ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ενα φεστιβάλ μάς κάνει πιο αισιόδοξους

Της ΚΑΛΙΑΣ ΛΟΪΖΙΔΟΥ

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Παρόλο που δεν είναι πλέον γιορτή για ευχαριστίες σε θεούς, όπως αρχικά ήταν ο σκοπός αυτών των τελετουργικών γιορτών, τα φεστιβάλ είναι στιγμές καλλιτεχνικών δρώμενων με συγκεκριμένες συνήθως θεματικές που μας διδάσκουν αρχές όπως η δημιουργικότητα, η επίτευξη, η έκφραση, η παράδοση, η ειρήνη, η περιέργεια και η κοινωνική συνοχή.

Τα φεστιβάλ είναι για μια κοινότητα ευκαιρία κοινωνικοποίησης, ψυχαγωγίας, δημιουργίας κοινωνικών δικτύων και ενισχύει την ενότητα αλλά και την οικονομία ενός τόπου. Ελκύει επισκέπτες, που θέλουν να ακούσουν μουσική, να χορέψουν, να πιουν και να φάνε, να κοιμηθούν κάπου κοντά στο φεστιβάλ. Η κοινότητα των Κατυδάτων για παράδειγμα είναι περήφανη που φιλοξενεί για οκτώ χρόνια το υπέροχο Windcraft Music Festival. Ένα τέτοιο φεστιβάλ βάζει στον χάρτη το χωριό αυτό και συστήνουν στον κόσμο των πόλεων, τις παραδόσεις και τη μοναδική κουλτούρα των χωριών, δίνοντας οικονομική ανάσα σε εστιατόρια και χώρους καταλύματος. Παρέχει επίσης, την ευκαιρία σε άτομα, τα οποία δεν έχουν τη δυνατότητα να πηγαίνουν στην πόλη, να έρθουν σε επαφή με διάφορα είδη τεχνών.

Τέτοια πολιτιστικά δρώμενα είναι σημαντικά καθώς συνδέουν δημιουργούς, οι οποίοι μοιράζονται εμπειρίες και δεξιότητες. Τέτοιες στιγμές –είτε τις παράγεις ως δημιουργός είτε τις παρακολουθείς– δίνουν μια μικρή παύση και ενσυνειδητότητα (mindfulness). Σύμφωνα με κοινωνικούς ψυχολόγους με αυτή την παύση, δηλαδή όταν ζούμε στο «εδώ και τώρα», ρυθμίζουμε την ψυχική μας ανθεκτικότητα και τονώνουμε τη ψυχική μας υγεία. Οι μικροί εορτασμοί εγείρουν θετικά συναισθήματα, όπως χαρά, ευγνωμοσύνη, ηρεμία, έμπνευση… κάνοντας ευκολότερο να χειριστούμε τις προκλήσεις της καθημερινότητας.

Όταν έχουμε να αποβλέπουμε σε ένα φεστιβάλ, μια μικρή επέτειο, ένα εορταστικό γεγονός είμαστε πιο αισιόδοξοι. Ιδιαίτερα σε μια εποχή όπου πανδημίες κλόνισαν την υγεία, έφεραν μοναξιά, ανασφάλεια και φόβο στις ζωές μας… έχουμε ανάγκη να θυμηθούμε, γιατί αξίζει να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε παρά τις δυσκολίες. Ένα φεστιβάλ μάς βοηθά να βρούμε ξανά τη μούσα μας, να βρούμε κίνητρο και το αίσθημα του ανήκειν. Θα κάνει την επερχόμενη ρουτίνα πιο υποφερτή. Θα μας θυμίσει τρόπους να χειριζόμαστε θλίψη, φόβο και άγχος. Ο σκοπός δεν είναι να μουδιάσουμε τη συνείδηση μας μόνιμα και να γίνουμε φυγόπονοι. Αλλά να φορτίσουμε τις διανοητικές μας μπαταρίες. Οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν χρόνο για να στοχαστούν την καθημερινότητά τους μπορούν να έχουν εξισορρόπηση συναισθημάτων. Σε περιόδους αβεβαιότητας και κινδύνου, οι άνθρωποι ανέκαθεν έβρισκαν τρόπους να επανακτήσουν την προβλεψιμότητα του περιβάλλοντός τους. Οι μικρές τελετουργίες, όπως ένα φεστιβάλ, ενεργοποιούν όλες τις αισθήσεις (Ακοή: μουσική, ποίηση, παραμύθι. Αφή: χορός. Γεύση: φαγητό, ποτό. Μυρωδιά: φύση. Όραση: φώτα και χαμόγελα) και σε κάνουν να νιώθεις στο πλήρες τη ζωή, ξυπνώντας θετικές αναμνήσεις.

Ένα τέτοιο φεστιβάλ βάζει στον χάρτη το χωριό αυτό και συστήνουν στον κόσμο των πόλεων, τις παραδόσεις και τη μοναδική κουλτούρα των χωριών

Ακόμη και άτομα με κοινωνική φοβία μπορεί να επιλέξουν να πάνε σε κάποιο φεστιβάλ και να επωφεληθούν. Ίσως λίγο πιο νωρίς ή να καθίσουν στην άκρη δίπλα στην πόρτα, να παρακολουθήσουν ένα μικρό εργαστήρι, να επιλέξουν τη μουσική που θα τους ηρεμίσει. Να κάνουν ένα διάλειμμα και να περπατήσουν στη φύση και να μείνουν για όση ώρα μπορούν να το απολαύσουν.

Η δύναμη της μουσικής είναι ένα μοναδικό εργαλείο που βοηθά την ανθρώπινη εμπειρία. Στην μουσική, όταν προσθέσουμε και κοινωνική συγκέντρωση με ποικιλία ανθρώπων, οι οποίοι μαζί γιορτάζουν τις τέχνες, τότε έχουμε ένα εγχειρίδιο βελτίωσης ψυχικής και σωματικής υγείας.

Η κα Κάλια Λοϊζίδου είναι εκπαιδευτική ψυχολόγος.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Προσωπικότητες στην ''Κ'': Τελευταία Ενημέρωση