ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ψηφιακή Μετάβαση και Επαγγελματική Ασφάλεια και Υγεία

Της δρος ΟΛΓΑΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ

Η ψηφιακή ανάπτυξη προχωρά και εισέρχεται στην καθημερινότητά μας και στο εργασιακό μας περιβάλλον με ασύλληπτα γοργούς ρυθμούς. Τα ευρήματα της ευρωπαϊκής έρευνας ESENER 2019, η οποία πραγματοποιήθηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια και Υγεία στην Εργασία (EU-OSHA), καταδεικνύουν ότι πέρα από το 90% των επιχειρήσεων έχει πλέον ενσωματώσει την ψηφιακή τεχνολογία στις διεργασίες τους. Ρομπότ, δρόνοι (drones), φορητοί υπολογιστές, έξυπνα τηλέφωνα, αυτοματισμοί, καθώς και νέες μορφές εργασίας όπως είναι η τηλεργασία και η εργασία σε ψηφιακές πλατφόρμες, αποτελούν σήμερα καθοριστικό και αναπόσπαστο κομμάτι των εργασιακών διαδικασιών.

Πόσο έτοιμο είναι όμως το εργασιακό περιβάλλον να υποδεχθεί και να μεταβεί ομαλά στη νέα ψηφιακή εποχή, αξιοποιώντας ταυτόχρονα στον μέγιστο δυνατό βαθμό τις ευκαιρίες που προκύπτουν, καθώς και τις προκλήσεις που δημιουργούν οι νέοι και αναδυόμενοι κίνδυνοι, και πού μπορεί να επηρεάσουν την ασφάλεια, την υγεία και την ευημερία των εργαζομένων;

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δεσμευτεί να προετοιμάσει τα κράτη-μέλη, μέσα από την ενδυνάμωση των πολιτών και των επιχειρήσεων, να βιώσουν ομαλά τον ψηφιακό μετασχηματισμό, διασφαλίζοντας την αξιόπιστη ανάπτυξη της τεχνολογίας και την εφαρμογή καινοτόμων πρακτικών. Απώτερος στόχος μέσα από μια ανοικτή και δημοκρατική κοινωνία να ευνοηθεί η δυναμική και βιώσιμη οικονομία, συμβάλλοντας στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και στην επίτευξη της πράσινης μετάβασης.

Παράλληλα, η ψηφιοποίηση στον χώρο εργασίας, πέρα από τη διευκόλυνση των διαδικασιών και τη διασφάλιση της ανθρώπινης ασφάλειας και υγείας και της παραγωγικότητας, παρέχει και σημαντικά εργαλεία για την καλλιέργεια και διατήρηση θετικής κουλτούρας ασφάλειας και υγείας, μέσα από μια πιο διαδραστική και τελεσφόρα επικοινωνία μεταξύ της διοίκησης και του εργατικού δυναμικού. Διευκολύνει τη διαδικασία διαβούλευσης και την εμπλοκή των εργαζομένων στη λήψη σημαντικών αποφάσεων για τη διασφάλιση ενός ασφαλούς και παραγωγικού εργασιακού περιβάλλοντος. Επιπλέον, η ψηφιοποίηση έχει θετική επίδραση στην καινοτομία και τη δημιουργικότητα, συνδυάζοντας την αποτελεσματικότητα των μηχανών και τις δημιουργικές δεξιότητες των ανθρώπων.

Οι σημαντικές ευκαιρίες που παρέχει η ψηφιοποίηση συνοδεύονται ταυτόχρονα και από καίριες προκλήσεις, οι οποίες προκύπτουν από τη συνύπαρξη του ανθρώπου και των ψηφιακών συστημάτων στο εργασιακό περιβάλλον. Γι’ αυτό ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη τεχνολογικών εφαρμογών επιβάλλεται να έχει ως επίκεντρο τον άνθρωπο, συντείνοντας στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και την ευημερία των εργαζομένων. Συνάμα, ο εντοπισμός και η ταυτοποίηση των νέων και αναδυόμενων κινδύνων (σωματικών και ψυχοκοινωνικών), αποτελεί το σημαντικότερο εργαλείο πρόληψης των εργατικών ατυχημάτων, των επαγγελματικών ασθενειών και άλλων συμβάντων που μπορεί να διαταράξουν τις εργασιακές διεργασίες.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια και Υγεία στην Εργασία, αξιοποιώντας τα ευρήματα των ερευνών του και σε συνεργασία με τα κράτη-μέλη, προχώρησε στον σχεδιασμό της νέας Ευρωπαϊκής Εκστρατείας για Ασφαλείς και Υγιείς Χώρους με θέμα, «Επαγγελματική Ασφάλεια και Υγεία στην Ψηφιακή Εποχή», η επίσημη έναρξη της οποίας θα γίνει στις 25 Οκτωβρίου 2023. Η εκστρατεία προσβλέπει στην ενημέρωση, διαφώτιση και ευαισθητοποίηση σε σχέση με την επίδραση της ψηφιακής τεχνολογίας στο εργασιακό περιβάλλον και συνεπώς στην επαγγελματική ασφάλεια και υγεία των εργαζομένων στην Ευρώπη.

Ο Σύνδεσμος Ασφάλειας και Υγείας Κύπρου (ΣΑΥΚ), στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του και θέλοντας να συνδράμει στην υλοποίηση των στόχων της νέας Ευρωπαϊκής Εκστρατείας του EU-OSHA, διοργανώνει το 12ο Διεθνές Συνέδριο CyOSH 2023, με θέμα «Occupational Safety and Health – Digitalization and New Forms of Work». Το συνέδριο, θα διεξαχθεί στις 19 Οκτωβρίου 2023, στο Σιακόλειο Εκπαιδευτικό Κέντρο στη Λευκωσία και απευθύνεται σε επαγγελματίες στον τομέα της Ασφάλειας και Υγείας, λειτουργούς ασφάλειας, αρχιτέκτονες, μηχανικούς, επιθεωρητές, παρόχους Εξωτερικών Υπηρεσιών Προστασίας και Πρόληψης, μέλη των Επιτροπών Ασφάλειας, φοιτητές, κ.ά.

Το CyOSH 2023 τελεί υπό την αιγίδα του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και αποτελεί μέρος της προσπάθειας του ΣΑΥΚ για ευαισθητοποίηση και ανάπτυξη θετικής κουλτούρας ασφάλειας και υγείας.

 

Περισσότερες πληροφορίες και δήλωση συμμετοχής στο CyOSH 2023, στην ιστοσελίδα του ΣΑΥΚ, https://www.cysha.org.cy/CyOSH2023

Η δρ Όλγα Νικολαΐδου είναι ερευνήτρια στην Επαγγελματική Ασφάλεια & Υγεία, συντονίστρια Οργανωτικής Επιτροπής CyOSH 2023.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Προσωπικότητες στην ''Κ'': Τελευταία Ενημέρωση

X