Του Λάρκου Λάρκου
Στο Ισραήλ ο κορυφαίος σύμβουλος του Τ. Ερντογάν Ιμπραήμ Καλίν και ο υφυπουργός Εξωτερικών Σεντάτ Ονάλ -16, 17/2. Προετοίμασαν την επίσκεψη του προέδρου του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτσογκ στην Τουρκία στις 9, 10/3. Ο γενικός διευθυντής του ισραηλινού ΥΠΕΞ Alon Ushpiz, σύμφωνα με άλλα δημοσιεύματα, ήδη ταξίδεψε στην Τουρκία για να συναντήσει τον Ι. Καλίν για την προετοιμασία της επίσκεψης Χέρτσογκ. Στην ατζέντα βρίσκονται η ομαλοποίηση των σχέσεων και η ανταλλαγή πρεσβευτών. Επίσης, σύμφωνα με τη «Χουριέτ» 15/2, «οι δύο χώρες θα ανακοινώσουν road map για τη συνεργασία τους σε πολιτικές, οικονομικές, τουριστικές και ενεργειακές υποθέσεις». Σε νέο δημοσίευμα (ΚΥΠΕ, 17/2) μαθαίνουμε πως «το Τελ Αβίβ δεν θέτει κανέναν όρο στην Άγκυρα για τη βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών, όπως δήλωσε υψηλόβαθμη πηγή στην ισραηλινή εφημερίδα «Jerusalem Post». Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το Ισραήλ εγκατέλειψε τον όρο της διακοπής των σχέσεων της Τουρκίας με τη Χαμάς και της απέλασης μελών της Χαμάς από τη χώρα προκειμένου να βελτιώσει τις σχέσεις με την Άγκυρα».
Παρά ταύτα, η Λευκωσία δείχνει το πέλαγος της πλάνης μέσα στο οποίο βαδίζουμε. Σε ομιλία του στη Λευκωσία ο Ν. Αναστασιάδης (13/2) είπε πως «θέλω να δω ότι το όραμα, όπως το είχα προδιαγράψει το 2013, μπορεί ακόμα να πραγματωθεί». Μιλά για «όραμα» την στιγμή που έφτασε στο παγκόσμιο επίτευγμα να μην τον πιστεύει κανένας. Αλλά ο ΥΠΕΞ Ι. Κασουλίδης πρωτοτύπησε δηλώνοντας πως «έχουμε ήδη αναθεωρήσει την πολιτική των κυρώσεων. Αντί των κυρώσεων θα παρουσιάσουμε Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης». Έτσι απλά, με μια δήλωση γυρίζουμε σελίδα! Έτσι, χωρίς αξιολόγηση, χωρίς αποτίμηση. Με μια δήλωση! Η εύκολη λύση για να μην ασχοληθούμε με το ουσιώδες: Δεν είναι ίδιος ο πρόεδρος; Μπορεί και τη μια πολιτική, μπορεί και την άλλη, σαν να μη συμβαίνει τίποτε! Πού πάει τότε η δήλωση Αναστασιάδη στις 29/9/2020 ότι ζητώντας κυρώσεις «θα επιδιώξουμε να διασωθεί η αξιοπιστία και η αξιοπρέπεια της Ευρώπης;».
Ο Ι. Κασουλίδης ερωτηθείς από την «Καθημερινή» (13/2) «αν θα ζητήσουμε κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας» δήλωσε πως «στόχος πλέον είναι να σωθεί η Αμμόχωστος, έστω και με ακριβό αντίτιμο». Αλλά όλοι γνωρίζουν ότι χωρίς πλαίσιο, χωρίς συνομιλίες, τίποτε δεν ευδοκιμεί στο κενό. Όλα όσα λέει ο Ι. Κασουλίδης λέγονται πολύ αργά. Όσοι σιωπούσαν στις κρίσιμες φάσεις γνώριζαν και τις συνέπειες. Σιωπούσαν όμως! Τώρα κανένας δεν μας παίρνει στα σοβαρά, το Κυπριακό με ευθύνη Αναστασιάδη (2016, 2017) βγήκε εκτός διεθνούς ατζέντας. Όταν ήταν όλοι εκεί, σηκώθηκε και έφυγε. Τώρα όλοι είναι στην Ουκρανία. Δεν θα ασχολούνται μονίμως με τα κυπριακά παιχνίδια για εσωτερική κατανάλωση!
Η θαλάσσια ζώνη πέριξ της Κύπρου ζει, επίσης, στον αστερισμό της οπισθοδρόμησης. Ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας Μ. Τσαβούσογλου δήλωσε πως «Ελλάδα και Ε/κ, προσπάθησαν 9 φορές να παραβιάσουν την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας, αλλά η Τουρκία δεν τους το επέτρεψε. Κάποιες φορές τις απέτρεψε με διπλωματικές μεθόδους, κάποιες με μέτρα που έλαβαν οι ναυτικές δυνάμεις του τουρκικού στρατού, κάνοντας τις απαραίτητες προειδοποιήσεις». (πηγή: ΚΥΠΕ, 10/2). Δυστυχώς, μαθαίνουμε από τον ΥΠΕΞ της Τουρκίας ότι 9 φορές το «Nautical Geo» δοκίμασε να κάνει έρευνες μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας και στα πέριξ της Κύπρου και «η Τουρκία δεν τους το επέτρεψε». Η σιωπή της Λευκωσίας δείχνει κάτι. Υπό άλλες συνθήκες θα είχε βγάλει σχετική διάψευση. Γιατί όμως αποκρύβουν τα γεγονότα; Γιατί παραπλανούσαν περί EastMed και εξέδιδαν πανηγυρικά δελτία τύπου περί Navtex για τις περιοχές που θα έκανε έρευνες το «Nautical Geo»;
Η αναφορά Τσαβούσογλου περί «υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας» είναι προδήλως αβάσιμη. Μονομερής απόφαση δεν συνιστά αυτόματο δικαίωμα σε υφαλοκρηπίδα. Η Ελλάδα έχει υπογράψει συμφωνία μόνο με την Ιταλία. Η ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία όπως και η τουρκολιβυκή είναι περισσότερο πολιτικές διακηρύξεις. Η Κύπρος έχει υπογράψει διμερείς συμφωνίες με Αίγυπτο και Ισραήλ, όχι όμως στα δυτικά της. οριοθετημένα δικαιώματα εκμετάλλευσης του βυθού προκύπτουν μετά από διμερείς/πολυμερείς συμφωνίες ή μετά από απόφαση του Δ.Δ. της Χάγης, αφού τα μέρη συμφωνήσουν να προσφύγουν εκεί και υπογράψουν σχετικό συνυποσχετικό. Η διαχείριση του κεφαλαίου «θαλάσσιες ζώνες» από το δίδυμο Αναστασιάδη-Χριστοδουλίδη έφερε αυτά τα αποτελέσματα, καθώς εγκατέλειψε τον χώρο της διπλωματίας και του διεθνούς πλαισίου και έπαιξε «τριμερή» ρουλέτα. Τα αποτελέσματα της στροφής τα μαθαίνουμε σιγά σιγά και η σιωπή του διδύμου τα λέει όλα!
Οι εξελίξεις αυτές διασυνδέονται με άλλες, ειδικότερες, που συμβαίνουν, επίσης, στη Λευκωσία.
1. Ο τέως ΥΠΕΞ Ν. Χριστοδουλίδης θα ανακοινώσει το άνοιγμα πολιτικού γραφείου ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2023. Είναι καλό να προσθέσει στο βιογραφικό του πως συνέβαλε τα μέγιστα για να φέρει κοντά Ισραήλ και Τουρκία. Όταν παίζουν μπάλα οι ελέφαντες, ο κουτοπόνηρος μικρομεγαλισμός οδηγεί σε επικίνδυνα μονοπάτια.
2. Σε όλα τα μέσα έπαιξε η δήλωση της Αμερικανίδας υφυπουργού Εξωτερικών Έρικα Όλσον (15/2) κάτω από τον τίτλο-«Καμία πολιτική χροιά δεν έχει η θέση των ΗΠΑ για τον αγωγό EastMed». Αλλά αν δεν έχει πολιτική χροιά, τότε τι ακριβώς έχει;
3. Τα πάντα ρει. Με Νετανιάχου τριμερείς, EastMed, φιέστες. Τώρα ο Ισαάκ Χέρτσογκ στην Τουρκία για «ενεργειακές υποθέσεις». Ο αρμόδιος υπουργός επί των Εξωτερικών θεμάτων από το 2018 έως πρόσφατα, σιωπά. Έχει άλλες δουλειές. Θέλει να ράψει κοστούμι επί των ερειπίων.