Του Απόστολου Κουρουπάκη
Της Μαρουλλούς τ’ αμμάθκια
Στη συνέντευξη του τέως πρέσβη μας στην Αθήνα Κυριάκου Κενεβέζου (σελ. 6) στη συνάδελφο Οριάνα Παπαντωνίου αναφέρεται μεταξύ άλλων και η ποιοτική εξωστρέφεια που προκύπτει από τη δραστηριότητα του Σπιτιού της Κύπρου ως καθιερωμένου και καταξιωμένου βραχίονα πολιτιστικής δημιουργίας στην Ελλάδα. Εντάξει και πολύ ωραία, αλλά γιατί δεν έχει διευθυντή το Σπίτι της Κύπρου εδώ και κάποια χρόνια; Ή μάλλον γιατί αναφέρονται δύο διευθυντές στην ιστοσελίδα; Θα πληρωθεί η θέση; Τώρα που αλλάζει χέρια και η Πρεσβεία… Πάντως, ο νέος πρέσβης μας στην Αθήνα Σταύρος Αυγουστίδης έχει πάρει σοβαρά τον ρόλο του στην αναβάθμιση του πολιτιστικού στάτους της Πρεσβείας στην Αθήνα, με τα φουλάρια της Μαρουλλούς. Φαντάζομαι μπορούν να τα δίνουν και ως δώρα σε επισκέπτες, ελπίζω μόνο να είναι unisex.
Λευκωσία… 2030;
Και μιας και πιάσαμε τα πολιτιστικά, τελικά τι συμβαίνει στη Λευκωσία και την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2030; Μας είχαν πει πως τον Σεπτέμβριο θα είχαμε νεότερα, είχαμε ρωτήσει μάλιστα και πού θα βρεθούν τα χρήματα, και η απάντηση του κ. Γιωρκάτζη ήταν πως αυτά θα βρεθούν… Τελικά; Είναι θέμα χρημάτων; Είναι θέμα οργάνωσης; Είναι θέμα προσώπων; Θα ήταν χρήσιμο να γνωρίζαμε τι προτίθεται να κάνει η Λευκωσία σχετικά με την Πολιτιστική αυτή ευκαιρία. Πάντως, μέχρι και ο νυν δήμος Ύψωνα, στο μέλλον δήμος Κουρίου, έχει προχωρήσει σε κατακύρωση προσφοράς. Αρχίζει να καταρτίζει πλάνο, όπως είχε πει ο δήμαρχος Ύψωνα Παντελής Γεωργίου στην εκπομπή της Οριάνας Παπαντωνίου «Διασπορά Ειδήσεων»: «Μας ενδιαφέρει, χτίζουμε το πλάνο για την διεκδίκηση και σύντομα θα προκηρύξουμε και διαγωνισμό λογότυπου για την Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα του 2030, θεωρούμε ότι η δυτική Λεμεσός έχει να δώσει πολλά στο κομμάτι του πολιτισμού και έχει να κερδίσει πολλά από τον συγκεκριμένο κύκλο τόσο σε υποδομές αλλά και γενικότερα στα πολιτιστικά δρώμενα της Λεμεσού και της Κύπρου». Η Λευκωσία πού δυσκολεύεται;
Σχολή Γονέων ΤΕΣΕΚ
Ενδιαφέρουσα η πρωτοβουλία της Τεχνικής και Επαγγελματικής Σχολής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΤΕΣΕΚ) Μακάριος Γ΄ Λευκωσίας. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της αφουγκραζόμενη τις ανησυχίες των οικογενειών των μαθητών της, αποφάσισε να λειτουργήσει τη Σχολή Γονέων της ΤΕΣΕΚ Μακάριος Γ΄. Στόχος της Σχολής Γονέων, όπως διαβάζω στην ανακοίνωσή τους είναι –με τη βοήθεια εξειδικευμένων επιστημόνων– να θέσει ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι, όπως: Εξαρτήσεις, Επιθετικότητα, Φοβίες, Σχολικός και Άλλες Μορφές Εκφοβισμού, Απώλειες-Θάνατος, Το άγχος των εξετάσεων, Επαγγελματικός Προσανατολισμός, Σχολική Επίδοση, Μαθησιακές Δυσκολίες, Κοινωνικά Προβλήματα, Σχολικές Διαρροές, κ.ά. Οι διαλέξεις θα απευθύνονται σε γονείς και κηδεμόνες μαθητών της Σχολής, γονείς και κηδεμόνες μαθητών Γυμνασίων και Λυκείων της περιφέρειας Λευκωσίας, ενώ κάνουν και ανοιχτή πρόσκληση σε άλλους γονείς και εκπαιδευτικούς. Τέτοιες ενέργειες είναι σημαντικές και καλό θα είναι να ενθαρρύνονται από το υπουργείο Παιδείας, ιδίως αυτή την περίοδο. Ωραία πρωτοβουλία λοιπόν, και καλό είναι να βρει και μιμητές.
Πρωτίστως η ανάγκη
Οι τουαλέτες για όλα τα φύλα που εγκαταστάθηκαν στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας έφεραν αντιδράσεις, όπως είναι φυσικό, με καθετί καινούργιο ή έστω ριζοσπαστικό. Θυμάμαι πως κι εγώ είχα απορήσει το 1998 όταν στο Πανεπιστήμιο όπου σπούδαζα στην Ιταλία καταργήθηκαν οι τουαλέτες ανδρών και γυναικών και έγιναν κοινές. Ήμουν μικρός τότε και από επαρχία… σύντομα κατάλαβα ότι παρόμοια ζητήματα δεν είναι σημαντικά. Το σημαντικό ήταν ότι κάποιοι έκλεβαν τις τουαλέτες, με τη διοίκηση του Τμήματος να τις κλειδώσει… Δυσώδης η συζήτηση, όμως όταν η ανάγκη έρχεται να σε βρει, δεν κολλάς σε ταμπέλες. Κατανοώ κάποιες από τις αντιδράσεις, αλλά θεωρώ απόλυτα ακατανόητες αντιδράσεις περί οργίων και άλλων αστειοτήτων. Δεν είδα όλους/ες αυτούς/ές που αντιδρούν τώρα να έχουν την ίδια ευαισθησία για την απουσία χώρων εξυπηρέτησης για άτομα με Αναπηρίες. Όπως και να ’χει πολύς ντόρος για το τίποτε.
Θέση εξ ακανθών
Τι συμβαίνει με τον αρχηγό της Αστυνομίας Κύπρου κ. Στέλιο Παπαθεοδώρου; Γιατί η θέση του αρχηγού της Αστυνομίας μοιάζει με ηλεκτρική καρέκλα στην οποία κανείς δεν θέλει να καθίσει; Τι ψάχνει και δεν βρίσκει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης και γιατί δεν ξεκαθαρίζει το τοπίο; Απορία ψάλτου βηξ το ότι δεν υπάρχει τίποτε ανακοινώσιμο; Ο τολμών νικά, κ. πρόεδρε, διότι οι ψιθυρολογίες όχι μόνο δεν βοηθούν, αλλά κάνουν τα πράγματα πολύ πιο δύσκολα. Η Δύναμη χρειάζεται να γνωρίζει ότι η Πολιτεία έχει πλάνο γι’ αυτή, μπορεί να στηρίζεται σε αυτή για να επιτελέσει το έργο της. Ένα τέτοιο ζήτημα δεν μπορεί να θεωρείται λήξαν, γιατί μοιάζει σαν τα σκουπίδια που, για να μην τα δει ο καλεσμένος μας, τα βάζουμε κάτω από το χαλί.