Με επιστολή του το ΡΙΚ ενημέρωσε τους υποψήφιους για την Προεδρία της Δημοκρατίας ότι αναβάλλονται οι τηλεοπτικές συζητήσεις όλων των υποψηφίων με τις αρχικές συνθέσεις που είχαν συμφωνηθεί. Ο λόγος; Η άρνηση του κ. Ν. Χριστοδουλίδη να λάβει μέρος σε τηλεμαχία τον Σεπτέμβριο. Γιατί; Διότι ο κ. Χριστοδουλίδης, αναφέρει η ανακοίνωση του ΡΙΚ, θα «βρίσκεται σε περιοδεία σε όλες τις επαρχίες της Κύπρου και θα παρουσιάζει το προεκλογικό του πρόγραμμα». Δεν είχε χρόνο, δηλαδή, ο συγκεκριμένος υποψήφιος να συμμετάσχει ούτε σε μια τηλεοπτική συζήτηση! Πρόκειται για περίεργη δικαιολογία: πολύ περισσότεροι άνθρωποι στην Κύπρο και στο εξωτερικό θα μάθαιναν το πρόγραμμά του από τις τηλεμαχίες (debates) παρά από την περιοδεία σε συγκεκριμένες επαρχίες. Η τηλεόραση σε βάζει σε κάθε σπίτι, ενώ μια ομιλία σε μια πόλη ή ένα χωριό έχει περιορισμένη εμβέλεια.
Ο κ Χριστοδουλίδης επιλέγει τον μονόλογο επειδή φοβάται τον αντίλογο. Πονηρά σκεπτόμενος, προτιμά να μιλά σε ανθρώπους που τον χειροκροτούν παρά να συζητά με τους ανθυποψηφίους του. Οι υπολογισμοί του είναι προφανείς: ο στιβαρός αντίλογος εκθέτει και φθείρει αυτόν που νοιάζεται κυρίως για την ατσαλάκωτη εικόνα του, ενώ οι από καθέδρας ομιλίες, χωρίς τον κίνδυνο της αντιλογίας, χτίζουν την εικόνα του λαοπρόβλητου. Ο κ. Χριστοδουλίδης ανταποκρίνεται πλήρως στις προδιαγραφές του: γι αυτόν η προεκλογική αντιπαράθεση δεν είναι μάχη ιδεών και προτάσεων αλλά κατασκευή και προβολή εικόνας. Είσαι ό,τι φαίνεσαι: μιλώντας σε επευφημούντες οπαδούς σου δεν διατρέχεις τον κίνδυνο να αιτιολογήσεις τις απόψεις σου, να λογοδοτήσεις για τα λάθη σου, να δώσεις λογαριασμό για το πολιτικό παρελθόν σου, να δικαιολογήσεις τις ύποπτες σιωπές σου. Ο προεκλογικός αγώνας για τον κ. Χριστοδουλίδη δεν είναι ουσιώδης πολιτική κατάθεση αλλά είναι μια άσκηση πολιτικού μάρκετινγκ – κερδίζεις όσο εσύ σκηνοθετείς τον εαυτό σου. Όπως οι επικοινωνιολόγοι του έγραψαν (ή πιο σωστά: αντέγραψαν) την εναρκτήρια πολιτική ομιλία του, έτσι τώρα τον συμβουλεύουν να μην εκτίθεται στο διάλογο γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να φθαρεί. Πώς περιέγραψε ο Γεώργιος Παπανδρέου τον Γρίβα; «Εδοξάσθη κρυπτόμενος!»
Όσοι παρακολουθούμε την πολιτική διαδρομή του κ. Χριστοδουλίδη δεν εκπλησσόμεθα. Για την ακρίβεια, το αναμέναμε! Καταλαβαίνουμε ότι είναι δύσκολο να παρουσιάσει τις προτάσεις του – να πατάει διαρκώς σε δύο βάρκες. Η έλλειψη σαφήνειας στην πολιτική του επιχειρηματολογία θα τον καθιστούσε ακόμη πιο αναξιόπιστο στο εκλογικό σώμα. Γνωρίζει ότι είναι δύσκολο να συγκεράσει τη γραμμή ΔΗΣΥ, του οποίου συνεχίζει να είναι μέλος, με τη γραμμή της ΕΔΕΚ και του ΔΗΚΟ. Θα ήταν ακατόρθωτο να πείσει τους φιλελεύθερους πολίτες και, ταυτοχρόνως, να ικανοποιεί τα πιο συντηρητικά σκοταδιστικά κυκλώματα που τον στηρίζουν.
Όταν στο «φιλικό debate» με τους πολιτικά ομογάλακτους ανθυποψηφίους του, κ.κ. Νεοφύτου και Μαυρογιάννη, ο κ. Χριστοδουλίδης, το ψυχοπαίδι του κ. Αναστασιάδη, κατάφερε να χάσει κατά κράτος, έχει δίκιο να φοβάται να συζητήσει με τους άλλους υποψηφίους, οι οποίοι, χωρίς τα βαρίδια της διαφθοράς, θα τον ξεμπροστιάσουν για τον ρόλο του στα 9 χρόνια συμμετοχής και συνενοχής στην πιο διεφθαρμένη κυβέρνηση που πέρασε από τον τόπο. Όσο δεν αντιπαρατίθεται, δεν εκτίθεται!
Οι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας καλούνται να σκεφτούν: ένας τέτοιας κοπής Πρόεδρος θα μας σώσει από την Τουρκία; Αυτός που θέλει να κρύβεται, όχι να μάχεται για τις απόψεις του; Μπορεί η κυπριακή κοινωνία να δει προκοπή με έναν πολιτικό που φυγομαχεί;
Καλούμε το ΡΙΚ να διαθέσει ισότιμα στα επιτελεία όλων των άλλων υποψηφίων τον χρόνο που θα διέθετε για τις τηλεμαχίες τον Σεπτέμβριο προκειμένου να παρουσιάσουν τις θέσεις τους, σε ζωντανές συνεντεύξεις με επίλεκτους δημοσιογράφους.
Κωνσταντίνος Χριστοφίδης
τ. Πρύτανης Πανεπιστημίου Κύπρου
Υποψήφιος Πρόεδρος για τις Εκλογές του 2023