Του Απόστολου Κουρουπάκη
Λίγη ησυχία…
Οφειλόμενη θεωρεί η στήλη μια αναφορά τιμής και μνήμης σε όλα εκείνα τα πρόσωπα που το καλοκαίρι του 1974 έχασαν τον κόσμο τους, τη ζωή τους, το είναι τους το ίδιο. Η πυρόχρωμη Μεσαορία, ο βαθύσκιωτος Πενταδάκτυλος, η μοσχομυρισμένη Μόρφου, η ανεμόεσσα Καρπασία, πληγώθηκαν ανεπανόρθωτα και οι πληγές τους χαίνουν ακόμα… Το μάθημα όμως των ημερών εκείνων αισθάνομαι πως οι νεότερες γενιές δεν το πήραμε εν έτει 2023… Και ακόμα ακονίζουμε τα μαχαίρια μας, έτοιμοι να γίνουμε αδερφοφάδες. Η στήλη πιστεύει πως η ιστορία δεν γράφεται α λα καρτ, και δεν είναι γαϊδούρα για να γυρνάει στον αφέντη της. Καμιά φορά και η σιωπή κάτι λέει. Αρκούν οι σειρήνες κάθε 15 και 20 του Ιούλη για να ξυπνάνε μνήμες και ερινύες… Κανείς δεν μας όρισε κριτή Άνω και Κάτω Κόσμου, για να κρίνουμε αβρόχοις ποσί ζώντας και νεκρούς.
Τα καλά να λέγονται Ι
Μαθαίνει η στήλη πως το θέμα της εύρεσης οικίας για τον Σύνδεσμο Ευημερίας Ατόμων με Νοητική Αναπηρία (ΣΕΑΝΑ) ίσως να βρίσκεται σε καλό δρόμο, μιας και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και η υφυπουργός Πρόνοιας κα Ευαγγέλου κινητοποιήθηκαν ή προτίθενται να το κάνουν εντός των επόμενων ημερών. Μακάρι να είναι ορθή η πληροφόρηση της στήλης και να γίνει κάτι, διότι δύο χρόνια προσπαθειών δεν τα λες και λίγα, για κάτι που μπορεί να είναι σχετικά απλό. Φυσικά, θα πρέπει ο Σύνδεσμος να στηριχθεί πολλαπλώς, και όχι με λόγια, αλλά με πράξεις. Δεν νομίζω ότι λείπει η ευαισθησία στο Προεδρικό, οπότε ευελπιστούμε σύντομα να έχουμε νεότερα. Εδώ θα είμαστε να το παρακολουθούμε το θέμα. Κα Ευαγγέλου, φροντίστε.
Τα καλά να λέγονται ΙΙ
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να επέλεξε ως υφυπουργό Πολιτισμού τον κ. Χατζηγιάννη, που τελικά δεν του βγήκε, όμως το πρόγραμμα στο Προεδρικό Μέγαρο για την ημέρα της εισβολής, ομολογώ ότι ήταν πολύ καλό. Η στήλη επικροτεί –όχι ότι έχει σημασία– τις επιλογές για το πρόγραμμα, και μακάρι ο κ. Χριστοδουλίδης να εννοήσει επιτέλους πόση σημασία έχει ο πολιτισμός για τη χώρα. Και Κύπριους δημιουργούς και νέους (Κώστα Μαννούρη, Άννα Αβρααμίδου, Δέσποινα Καυκαρίδη) είχε το πρόγραμμα, και παλαιότερους καταξιωμένους παλαιότερους (Δέσποινα Μπεμπεδέλη). Μακάρι να συνεχίσει το Προεδρικό σε ανάλογες κινήσεις, και γιατί όχι να αρχίσουν και άλλοι θεσμικοί φορείς της Πολιτείας παρόμοιες εκλεπτυσμένες διοργανώσεις.
Λίρας δεν δίδω…
Ήρθε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα Κατεχόμενα, και μάλλον απευθείας από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Θα πρέπει να είμαστε διπλά και τριπλά προσεκτικοί, γιατί δεν αργεί να ανοίξει μαζί με κάποιο οδόφραγμα και καμία απευθείας σύνδεση με αραβικούς τουριστικούς προορισμούς, και δεν θα ξέρουμε από πού μας ήλθε. Θα ξέρουμε βέβαια, από πού έρχονται οι τουρίστες το 2025 στο περίκλειστο Βαρώσι, το οποίο θα μας μείνει να το λέμε έτσι, αν και έχει αρχίσει να ανοίγει διάπλατα. Πάντως, όσο υπερβολή και να ακούγεται ότι γίνονται ήδη κρατήσεις για ξενοδοχεία στην περίκλειστη Αμμόχωστο, μάλλον αυτό σημαίνει τουριστική πολιτική, με όραμα! Με τέτοιες κινήσεις αλλάζουν πολλά πράγματα… και μη νομίζουμε πως ό,τι δεν έγινε με το Κάρμι ή τον Άγιο Επίκτητο δεν μπορεί να γίνει με την Αμμόχωστο…
Οικονομία=αρετή
«Κάθε νοικοκυριό πρέπει να κοιτάξει τα του οίκου του και να κάνει οικονομία στην ενέργεια που καταναλώνει», τάδε έφη ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου και εγώ λέω ευτυχώς που υπάρχει ακόμα έγνοια για τον συνάνθρωπο, να έχεις έναν ώμο να κλάψεις, κάποιον να σου δώσει μια συμβουλή. Εμείς έχουμε κοτζαμάν υπουργό να μας συμβουλεύει και αν δεν ήταν αυτός να μας πει ότι στους 45 βαθμούς κελσίου θα πρέπει να είμαστε οικονόμοι και να προσέχουμε θα είχαμε τα κλιματιστικά μας αναμμένα και θα τρέχαμε στα λιβάδια για να ιδρώσουμε και μετά να χαρούμε τη δροσιά… όσο για κάποια ελπίδα ότι η κυβέρνηση θα κάνει κάτι για τα νοικοκυριά… μου θύμισε την ατάκα του Μίμη Φωτόπουλου… «λίρες δεν δίδω»… Τελικά αυτός ο τόπος δεν θα δει ποτέ δροσιά και όποιος αντέξει!