δεξιότητες.

Η Πολιτεία και οι επιχειρήσεις χρειάζεται να επενδύσουν στην ψηφιακή «καταλληλότητα» της χώρας μέσω της διάθεσης πόρων για την παροχή πρόσβασης στην τεχνολογία και την ψηφιακή παιδεία σε όλους τους πολίτες. Οι συνεργασίες μεταξύ επιχειρήσεων, πανεπιστημίων και της Πολιτείας, μπορούν να δημιουργήσουν ένα ρεύμα ταλέντων που συμβαδίζει με τις ανάγκες μιας τεχνολογικά καθοδηγούμενης οικονομίας προς αντιμετώπιση της έλλειψης καταρτισμένου εργατικού δυναμικού που παρατηρείται σήμερα.

Μακροπρόθεσμη Αντίληψη

Το «κλειδί» για να καταφέρει η χώρα να ξεκλειδώσει τις αναπτυξιακές της προοπτικές είναι η μακροπρόθεσμη αντίληψη των πραγμάτων. Η Κύπρος χρειάζεται να οραματιστεί ένα μέλλον, στο οποίο οι προηγμένες τεχνολογίες και οι καινοτόμες λύσεις αξιοποιούνται για την επίλυση κοινωνικών και οικονομικών προκλήσεων σε βάθος χρόνου. Οι ηγέτες χρειάζεται να καλλιεργήσουν προνοητική σκέψη και να προσπαθούν να κατανοήσουν αυτό που σήμερα μπορεί να τους φαντάζει αδιανόητο.

Τα πανεπιστήμια διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στην ανάπτυξη της διορατικής αυτής νοοτροπίας. Παρέχοντας εκπαίδευση και έρευνα που προωθούν την ψηφιακή επιδεξιότητα και την καινοτομία, προετοιμάζουν τους μελλοντικούς ηγέτες και εξοπλίζουν τους απλούς πολίτες για να είναι σε θέση να ευδοκιμούν σε έναν κόσμο που κυριαρχείται από την τεχνολογία.

*Ο κ. Αντώνης Πολεμίτης είναι ο Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Προσωπικότητες στην ''Κ'': Τελευταία Ενημέρωση

X