ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Διπλό μήνυμα προς το εσωτερικό της Ν.Δ.

Η σημερινή συνεδρίαση, ενώ είχε αρχικά διαδικαστικό χαρακτήρα, παίρνει πλέον διαφορετική μορφή, στον απόηχο των αναταράξεων μετά τις αυξήσεις στους στρατιωτικούς

Σταύρος Παπαντωνίου

Με τις εσωκομματικές ισορροπίες στην κυβέρνηση να παραμένουν εύθραυστες μετά και τις τελευταίες εξελίξεις με επίκεντρο τις αυξήσεις στους στρατιωτικούς, η σημερινή κοινοβουλευτική ομάδα, ενώ είχε αρχικά διαδικαστικό χαρακτήρα, παίρνει πλέον διαφορετική μορφή.

Η αρχική ενημέρωση της Νέας Δημοκρατίας προς τους βουλευτές, που έλεγε πως το θέμα της συνεδρίασης είναι «αποκλειστικά» η εκλογή του κ. Βεσυρόπουλου στη θέση του γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας, είναι πολύ αμφίβολο αν θα ισχύσει στην πράξη, καθώς πολλοί βουλευτές θα θελήσουν να πάρουν τον λόγο και να εκθέσουν τις απόψεις τους για την πολιτική κατάσταση. Πριν, ωστόσο, λάβουν τον λόγο οι βουλευτές, έχει ενδιαφέρον τι θα πει ο ίδιος ο πρωθυπουργός στην ομιλία του.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται να διαχωρίζει καθαρά τους υπουργούς που έκαναν «αντάρτικο» το τελευταίο διάστημα, σηκώνοντας το θέμα των ενστόλων, από τους βουλευτές του κόμματος. Δεν είναι τυχαία η φράση που ειπώθηκε από τον Παύλο Μαρινάκη στις αρχές της εβδομάδας, που έλεγε πως «οι υπουργοί δεσμεύονται από τις αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου», κάτι που είναι αυτονόητο πως δεν μπορεί να ισχύει στον ίδιο βαθμό για τους βουλευτές. Αυτός ο διαχωρισμός αναμένεται να φανεί στην τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη.

Την ίδια ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου αντιλαμβάνονται, παρότι δεν λέγεται δημόσια, πως στο παρασκήνιο έχει ξεκινήσει μια «δελφινολογία», στην οποία ο κ. Μητσοτάκης θα επιχειρήσει να βάλει τέλος «με σαφήνεια», όπως λέει αρμόδια πηγή, μιλώντας καθαρά για τη μάχη των επόμενων εκλογών και μια τρίτη θητεία της κυβέρνησης υπό τη δική του ηγεσία. Η αναφορά αυτή κρίνεται απαραίτητη για να μπει τέλος στη σχετική συζήτηση, διαφορετικά «δεν μπορούμε να πάμε για δύο χρόνια μέχρι τις εκλογές με τέτοια συζήτηση στο παρασκήνιο», όπως σημειώνουν αρμόδιες πηγές.

Τελείως διαφορετική, όπως προαναφέρθηκε, είναι η οπτική όσον αφορά τους βουλευτές του κόμματος, για τους οποίους στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν πολύ μεγαλύτερη διαλλακτικότητα, θεωρώντας πως «είναι μέρος των καθηκόντων τους να ασκούν κοινοβουλευτικό έλεγχο και να καταθέτουν ερωτήσεις».

Χαρακτηριστικό είναι πως o πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί και σε πρωτοβουλίες για μεγαλύτερη συμμετοχή των βουλευτών στη διαμόρφωση των κυβερνητικών προγραμματισμών, ενώ θα ξεκαθαρίσει πως οι εκλογές θα γίνουν το 2027.

Κυβερνητική πηγή σχολιάζοντας την τελευταία ερώτηση των 11 βουλευτών για την οργανωμένη αγορά ακινήτων από ξένους στη Θράκη και στις παραμεθόριες περιοχές, έλεγε πως «είναι πράγματι ένα θέμα σοβαρό που πρέπει να το δούμε».

Τοποθετήσεις

Παρά τη δεδομένη προσπάθεια του Μαξίμου να πέσουν οι τόνοι, αυτό δεν σημαίνει πως στη σημερινή κοινοβουλευτική ομάδα δεν θα λάβουν τον λόγο βουλευτές που έχουν ενστάσεις και διαφορετικές οπτικές.

Οι πληροφορίες λένε πως πρόθεση να λάβουν τον λόγο έχουν πάνω από 20 βουλευτές και ο τελικός αριθμός εξαρτάται από το πώς θα εξελιχθεί η συζήτηση. Βασικά θέματα που αναμένεται να θέσουν είναι εκ νέου ο ιδεολογικός προσανατολισμός του κόμματος, με αιχμές την υπόθεση του υφυπουργού κ. Τσάφου που έφερε αναστάτωση μετά τον ανασχηματισμό και το θέμα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, καθώς με αφορμή την απαγόρευση του κ. Φλωρίδη στα ομόφυλα ζευγάρια ανδρών να κάνουν χρήση παρένθετης μητέρας, θεωρούν πολλοί βουλευτές που είχαν καταψηφίσει τον νόμο πως «δικαιώθηκαν», ενώ αναμένεται να τεθούν και επιμέρους θέματα για χειρισμούς υπουργών σε τομείς των αρμοδιοτήτων τους, όπως η οικονομία και η υγεία.

Σύμφωνα πάντως με τις τελευταίες πληροφορίες, κάλπη για την εκλογή του κ. Βεσυρόπουλου ως γραμματέα της Κ.Ο. δεν πρόκειται, εκτός απροόπτου, να στηθεί, καθώς σε αυτή την περίπτωση θα δινόταν σε ένα κρίσιμο χρονικό σημείο το μήνυμα μιας γενικευμένης εσωκομματικής κρίσης, που σε αυτή τη φάση δεν είναι στην πρόθεση ούτε των βουλευτών.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που αναμένουν στο Μαξίμου είναι οι ομιλίες των «γαλάζιων» στελεχών να είναι σε «λογικά πλαίσια», χωρίς να ξεφύγουν από τα όρια, ώστε να μην επιβαρυνθεί το κλίμα περισσότερο.

Στην κυβέρνηση άλλωστε δεν περιμένουν πως η εσωκομματική αντιπολίτευση θα πάψει να υφίσταται, καθώς είμαστε στον έκτο χρόνο της διακυβέρνησης και υπάρχουν βουλευτές «που δεν περιμένουν και δεν έχουν να χάσουν πλέον κάτι», γεγονός που δυσκολεύει στη διαχείριση και «επιβάλλει πολύ προσεκτικές κινήσεις».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση