ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ρωσο-ουκρανική σύγκρουση. Δοκιμασία της «τρωτότητας» δύο κόσμων;

Του ΔΙΚΑΙΟΥ ΤΣΕΡΚΕΖΟΥ

Το ερώτημα δεν είναι πότε θα τελειώσει αυτή η σύγκρουση. Ήδη οι ειδήσεις για τη σύγκρουση αυτή έχουν περάσει σε δεύτερο πλάνο τουλάχιστον στην καθημερινή ενημέρωση. Κατά την ταπεινή μας γνώμη το ερώτημα είναι πότε τελικά θα προκύψουν παραδοχές από την σύγκριση και τελικά επικράτηση της «ατρωτότητας» των εμπλεκομένων. Των δύο κόσμων. Δύο συστημάτων που μάχονται για την επικράτησή τους. Την επικράτησή τους στη διαχείριση των τεχνολογικών εξελίξεων που έρχονται. Η δοκιμασία της σύγκρισης της «Τρωτότητας» των δύο συστημάτων δεν ξεκίνησε με την έναρξη των συγκρούσεων στην Ουκρανία. Έχει ξεκινήσει πολύ πριν, με πεδίο της μάχης την πληροφόρηση και με άμεσο επακόλουθο την παραπληροφόρηση.

Έχει ξεκινήσει με την τρομακτική ανάπτυξη της Κίνας και της Ινδίας. Από τότε που άρχισαν να διαγράφονται δύο κόσμοι. Δύο κόσμοι με διαφορικές αναφορές. Οι νέες τεχνολογίες με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης και τεχνητής ευφυίας μέσα σ’ ένα περιβάλλον μεταγωγής με κβάντα, έχουν αρχίσει από καιρό τώρα να είναι στη διαμάχη επικράτησης της διαχείρισής τους μεταξύ των δύο κόσμων.

Από χρόνια τώρα οι σύγχρονες διαμάχες δεν γίνονται με όπλα. Αν μας ρωτήσετε τι γίνεται τώρα στην Ουκρανία, θα μπορούσαμε να απαντήσουμε ότι πολλά γίνονται επειδή πρέπει να γίνουν χωρίς όμως να είναι και καθοριστικά των εξελίξεων. Το καθοριστικό είναι, πάντα κατά την άποψή μας, πόσο από αυτή τη νέα τεχνογνωσία έχει ήδη απορροφηθεί και εξελιχτεί ώστε να κάνει περισσότερο «Άτρωτο» τον ένα κόσμο από τον άλλο.

Μόλις ο ένας κόσμος καταλάβει πόσο «Άτρωτος» ή «Τρωτός» είναι σε σχέση με τον άλλο, θα δούμε σιγά σιγά να τελειώνει και η ρωσο-ουκρανική σύρραξη. Μια θεαματική ανακατανομή της τεχνογνωσίας που τελικά ό,τι και να προκύψει, οι πολλοί, δηλαδή όλοι εμείς, θα είμαστε ωφελημένοι. Οι μάχες τα πολλά τελευταία χρόνια δεν δίνονται απαραίτητα το πεδίο της μάχης. Έστω και σε «δανικό» πεδίο μάχης όπως είναι η Ουκρανία. Δίδονται σε μια διαδρομή πληροφόρησης, δοκιμασίας και τελικά επιλογής του πιο «Άτρωτου». Όχι στα όπλα. Στην δυνατότητα της απορρόφησης και διαχείρισης της τεχνολογίας.

Ο κ. Δίκαιος Τσερκέζος είναι καθηγητής Οικονομετρίας στο Τμήμα Οικονομίας και Διοίκησης, στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις της Πάφου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Προσωπικότητες στην ''Κ'': Τελευταία Ενημέρωση