ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Προτεραιοτήτων συνέχεια (Ι)

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Προτεραιοτήτων συνέχεια (I)

Στη μακρά λίστα προτεραιοτήτων του προέδρου της Δημοκρατίας, τις οποίες είχε επισημάνει προ μερικών εβδομάδων η στήλη έρχονται να προστεθούν ακόμη μερικές: «Κληθείς να αναφερθεί στην κατάσταση στη νεκρή ζώνη και συγκεκριμένα στη Δερύνεια, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: “Υπάρχει μια αμφισβήτηση από τουρκικής πλευράς της νεκρής ζώνης, με διαφορετικά περιστατικά, μια διαχρονική στάση που δεν υποβαθμίζουμε σε καμιά απολύτως περίπτωση. Έχουμε αποταθεί και στα Ηνωμένα Έθνη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προβαίνουμε σε όλες εκείνες τις ενέργειες –αυτή είναι η προτεραιότητά μας– για να νιώθουν ασφαλείς οι κάτοικοι που ζουν στις γύρω περιοχές και όποτε χρειάζεται να παρθούν περισσότερα μέτρα να είστε σίγουροι ότι θα το πράξουμε”. Στο ίδιο πλαίσιο και οι δηλώσεις του στον Άγιο Δομέτιο: «Η προτεραιότητά μας είναι ο κόσμος να νιώθει ασφαλής, δήλωσε την Κυριακή ο πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος πραγματοποίησε μη προγραμματισμένη επίσκεψη στην περιοχή του Αγίου Δομετίου, για να ενημερωθεί για την πορεία υλοποίησης των μέτρων που λαμβάνονται από την Κυπριακή Δημοκρατία μετά την τουρκική παραβίαση στη νεκρή ζώνη, στην περιοχή.

Παρέκβαση…

Ευτυχώς που η Πολιτεία δεν υποβαθμίζει τα περιστατικά στη Νεκρή Ζώνη, γιατί από τις υποβαθμίσεις πάθαμε πολλά… Θυμάστε την Αμμόχωστο και το άνοιγμά της, που δεν θα γινόταν, αλλά έγινε, και τώρα ψάχνουμε τι και πώς και γιατί…

Προτεραιοτήτων συνέχεια (ΙΙ)

Επίσης, δήλωσε ξανά στο Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο Κύπρου (AmCham) στη Λευκωσία, με την ευκαιρία της γιορτής για τη Μέρα των Ευχαριστιών «για το θέμα της φήμης της Κύπρου σε σχέση με το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και των κυρώσεων, θα ήθελα να επαναλάβω με τον πλέον έντονο τρόπο ότι, για αυτήν την κυβέρνηση, η ενίσχυση του νομοθετικού πλαισίου και του πλαισίου επιβολής είναι θέμα ύψιστης προτεραιότητας».

Μία ακόμη προτεραιότητα δηλώθηκε χαιρετίζοντας την Υψηλού Επιπέδου Συνάντηση για την ανασκόπηση της προσαρμογής στις πρόνοιες της Συμφωνίας του Ντουμπάι, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής για την Κλιματική Αλλαγή, COP28, ο πρόεδρος είπε: «[…] η Κύπρος βρίσκεται στο κέντρο μιας περιοχής όπου οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι πιο έντονες, σημειώνοντας ότι η ανάγκη προσαρμογής αποτελεί προτεραιότητα και γι’ αυτόν τον λόγο γίνεται εντατική δουλειά τόσο σε εθνικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο για εξεύρεση των κατάλληλων πολιτικών και δράσεων. Φαντάζομαι πως υπάρχει στο Προεδρικό κάποιος/α λειτουργός που τις καταγράφει, αλλιώς δουλίτσα δεν γίνεται

Αυτό είναι ενδιαφέρον

Τα Χαλίτζια Τηλλυρίας / Halitzia Tillirias έχουν κατοχυρωθεί ως Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη στην Ε.Ε. Είναι λευκά τυριά που παρασκευάζονται από νωπό αιγινό γάλα και σήμερα το τυρί παράγεται σε μικρές οικοτεχνίες της Τηλλυρίας, καθώς και σε άλλες ορεινές περιοχές του νησιού. Γαστρονομική παράδοση υπάρχει, θέληση για νέες καινοτόμες ιδέες αισθάνομαι ότι υπάρχουν, άρα θα πρέπει η Πολιτεία να εγκύψει σοβαρά για να δει πώς μπορεί να βοηθήσει τον πρωτογενή τομέα να πάρει τα πάνω του, να ενισχύσει νέους και νέες που θέλουν να ασχοληθούν με τον γεωργοκτηνοτροφικό τομέα. Το κράτος θα έχει πολλαπλά οφέλη. Οφείλω να πω επίσης πως τα Χαλίτζια αναδείχθηκαν από τον Διαγωνισμό του Γαστρονόμου το 2016 που έλαβε το βραβείο Παραδοσιακού Προϊόντος. Πλούσιος τόπος που του έλαχαν συμφορές πολλές, ας τον σεβαστούμε επιτέλους.

I will put a spell on you

Χώρος εκδηλώσεων πάσης φύσεως, και όχι Κρατική Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης, αυτό είναι η ΣΠΕΛ, και Κύριος οίδε πότε θα τη δούμε να είναι γι’ αυτό που εγκαινιάστηκε. Θα πρέπει να το παραδεχθούμε, λοιπόν, πως η περιλάλητη ΣΠΕΛ επιτελεί πλέον άλλον ρόλο και αυτός μάλλον είναι αρκετός και ουδεμία άλλην χρείαν έχομεν.

Τώρα γιατί και πώς και πότε, μη με ρωτάτε, και να σας απαντήσω δεν ξέρω. Οι καλλιτέχνες και τα σωματεία τους πού είναι δεν ξέρω για να αναρωτηθούν για το τι σημαίνει και τι συμβαίνει με την Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης σε ένα σύγχρονο κράτος που θέλει να αναδείξει όχι μόνο το καλλιτεχνικό του παρελθόν του, αλλά και το παρόν του και τους σύγχρονους καλλιτέχνες. Να γίνει βήμα για νέους/ες που θέλουν να εκθέσουν.

Η ΣΠΕΛ, που κάποιοι έσπευσαν να χαρακτηρίσουν Πινακοθήκη, για την ώρα και για κάποια χρόνια μπροστά είναι κάτι σαν τον τάφο του Αγίου Νεοφύτου, όλα χωράνε, σινεμά, εικαστικά, μουσική, πολιτικές εκδηλώσεις, παρτάρες.

Τρεις γκαλερί και πολλές μας είναι και όποιος θέλει να δει δωρεάν σύγχρονους/ες Κύπριους/ες δημιουργούς, να δει εικαστικό έργο άλλων, μη Κυπρίων, ας γυρευτεί αλλού, στην Κύπρο από τέτοια δεν σκαμπάζουμε και δεν τα χρειαζόμαστε κιόλας. Κτήρια να έχουμε και να τα γεμίζουμε ξέρουμε. Και αν φθαρούν τα κτήρια, και αν χρειάζεται να τα επιδιορθώσουμε για την επόμενη εκδήλωση, όποια και να είναι αυτή θα τα βρούμε τα λεφτά, δεν υπάρχει θέμα. Καλή διάθεση να έχουμε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Αυθορμήτως: Τελευταία Ενημέρωση

X