ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ελλάδα «πρότυπο», ανθεκτικοί Ελληνες

Του Νίκου Κωνσταντάρα

Του Νίκου Κωνσταντάρα

konstandaras@kathimerini.gr

Μια φράση του καγκελαρίου Ολαφ Σολτς χθες μου προκάλεσε κάποιες σκέψεις πάνω στις μακρόχρονες και πολύπλοκες σχέσεις μεταξύ Ελλήνων και Γερμανών, αλλά και πάνω σε κάποιες δικές μας ιδιαιτερότητες. «Ασφαλώς πρέπει να εξασφαλίσουμε την ενεργειακή ασφάλεια», είπε ο Σολτς στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Θεωρώ ότι είναι πρότυπο η Ελλάδα, με αυτά που καταφέρνει με τις εγκαταστάσεις αποθηκών φυσικού αερίου και το υγροποιημένο αέριο. Είναι πράγματα που πρέπει να κάνουμε παντού στην Ευρώπη». Ακόμη κι αν ο έπαινος προκλήθηκε μόνο από διπλωματική αβρότητα, ήταν εύστοχος. Δεν αφορά το «πρότυπο βασίλειο» του νεαρού Βαυαρού πρίγκιπα Οθωνα. Αφορά σύγχρονο έργο που ολοκληρώθηκε μέσα από τις προσπάθειες αρκετών κυβερνήσεων, παρά τα εμπόδια και τη συνήθως ανίκητη δύναμη της αδράνειας. Σήμερα ο σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα διασφαλίζει την ενεργειακή τροφοδοσία της Ελλάδας και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Πώς αναγορεύεται η Ελλάδα «πρότυπο» σε έναν κρίσιμο τομέα –την εξασφάλιση ενέργειας από διαφορετικές πηγές– στον οποίο βρέθηκαν εκτεθειμένες χώρες «πρότυπο» για τον ορθολογισμό και τον πλούτο τους; Ισως επειδή εμείς έχουμε μάθει να ζούμε με τις δυσκολίες που προκαλούν η πάντα ταραχώδης πολιτική ζωή, η ανάγκη για ισχυρούς συμμάχους και η γνώση ότι, στο τέλος, πρέπει να βασιστούμε στις δικές μας δυνάμεις. Η ασυνεννοησία μεταξύ μας και η έλλειψη δημογραφικού όγκου και πόρων, μας κάνουν ανθεκτικούς και καχύποπτους. Πρέπει να συμβιβαζόμαστε με τις νουθεσίες συμμάχων, αλλά και να αναζητούμε εναλλακτικές λύσεις. Ισως η Ρεβυθούσα να μην είχε χτιστεί εάν οι ΗΠΑ δεν αντιδρούσαν στις πρώτες κινήσεις να προμηθευτεί η Ελλάδα με αέριο από τη Σοβιετική Ενωση. Ομως, και το ρωσικό αέριο ήρθε και η Ρεβυθούσα χτίστηκε, ως εναλλακτική είσοδος ενέργειας. Η απόφαση (του ΠΑΣΟΚ) και στις δύο υποθέσεις στηρίχθηκε από διαδοχικές κυβερνήσεις. Η σημερινή διπλασίασε την αποθηκευτική ικανότητα της νήσου (σε 365.000 κυβικά μέτρα).

Η διακομματική συνέπεια αποδείχθηκε σωτήρια. Τώρα που η χώρα οδεύει προς την κορυφαία δοκιμασία αντοχής που επέβαλε στον εαυτό της (εκλογές με απλή αναλογική) θα δούμε εάν μάθαμε από την επιτυχία της Ρεβυθούσας. Εάν μπορούμε να συνεννοούμαστε ή εάν είμαστε πρόθυμοι να τινάξουμε το μέλλον της χώρας στον αέρα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Κωνσταντάρα

Νίκος Κωνσταντάρας: Τελευταία Ενημέρωση