ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το Ισραήλ έχει δικαίωμα ν’ αμυνθεί

Του ΙΩΑΝΝΗ ΚΑΣΟΥΛΙΔΗ

Η έκπληξη για την επίθεση της Χαμάς δεν αφορούσε μόνο τις ισραηλινές Δυνάμεις Ασφαλείας. Ήταν έκπληξη και για τους πολίτες του Ισραήλ, έκπληξη για όσους παρατηρούσαν τα δρώμενα στο Ισραήλ που θεωρούσαν ότι οι Παλαιστίνιοι ήταν ελεγχόμενοι και βασικά εύκολα θα κατέστελλαν οι Δυνάμεις Ασφαλείας οποιαδήποτε εξέγερση και έκπληξη για τη Λωρίδα της Γάζας, γιατί η Χαμάς απέφευγε να εμπλακεί η ίδια και άφηνε την Ισλαμική Τζιχάντ να εκτοξεύει ρουκέτες κ.λπ. Τώρα καταλαβαίνουμε ότι προετοιμαζόταν για την οργάνωση της παρούσας επιχείρησης σε χρόνο που θα επέλεγε. Άφωνη, όμως, και με βδελυγμία ολόκληρη η διεθνής κοινότητα και η ισραηλινή κοινωνία είδαν τη βαρβαρότητα του τρομοκρατικού χαρακτήρα της επίθεσης. Στόχος δεν ήταν μόνο ο στρατός του Ισραήλ αλλά και οι άμαχοι, γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι, με πολλά φρικτά παραδείγματα όπως η σφαγή αδιακρίτως 260 αμάχων νεαρών που διασκέδαζαν σε ένα φεστιβάλ, η επίθεση σε ένα κιμπούτς όπου όλοι οι κάτοικοι –γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι– δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ και ακόμα δεν έφτασαν στο φως κι άλλες φρικαλεότητες.

Δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να αμυνθεί. Πρέπει να εκκαθαρίσει όλους τους τρομοκράτες που διείσδυσαν σε πόλεις και χωριά στο νότιο Ισραήλ. Πρέπει να αναζητήσει και ν’ απελευθερώσει όσους περισσότερους απαχθέντες μπορεί. Έχει και το δικαίωμα να κυνηγήσει τη Χαμάς στη Γάζα και να της επιφέρει τέτοια πλήγματα που να καταστρέψει ουσιαστικά τη στρατιωτική της ικανότητα να συνεχίσει τις τρομοκρατικές της δραστηριότητες στα χρόνια που έρχονται.

Όμως το Ισραήλ θα πρέπει να ζυγίσει προσεκτικά την αποτελεσματικότητα των στόχων –που ανέφερα στην προηγούμενη παράγραφο– από τη μία, και από την άλλη να μην κατηγορηθεί για εμφανείς παραβιάσεις του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου, την αποφυγή συλλογικής τιμωρίας δικαίων και αδίκων και τον αποκλεισμό της Γάζας στον βαθμό που θα προκαλέσει πείνα και δυστυχία στους αμάχους, στις γυναίκες, και την αποφυγή της στέρησης του πληθυσμού από φάρμακα και υλικό για τα τοπικά νοσοκομεία. Η διπλωματική προσπάθεια των ΗΠΑ με τις κυβερνήσεις της Αιγύπτου και του Ισραήλ για αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κατάστασης με τη δημιουργία ανθρωπιστικού διαδρόμου για τους αμάχους και φαρμακευτική βοήθεια, προσφέρει τη διέξοδο στο Ισραήλ για να μη χάσει τη διεθνή συμπαράσταση που εκφράστηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο με κριτική για θέματα Ανθρωπιστικού Δικαίου.

Πρέπει να χαιρετήσουμε την πρόσκληση Νετανιάχου για κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, τη δημιουργία Μικρού Υπουργικού Συμβουλίου για να χειριστεί την κρίση χωρίς τη συμμετοχή κάποιων ακραίων υπουργών. Πρέπει να χαιρετίσουμε επίσης την αποστολή αεροπλανοφόρων και πολεμικού στόλου των ΗΠΑ για να αποτρέψει τη γενίκευση του πολέμου στην περιοχή με ό,τι αυτό θα συνεπαγόταν.

Τέλος, θα δούμε τις εξελίξεις μετά την ενδεχόμενη είσοδο των χερσαίων δυνάμεων εντός της Γάζας. Αναμένονται πολλά θύματα από τον ισραηλινό στρατό και από τους αμάχους. Ο στρατός θα έχει λιγότερα θύματα, αν λειτουργήσει σωστά η παροχή πληροφοριών από την κοινότητα πληροφόρησης, αν και αποδείχτηκε ανεπαρκής για να προειδοποιήσει ότι έρχεται επίθεση και τη μορφή που αυτή θα έπαιρνε.

Ο κ. Ιωάννης Κασουλίδης είναι τέως υπουργός Εξωτερικών.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Προσωπικότητες στην ''Κ'': Τελευταία Ενημέρωση

X