ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Έργο Κύπριου γλύπτη στα Χανιά

Το μνημείο της γενοκτονίας και ξεριζωμού Ελλήνων Μικράς Ασίας 1922 του Κύπριου γλύπτη Παναγιώτη Πασάντα βρίσκεται στην πλατεία Μεταπολιτεύσεως

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Έργο Κύπριου γλύπτη στα Χανιά

Το μνημείο της γενοκτονίας και ξεριζωμού Ελλήνων Μικράς Ασίας 1922 του Κύπριου γλύπτη Παναγιώτη Πασάντα βρίσκεται στην πλατεία Μεταπολιτεύσεως στη συμβολή των οδών Κισάμου και Μάρκου Μπότσαρη στα Χανιά της Κρήτης. Το σύμπλεγμα που φιλοτέχνησε ο γλύπτης παριστάνει μία Μικρασιάτισσα μάνα, η οποία κρατάει από το χέρι το παιδί της και στην αγκαλιά της έχει ένα άλλο της παιδί. Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου έγιναν στις 19 Σεπτεμβρίου 2009, από τον τότε δήμαρχο Χανίων Κυριάκο Βιρβιδάκη. Επί του μνημείου υπάρχει επιγραφή που αναγράφει: «Μνημείο γενοκτονίας και ξεριζωμού Ελλήνων Μικράς Ασίας, 1922. Μικρά Ασία, ψυχής πατρίδα». Το μνημείο είναι κατασκευασμένο από μπρούντζο και έχει ύψος 2,70 μέτρα και 97 εκατοστά πλάτος. Το πρόπλασμα από γύψο του συμπλέγματος βρίσκεται στο Μουσείο του Πολιτιστικού Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄, όπου στεγάζεται και η Μόνιμη Συλλογή Κειμηλίων του Μικρασιατικού Ελληνισμού, με κειμήλια τα οποία συγκέντρωσε ο Σύνδεσμος Μικρασιατών Κύπρου.

Ένας Κάνθος στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων

 

Στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων βρίσκεται η ξυλογραφία του Τηλέμαχου Κάνθου με τίτλο «Ο Γεροκαβαλάρης» του 1971.

Στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων, μεταξύ των πολλών και ενδιαφερόντων έργων που εκτίθενται, υπάρχει και ένα χαρακτικό του Τηλέμαχου Κάνθου. Συγκεκριμένα πρόκειται για ξυλογραφία με τίτλο «Ο Γεροκαβαλάρης», χρονολογίας του 1971 και είναι αριθμημένο έργο, με αριθμό 4 και οι διαστάσεις του είναι 24,5 x 52 εκ. Ο Τηλέμαχος Κάνθος είναι ένας από τους πιο σημαντικούς Κύπριους χαράκτες. Γεννήθηκε στην Άλωνα το 1910 και σπούδασε ζωγραφική και χαρακτική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας τα έτη 1929 έως 1932 και 1934 έως το 1938, με δασκάλους του τους Ο. Αργυρό, Δ. Μπισκίνη, Σ. Βικάτο, Κ. Παρθένη και Γ. Κεφαλληνό. Από τη δεκαετία του 1940 έως το τέλος της ζωής του ήταν ένα δραστήριο μέλος της πολιτιστικής κίνησης της Κύπρου. Απεβίωσε στη Λευκωσία το 1993.

Οδός Δημητρίου και Καραολή στα Χανιά

Ο δημοτικός σύμβουλος Χανίων Γεώργιος Κοτσολάκης στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων στις 17 Μαΐου 1956, μετά τον απαγχονισμό των Καραολή και Δημητρίου από τους Άγγλους στις 10 Μαΐου 1956, πρότεινε να τιμηθούν οι δύο ήρωες «δι’ επωνυμίας δύο οδών της πόλεως ως Καραολή και Δημητρίου. Ως τοιαύτας προτείνω την οδόν Νόελ, δι’ ης είχε τιμηθή ο Άγγλος Ναύαρχος του ναυλοχούντος επί του λιμένα μας Αγγλικού Στόλου κατά το τέλος της επαναστάσεως και έτι μίαν άλλην οδόν, δι’ ης ετιμήθη ένας Έλλην την εθνικότητα, αλλά Τούρκος υπάλληλος ο Φωτιάδης Πασάς ή αν αυτό είναι ανέφικτον την οδόν Πάσλεϋ [...]». Τελικά, μετά από συζήτηση και τη προτάσει του δημάρχου Χανίων Α. Μουντάκη και του δημοτικού συμβούλου Ιωάννη Βαλυράκη η οδός Νόελ μετονομάσθηκε σε Καραολή και Δημητρίου. Η οδός βρίσκεται σε κεντρικό σημείο της παλιάς πόλης, στην είσοδο του παλιού λιμανιού.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Αυθορμήτως: Τελευταία Ενημέρωση

X