ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Υπάρχει λύση στο Κυπριακό;

Του ΓΙAΝΝΗ ΓΕΩΡΓΟYΛΑ

Θέλουμε λύση του κυπριακού προβλήματος; Υποθέτω ότι όλοι θέλουμε, ο καθένας όμως έχει μια δική του λύση που σκέφτεται. Μπορούν όλες αυτές οι λύσεις που έχει ο καθένας από εμάς μέσα στο κεφάλι μας να γίνουν πραγματικότητα; Φυσικά και όχι. Η λύση που θα έρθει θα πρέπει να είναι συμφωνημένη και από τους Ελληνοκύπριους αλλά και από τους Τουρκοκύπριους. Έχει συμφωνηθεί ένα πλαίσιο που είναι γενικά αποδεκτό από όλους τους εμπλεκόμενους; Ναι, η οποία λύση θα είναι στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και αφορά σε διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, απαλλαγμένοι από όλες τις εγγυήσεις. Αυτή θα είναι η βάση της λύσης και καμία άλλη.

Η διαπραγμάτευση έχει να κάνει με τον τρόπο που θα εφαρμοστεί αυτό το σύστημα, οπότε όσοι αντιδρούν δεν μπορούν παρά να μη θέλουν να λυθεί το Κυπριακό, το οποίο τραβάει για 50 χρόνια. Ο λόγος που δεν μπορούμε και δεν πρέπει να ξεφύγουμε του συγκεκριμένου πλαισίου είναι συγκεκριμένος. Σχεδόν το σύνολο του πολιτικού κόσμου, όλοι οι Πρόεδροι της Κυπριακής Δημοκρατίας και οι Τουρκοκύπριοι έχουν διαπραγματευτεί πάνω σε αυτό το πλαίσιο έχοντάς το αποδεχτεί όπως επίσης αποδεκτό είναι και από τη διεθνή κοινότητα. Το Κυπριακό είναι ένα πρόβλημα παράνομης εισβολής και κατοχής από την Τουρκία, και στο παρελθόν μάς δόθηκαν ευκαιρίες όπως αυτή με το Αμερικανο-βρετανο-καναδικό σχέδιο που δεν αποδεχτήκαμε. Μην ξεχνάμε επίσης ότι λύση εκτός από εμάς θέλουν και οι Τουρκοκύπριοι οι οποίοι μπορούμε να πούμε ότι τελούν και αυτοί υπό κατοχή από την Τουρκία. Δυστυχώς με τον Τατάρ είναι σχεδόν απίθανο να καταλήξουμε στο θεμιτό αποτέλεσμα αλλά εμείς θα πρέπει να ακολουθήσουμε τα συμφωνημένα για να μπορούμε να διατηρήσουμε την αξιοπιστία μας και να πετύχουμε κάποια στιγμή τη λύση που θέλουμε.

Οι γνωστοί απορριπτικοί υπερπατριώτες και από τις δύο πλευρές όταν κοντοζυγώνει η πιθανότητα λύσης του προβλήματος ας αναλογιστούν τη ζημιά που κάνουν στο μέλλον της Κύπρου εν συνόλω. Οι πολεμοχαρείς και όσοι κατηγορούν την Ελλάδα για απραξία ή λάθη του παρελθόντος ας κοιταχτούν πρώτα στον καθρέφτη για τα δικά τους λάθη και ας μην μπλέκουν την πολιτική τους ανέλιξη με μια τραγωδία. Χωρίς την Ελλάδα η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα μπορούσε να διατηρεί στρατό για την ασφάλειά της και ούτε θα ήταν μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι αδελφικοί δεσμοί αίματος μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου δεν λύνονται επειδή κάποιοι γραφικοί γράφουν βλακείες στα κοινωνικά δίκτυα. Εγώ το μόνο που εύχομαι είναι σύντομα να ζω σε μια ελεύθερη και επανενωμένη Κύπρο.

Ο κ. Γιάννης Γεωργούλας είναι σύμβουλος Στρατηγικής και Επιχειρήσεων.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Προσωπικότητες στην ''Κ'': Τελευταία Ενημέρωση