ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η πολυγλωσσία στο Βέλγιο

Του ΑΝΤΡΟΥ Γ. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ

Το Βασίλειο του Βελγίου είναι ανεξάρτητο, ομόσπονδο κράτος, χωρισμένο γεωγραφικά σε τρεις κοινότητες. Η Βαλλωνική περιοχή είναι γαλλόφωνη, η Φλαμανδική ολλανδόφωνη και η περιοχή των Βρυξελλών, της πρωτεύουσας, είναι δίγλωσση, με τα γαλλικά να υπερτερούν των ολλανδικών. Εντός της Βαλλωνικής περιοχής και κοντά στα σύνορα με τη Γερμανία, υπάρχει και μια μικρή γερμανόφωνη κοινότητα. Η κάθε περιοχή στο Βέλγιο προσπαθεί να διατηρήσει ζωντανή τη γλωσσική ταυτότητα, δίνοντας έμφαση στην εκμάθηση των τριών επίσημων γλωσσών, αφού στην πρωτεύουσα των Βρυξελλών, κυρίως, είναι πολύ διαδεδομένη η αγγλική γλώσσα ως γλώσσα συνεννόησης στελεχών διεθνών οργανισμών, του εμπορίου, αλλά και των επιστημονικών συνεδρίων. Μέσα στο πλαίσιο γνωριμίας της πολυγλωσσίας στο Βέλγιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών επέλεξε μια μικρή ομάδα μελών της, τα οποία επισκέφθηκαν πρόσφατα το Κέντρο Εκμάθησης της Ολλανδικής Γλώσσας στις Βρυξέλλες.

Το Κέντρο Εκμάθησης της Ολλανδικής Γλώσσας λειτουργεί ως μη κυβερνητική οργάνωση με προϋπολογισμό €5 εκατ. και χρηματοδοτείται από την περιφέρεια της Φλάνδρας και την πρωτεύουσα Βρυξέλλες. Οι εβδομήντα εργαζόμενοι καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες προώθησης της ολλανδικής γλώσσας, όπως και το εκπαιδευτικό προσωπικό, το οποίο υπάγεται στο ομοσπονδιακό υπουργείο Παιδείας.

Τα μαθήματα παρέχονται δωρεάν στους ενδιαφερόμενους, οι οποίοι κατά 12% αποτελούν νέοαφιχθέντες στο Βέλγιο, ενώ το υπόλοιπο 88% αφορά άτομα τα οποία κατοικούν μόνιμα στην περιοχή των Βρυξελλών. Στο Βέλγιο ζουν γύρω στα 11 εκατ. άνθρωποι, οι Βρυξέλλες έχουν πληθυσμό γύρω στα 1,3 εκατ., ενώ το 13% του συνολικού πληθυσμού της χώρας είναι ξένοι –με το 80% του συνολικού πληθυσμού των Βρυξελλών να έχουν ξένη εθνικότητα. Για να μπορέσει λοιπόν κάποιος να βρει εύκολα δουλειά στο Βέλγιο, και ειδικότερα στην περιοχή της Φλάνδρας, θα πρέπει να μιλάει ολλανδικά. Αρκετοί Βέλγοι μιλούν ολλανδικά ως δεύτερη ή τρίτη γλώσσα, αφού προπορεύεται η μητρική γλώσσα, τα γαλλικά ή τα αγγλικά. Νέοι άνθρωποι και άνεργοι κυρίως, αξιοποιούν τις ευκαιρίες εκμάθησης ολλανδικών ως ευκαιρία, για να παρακολουθούν καλύτερα την εξέλιξη αλλά και τη μόρφωση των παιδιών τους.

Η περίοδος εκμάθησης ολλανδικών για Βέλγους υπηκόους που δεν μιλούν τα ολλανδικά ως μητρική γλώσσα ανέρχεται στα δύο χρόνια και ολοκληρώνεται με την απόκτηση του διπλώματος μάθησης Β1, το οποίο απαιτείται για εξεύρεση εργασίας στην περιοχή της Φλάνδρας και κυρίως γύρω από το αναπτυσσόμενο αεροδρόμιο των Βρυξελλών. Γύρω στις 55.000 περίπου κάτοικοι των Βρυξελλών εργάζονται στη ραγδαία αναπτυσσόμενη περιφέρεια της Φλάνδρας.

Η χρήση της αγγλικής γλώσσας, τόσο στην εκπαίδευση όσο και στην τεχνολογία, έχει σοβαρό αντίκτυπο στις γνώσεις γαλλικών και γερμανικών στην περιοχή της Φλάνδρας, ενώ στις Βρυξέλλες είναι ευρέως διαδεδομένο ότι δεν είναι απαραίτητο να μιλά κάποιος ολλανδικά, για να μπορεί να ζήσει στην πρωτεύουσα, αφού σχεδόν όλοι μιλούν σήμερα αγγλικά.

Η βελγική πρωτεύουσα είναι μια νεανική, ποικιλόμορφη και πολυπολιτισμική πόλη στην οποία ζουν 182 διαφορετικές εθνικότητες και μιλούνται 125 ξένες γλώσσες. Τρεις στους τέσσερεις κατοίκους των Βρυξελλών έχουν ξένες ρίζες, και γι’ αυτό τον λόγο τα αγγλικά έχουν εκτοπίσει τα ολλανδικά, αφού μετά τα γαλλικά που προηγούνται στις Βρυξέλλες ακολουθούν στην τρίτη θέση τα αραβικά, με τα ολλανδικά να βρίσκονται στην πρώτη δεκάδα.

Η εκμάθηση των τριών βασικών γλωσσών στο Βέλγιο, πέραν της μητρικής γλώσσας, αποτελεί επιπρόσθετο προσόν τόσο για τους απλούς εργαζομένους όσο και για τους προσοντούχους –κυρίως ασιατικής καταγωγής– κατοίκους του Βελγίου. Οι γλωσσικές ικανότητες συμβάλλουν επίσης στην κατανόηση του τρόπου λειτουργίας της χώρας, βοηθούν στην ομαλή ένταξη των μεταναστών και των ξένων υπηκόων στην τοπική και περιφερειακή κοινωνία χωρίς διακρίσεις και περιορισμούς, ανεξάρτητα από τις διαφορετικές απόψεις και την πολυγλωσσία των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο κος Αντρος Γ. Καραγιάννης είναι δήμαρχος Δερύνειας, υποψήφιος ευρωβουλευτής.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Προσωπικότητες στην ''Κ'': Τελευταία Ενημέρωση