ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το μέλλον της Κεντρικής Τράπεζας

Του ΓΙAΝΝΗ ΓΕΩΡΓΟYΛΑ

Για την καλή λειτουργία της κεντρικής τράπεζας πρέπει να ακολουθείται μια σύγχρονη πολιτική προσαρμοσμένη στην εποχή που ζούμε, γιατί είναι ουσιώδης για την προσαρμογή στις σύγχρονες ανάγκες του χρηματοοικονομικού τομέα. Ο εκσυγχρονισμός μπορεί να επιτευχθεί με διάφορους τρόπους, αρκεί να υπάρχει η βούληση από την εκάστοτε διοίκηση.

Η ψηφιακή μεταρρύθμιση και η τεχνολογία συγκεκριμένα, έχει κεντρικό ρόλο στον εσωτερικό εκσυγχρονισμό των λειτουργιών της κεντρικής τράπεζας. Η χρήση νέων εργαλείων όπως είναι η τεχνητή νοημοσύνη και η αυτοματοποίηση διαδικασιών με τεχνολογία machine learning θα βελτιώσουν την απόδοση και θα μειώσουν τον χρόνο ανταπόκρισης σε καίριας σημασίας εργασίες όπως είναι οι αδειοδοτήσεις, η έγκριση νέων μελών διοικητικών οργάνων και ο έλεγχος των διαδικασιών των αδειοδοτημένων εταιρειών.

Την ίδια ώρα, για τον εκσυγχρονισμό της κεντρικής τράπεζας χρειάζεται αναβάθμιση των υποδομών. Πρέπει να γίνει επένδυση σε προηγμένα συστήματα ασφαλείας και τεχνολογίες αποθήκευσης δεδομένων, για να διασφαλιστεί η προστασία από κυβερνοεπιθέσεις και η ασφαλής διαχείριση των πληροφοριών των εποπτευόμενων οργανισμών. Ενισχύοντας τη διαφάνεια, η κεντρική τράπεζα μπορεί να καταφέρει και να τονώσει την εμπιστοσύνη των πολιτών. Η ενεργή επικοινωνία για τις δραστηριότητες και τις πολιτικές της, καθώς και η παροχή εκθέσεων, θα ενισχύσει τη σχέση μεταξύ της κεντρικής τράπεζας και του κοινού. Δεν θα πρέπει να είναι απρόσωπος ένας οργανισμός που εργοδοτεί πάνω από 300 άτομα και έχει υπό την ευθύνη του τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της χώρας. Όσον αφορά την εταιρική διακυβέρνηση θα είναι καλό να αλλάξει ο νόμος και να μπορεί να παίρνει αποφάσεις μια εκτελεστική επιτροπή που θα αποτελείται από τον διοικητή και τους δύο εκτελεστικούς διοικητικούς συμβούλους. Με αυτόν τον τρόπο η ευθύνη επιμερίζεται και υπάρχει περισσότερη διαφάνεια. Η καλή διαχείριση του ρίσκου αποτελεί ουσιαστικό μέρος του εκσυγχρονισμού. Η χρήση προηγμένων μεθόδων σε συνεργασία με την καλή εταιρική διακυβέρνηση για την αναγνώριση και τη διαχείριση του ρίσκου, θα διασφαλίσει την σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Τέλος, η εκπαίδευση του προσωπικού για την καλύτερη κατανόηση των τεχνολογικών εξελίξεων θα παίξει καθοριστικό ρόλο στον εκσυγχρονισμό της κεντρικής τράπεζας. Ο εκσυγχρονισμός, λοιπόν, ενσωματώνει την τεχνολογία, τη διαφάνεια, την καλή διακυβέρνηση και την εκπαίδευση, προκειμένου να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του σύγχρονου χρηματοοικονομικού περιβάλλοντος, γιατί η τεχνολογία πάντα θα προηγείται της ρύθμισης της αγοράς. Γι’ αυτό θα πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αντιμετωπίζουμε τις νέες προκλήσεις όσο καλύτερα προετοιμασμένοι γίνεται.

Ο κ. Γιάννης Γεωργούλας είναι σύμβουλος Στρατηγικής και Επιχειρήσεων.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Προσωπικότητες στην ''Κ'': Τελευταία Ενημέρωση