ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ο Επίτροπος στη διαπασών...

Του Λάρκου Λάρκου

Του Λάρκου Λάρκου

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Δικαιοσύνης Ντιντιέρ Ρέιντερς («Φιλελεύθερος», 7/5) συνέχισε από εκεί που έμεινε στο ΚΥΠΕ, (4/5). Μίλησε για τη διαφθορά, τα χρυσά διαβατήρια, για τα ελλείμματα στο κράτος δικαίου στη νήσο. Για πρώτη φορά τόσο στοχευμένα, δημόσια, καθαρά. Είπε πως «επιβάλλεται να έχετε έναν ανεξάρτητο γενικό εισαγγελέα».

Μερικά κύρια σημεία από τις δηλώσεις του:

• «Δεν πρόκειται απλώς για την παραχώρηση μιας βίζας ή ενός διαβατηρίου, αλλά για ξεπούλημα των ευρωπαϊκών μας αρχών και αξιών».

• «Πρέπει να προχωρήσετε ακόμη περισσότερο με τους κανόνες που αφορούν τη διαφάνεια που αφορούν τα περιουσιακά στοιχεία αξιωματούχων, εκλεγμένων προσώπων στο κοινοβούλιο, στην κυβέρνηση αλλά και στα γραφεία των διάφορων υπουργών».

• «Για να καταπολεμηθεί η διαφθορά επιβάλλεται να έχετε ανεξάρτητους, καταρτισμένους και αποτελεσματικούς δικαστές. Και χρειάζεται να δοθούν οι απαραίτητοι πόροι».

• «Το σύστημα απονομής δικαιοσύνης πρέπει να εκσυγχρονιστεί, να προχωρήσει η ψηφιοποίηση και να τεθούν νέοι δικονομικοί κανόνες».

• «Και βέβαια ιδιαίτερο βάρος πέφτει στο Γραφείο του γενικού εισαγγελέα. Επιβάλλεται να έχετε έναν ανεξάρτητο γενικό εισαγγελέα».

• «Είναι υπερβολικά μεγάλο το χρονικό διάστημα που περνά για να δούμε αποφάσεις από τα δικαστήρια».

Οι δηλώσεις Ρέιντερς συνέπεσαν με το συνέδριο του κόμματος που κυβερνούσε τη χώρα τα τελευταία δέκα χρόνια με πρόεδρο τον Ν. Αναστασιάδη και με την πρωταγωνιστική συμμετοχή και του νυν ΠτΔ. Ιδού πώς βλέπουν τα κεντρικά πολιτικά στελέχη του την κατάσταση πραγμάτων που άφησαν πίσω τους. Μερικές «ατάκες» από την πρόεδρο, τον αν. πρόεδρο και τους αντιπροέδρους:

Η πρόεδρος: «Έχουμε κάθε λόγο να αισθανόμαστε περήφανοι. Για ένα κόμμα ανοιχτό, εξωστρεφές και πρωταγωνιστή στα πολιτικά δρώμενα του τόπου».

Ο αν. πρόεδρος: «Όλοι μαζί θα προχωρήσουμε μπροστά, γυρίζουμε σελίδα και ο ΔΗΣΥ θα προχωρήσει με πιο μεγάλες, μεγαλύτερες νίκες στο μέλλον».

Ο αντιπρόεδρος: «Συνεχίζουμε με στόχους, με όραμα, με πρόγραμμα για να οδηγήσουμε τη χώρα και τον τόπο σε ακόμα καλύτερες μέρες».

Η αντιπρόεδρος: «Η παράταξή μας σήμερα έχει γυρίσει σελίδα. Μια σελίδα που θα γραφτεί με τις πιο λαμπρές προοπτικές για να πάμε μπροστά τον ΔΗΣΥ».

Ο αντιπρόεδρος: «Γυρίζουμε σελίδα ενωμένοι για έναν ισχυρό ΔΗΣΥ που υπεύθυνα και σοβαρά να οδηγεί τον τόπο στην ανάπτυξη και την ευημερία».

Πιάσαμε πάτο και άλλοι περί άλλων τυρβάζουν. Μας λέει ο Ρέιντερς όσα έπρεπε να αλλάζουμε μόνοι μας. Η σιωπηλή πλειοψηφία βλέπει, από τη μία, την κατηφόρα και, από την άλλη, απορεί με την κατώτερη των περιστάσεων αντιπολίτευση. Τι μένει; Η επιμονή Ρέιντερς, αφού μόνοι μας δεν μπορούμε ούτε τα στοιχειώδη!

Στο ίδιο μίγμα πολιτικής και η συνάντηση του ΠτΔ με τον γενικό ελεγκτή (10/5). Σύμφωνα με τον γ.ε. «βρέθηκαν λύσεις για όλα τα ζητήματα που προέκυψαν. 1. Για τους συμβούλους των αξιωματικών της κυβέρνησης και των βουλευτών, ο Πρόεδρος θα προχωρήσει σε ετοιμασία νομοσχεδίου –πρότυπου του νόμου που υπάρχει ήδη για τους κοινοβουλευτικούς συνεργάτες– που θα προωθήσει το αμέσως επόμενο διάστημα στη Βουλή. 2. Θα προχωρήσει επίσης με ελέγχους, προκειμένου να διαπιστωθεί το κατά πόσον οι σύμβουλοι ικανοποιούν τα κριτήρια. Όσοι δεν τα τηρούν, τότε θα υπάρξει τερματισμός της σύμβασής τους».

Λοιπόν, στην αυλή των θαυμάτων μας όλα είναι πιθανά! Είναι όλα αυτά στην αρμοδιότητα του γ.ε., και μάλιστα να τα ανακοινώνει ο ίδιος; Προφανώς όχι! Αλλά πολύ καλά κάνει ο γ.ε. που παίρνει αυτές τις πρωτοβουλίες, έστω, θεσμικά ανορθόδοξες. Είναι πραγματικά λυπηρό που κόμματα που ευαγγελίζονται κάθε τόσο αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, δεν έκαναν αυτό που έκανε ο γ.ε. Μια ειδική σύσκεψη μεταξύ τους, επεξεργασία μιας πρότασης που θα καλύπτει αυτά τα κενά, να δούμε πώς τίθεται τέρμα σε μια παλαιοκομματική πρακτική ή πώς οι τρύπες γεμίζουν με κανόνες και οι κανόνες με κριτήρια και διαφάνεια.

Μέσα στο ίδιο πνεύμα εντάσσεται και η αναφορά της ηλ. έκδοσης Offsite (10/5) για την πρόθεση της κυβέρνησης να φτιάξει τρία νέα υφυπουργεία: Μετανάστευσης, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Αθλητισμού. Προσθέτω τα πέντε ήδη υπάρχοντα: υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, υφυπουργείο Ναυτιλίας, υφυπουργείο Τουρισμού, υφυπουργείο Πολιτισμού.

Σύνολο 8. Βέβαια αυτά τα ζητήματα, όπως η «σπορά» υφυπουργείων, είναι απείρως πιο σημαντικά από τη διάσημη αυθαιρεσία του υφυπουργού Τουρισμού. Η λογική της διανομής τίτλων και μικροεξουσίας συνιστά άσκηση της πιο παλαιοκομματικής πρακτικής που γαρνίρεται με σκόνη για δήθεν καλύτερη διοίκηση. Στη δική μου γνώμη, μια ισχυρή δομή, μια ικανή διοίκηση μέσα στα υπάρχοντα υπουργεία δίνει πολύ καλύτερες απαντήσεις παρά ο διασκορπισμός της εξουσίας σε τιτλούχους χωρίς σχέδιο και συνοχή όπως λ.χ. συμβαίνει με τα δίδυμα Μιχαηλίδου – Χατζηγιάννης, Παπαναστασίου – Κουμής.

Η σιωπή των κομμάτων, η συνήθης αντίληψη «άσε τα 8 υφυπουργεία, κάποτε θα μάς φανούν χρήσιμα, όταν θα έρθει η δική μας σειρά», συμβάλλει στη διαιώνιση μιας πρακτικής γεμάτης από διοικητικό ανορθολογισμό, κατακερματισμό αρμοδιοτήτων και απουσία σεβασμού στα δημόσια οικονομικά. Δεν αρκεί ένα νομοσχέδιο για συμβούλους υπουργών, έχει μεγάλη σημασία η κεντρική κατεύθυνση του ποταμού. Τα δείγματα γραφής της διακυβέρνησης Χριστοδουλίδη φωνάζουν από μόνα τους: παλαιοκομματικές πρακτικές, αδιαφάνεια, επιλογές από τη λίστα των «δικών μας παιδιών». Ωστόσο, μια σοβαρή διακυβέρνηση δεν περιμένει την παρέμβαση του γ.ε. για να νομοθετήσει περί των συνεργατών των υπουργών. Διαβουλεύεται, θέτει και ψηφίζει τους κανόνες, θέτει προς ψήφιση, ύστερα επιλέγει πρόσωπα και ταυτόχρονα τα δημοσιοποιεί. Συνεπώς, μεταρρυθμίσεις στη «γραμμή» Ρέιντερς!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Λάρκου Λάρκου

Λάρκος Λάρκου: Τελευταία Ενημέρωση