ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η καινοτομία μπορεί να σώσει τον πλανήτη μας

Όρεν Ανόλικ / Πρέσβης του Ισραήλ

Στις 22 Απριλίου γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο η Ημέρα της Γης. Παρά την ευρεία αναγνώριση της σημασίας για προστασία του μικρού και εύθραυστου πλανήτη στον οποίο ζούμε, φαίνεται ότι τα πράγματα γίνονται απλώς χειρότερα. Τα περιβαλλοντικά προβλήματα συνεχίζουν να συσσωρεύονται: η κλιματική αλλαγή, η απώλεια της βιοποικιλότητας και η εξαφάνιση των ειδών, η πλαστική ρύπανση που φτάνει σε κάθε γωνιά της γης, η έλλειψη υδάτινων πόρων, η επιδείνωση της κρίσης επισιτιστικής ασφάλειας, η συνεχιζόμενη αποψίλωση των δασών, η εξάπλωση των ενεργειών που προκαλούνν την ερημοποίηση και που συμβάλλουν στην διάδοση ζωονοσογόνων μολυσματικών ασθενειών, και άλλα πολλά.

Ο ρυθμός της επέκτασης των συνεπειών της περιβαλλοντικής κρίσης μοιάζει να μην αφήνει πολλές ελπίδες στην ανθρωπότητα. Δεν μπορούμε όμως να χάσουμε την ελπίδα, κάτι τέτοιο δεν είναι επιλογή. Και καθώς, υπεύθυνοι για την κρίση είμαστε εμείς, εμείς είμαστε αυτοί, που μπορούμε και πρέπει, όχι μόνο την σταματήσουμε, αλλά και να αποκαταστήσουμε τη φύση, το περιβάλλον και το κλίμα- για μια καλύτερη, υγιέστερη και πιο ευτυχισμένη ζωή.

Έχουν ειπωθεί πολλά για το πώς μπορεί να επιτευχθεί αυτό, και πράγματι, υπάρχουν πολλοί τομείς στους οποίους μπορούν να γίνουν καίριες αλλαγές. Σε αυτό το άρθρο, θα ήθελα να επικεντρωθώ στην εμπειρία του Ισραήλ στο πεδίο της περιβαλλοντικής καινοτομίας, με την ανάπτυξη πρακτικών, εφαρμόσιμων και σχετικά οικονομικών λύσεων για την αντιμετώπιση των σύγχρονων κλιματικών προκλήσεων. Το Ισραήλ, μια χώρα με το 60% της έκτασής της να καλύπτεται από έρημο και με περιορισμένους φυσικούς και υδάτινους πόρους, αναγκάστηκε από πολύ νωρίς να αναζητήσει απαντήσεις σε τέτοια προβλήματα.

Γνωρίζουμε ότι ο πλανήτης μας κινδυνεύει από μία παγκόσμια κρίση νερού που απειλεί να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις στο μέλλον. Στην ισραηλινή κοινωνία έχουμε δει ότι μπορούμε να ενισχύσουμε την προώθηση της εφαρμογής πρακτικών για εξοικονόμηση νερού, μέσω μιας ευρείας εκστρατείας επικοινωνίας και ενημέρωσης του κοινού, που θα βοηθήσει στην αλλαγή νοοτροπίας και στην καλλιέργεια περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένων πολιτών.

Το Ισραήλ είναι πρωτοπόρο στα θέματα αξιοποίησης και εκμετάλλευσης νερού. 94% των αποχετευτικών λυμάτων της χώρας υπόκεινται σε επεξεργασία καθαρισμού και επαναχρησιμοποιούνται για άρδευση αγροτικών περιοχών. Με τη χρήση τεχνολογιών ύδατος, το ποσοστό διαρροών στα αστικά υδρευτικά συστήματα ανέρχεται μόνο σε 3%.

Και στον τομέα της γεωργίας το Ισραήλ πρωτοπορεί τεχνολογικά, έχοντας αναπτύξει τη στάγδην άρδευση και άλλες μεθόδους περιορισμού της σπατάλης νερού. Η ανάπτυξη καλλιεργειών ανθεκτικών στην ξηρασία και με άκρως αποδοτική παραγωγή, η χρήση υφάλμυρου νερού στη γεωργία, τα βιολογικά φυτοφάρμακα - όλα συμβάλλουν στην ενίσχυση της επισιτιστικής ασφάλειας και στη μείωση της επιβάρυνσης των φυσικών πόρων.

Το Ισραήλ στηρίζει τις έρευνες για την παραγωγή εναλλακτικών τύπων πρωτεϊνης και των υποκατάστατων του κρέατος. Σε μια εποχή που η κλιματική κρίση βλάπτει τις αγροτικές καλλιέργειες, τα υποκατάστατα πρωτεϊνης που παράγονται σε επιστημονικά εργαστήρια μπορούν να συμβάλουν στην απάμβλυνση των αρνητικών συνεπειών στο περιβάλλον.

Λίγοι γνωρίζουν, πως ήδη από τις πρώτες μέρες της σύστασης του Κράτους του Ισραήλ, πριν από 75 χρόνια, ο πρώτος πρωθυπουργός του, Ντέιβιντ Μπεν-Γκουριόν, ως οραματιστής, έβλεπε ως μια ευκαιρία για την χώρα να αναδειχθεί τον τομέα της ηλιακής ενέργειας. Σήμερα, περισσότερες από 200 εταιρείες και νεοφυείς επιχειρήσεις στο Ισραήλ δραστηριοποιούνται στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της ενεργειακής απόδοσης και της αποθήκευσης ενέργειας – τομείς κρίσιμους για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Στην αναδάσωση των ξηρών κι ημι-άνυδρων περιοχών, το Ισραήλ έχει χρόνια εμπειρίας, γνώσεις και τεχνογνωσία, που μπορούν να χρησιμεύσουν και σε άλλες χώρες με παρόμοιες συνθήκες.

Περισσότερες από 1.300 εταιρείες υψηλής τεχνολογίας και νεοφυείς επιχειρήσεις στο Ισραήλ δραστηριοποιούνται σήμερα στον τομέα της κλιματικής καινοτομίας, με στόχο το περιβαλλοντικό και κλιματικό όφελος. Μεταξύ αυτών, εταιρείες που ασχολούνται με την προώθηση τεχνολογιών δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα, με την ανάπτυξη δορυφορικών συστημάτων και τηλεπισκόπησης, με την εφαρμογή τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης για την προστασία και εντοπισμό δασικών περιοχών επιρρεπών σε παράνομη υλοτόμηση ή πυρκαγιά, και πολλά άλλα.

Σήμερα που γιορτάζουμε ξανά την Ημέρα της Γης, ας έχουμε στο μυαλό μας την εφαρμογή των   Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ (ΣΒΑ), και ιδιαίτερα τον Στόχο αρ.17: «Ενισχύουμε τα μέσα εφαρμογής και αναζωογονούμε την Παγκόσμια Σύμπραξη για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη». Μόνο μέσω της συνεργασίας, της ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών, γνώσεων και εμπειριών μπορούμε να ξεπεράσουμε τις δραματικές προκλήσεις που βρίσκονται στο κατώφλι της ανθρωπότητας. Το Ισραήλ είναι πρόθυμο και έτοιμο να συνεργαστεί, αφού το μέλλον όλων μας είναι κοινό. Μόνο μαζί μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι αυτό το μέλλον θα είναι καλό για όλους.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Προσωπικότητες στην ''Κ'': Τελευταία Ενημέρωση