Η δημόσια συζήτηση με νέους ανθρώπους που ζουν στα αγροτικά κέντρα είναι αρκετά εποικοδομητική, αφού μέσω του διαλόγου έρχονται στην επιφάνεια αρκετά προβλήματα που πιθανόν να μην είναι γνωστά στις τοπικές αρχές.
Η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης ανέδειξε πολλές αδυναμίες και προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγροτικές και απομακρυσμένες από τα αστικά κέντρα περιοχές. Η στεγαστική πολιτική και η εξεύρεση στέγης απασχολεί έντονα τους νέους ανθρώπους, οι οποίοι δεν επιθυμούν να ζούνε με τους γονείς τους, αφού χρειάζονται τον δικό τους ανεξάρτητο χώρο. Η παραχώρηση οικονομικών κινήτρων για ενίσχυση και αναβάθμιση των αγροτικών, ορεινών ή απομακρυσμένων περιοχών, αποτελεί ένα σωστό κίνητρο για παραμονή των νέων στον τόπο καταγωγής τους, κάτι που συμβάλλει στον περιορισμό της ερήμωσης και εγκατάλειψης των μικρών κοινοτήτων.
Πέραν του στεγαστικού προβλήματος, οι νέοι ανησυχούν για θέματα δημόσιας υγείας αφού, για να παραμείνουν στα χωριά και στις κοινότητές τους, θα πρέπει να απολαμβάνουν καλές υπηρεσίες υγείας, αλλά και να έχουν εύκολη πρόσβαση στα ιατρικά κέντρα. Οι νέοι άνθρωποι χρειάζονται επίσης σύγχρονες υποδομές παιδείας και εκπαίδευσης, τόσο για τους ίδιους όσο και για τα παιδιά τους. Η δημιουργία σχολείων προδημοτικής, δημοτικής και μέσης εκπαίδευσης, αποτελούν βασική ανάγκη για την παραμονή των νέων στην ύπαιθρο, όπως επίσης και η αποκέντρωση των πανεπιστημιακών σχολών με τη λειτουργία πανεπιστημιακών παραρτημάτων στα αγροτικά κέντρα.
Η παραμονή αλλά και η επιστροφή των νέων στις ρίζες τους απαιτεί την εμπλοκή των τοπικών αρχών, των κρατών αλλά και των ευρωπαϊκών θεσμών. Οι νέοι άνθρωποι είναι πολύ καλοί γνώστες της τεχνολογίας και ιδιαίτερα της χρήσης του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Η εύκολη πρόσβαση στο διαδίκτυο αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα προσέλκυσης νέων ανθρώπων αλλά και διαδικτυακών νομάδων, οι οποίοι χρειάζονται γρήγορο δίκτυο τηλεπικοινωνιών για διεκπεραίωση της εργασίας από το σπίτι αλλά και εξόφλησης προσωπικών λογαριασμών εξόδων.
Οι προβληματισμοί των νέων ανθρώπων είναι γνωστοί, αφού ως τοπικές αρχές γνωρίζουμε πολύ καλά ότι αν δεν εξασφαλιστούν επαγγελματικά και οικονομικά πιθανότατα δεν θα τολμήσουν να δημιουργήσουν οικογένεια. Οι ανάγκες των νέων στη σημερινή εποχή βασίζονται στις σύγχρονες ανέσεις που γι’ αυτούς είναι δεδομένες, όπως η επικοινωνία με νέους τρόπους τεχνολογίας και εργασίας με πιο ευέλικτο ωράριο.
Νέοι άνθρωποι που αποφασίζουν να παραμείνουν στην επαρχία και στα αγροτικά κέντρα θα πρέπει να έχουν πιο εύκολη πρόσβαση στα αστικά κέντρα μέσω των δημόσιων συγκοινωνιών, περιορίζοντας έτσι τις εκπομπές ρύπων από τα ιδιωτικά οχήματα. Για αποφυγή διακρίσεων μεταξύ κατοίκων των αγροτικών και αστικών περιοχών θα πρέπει οι τοπικές αρχές με τη συμβολή του κράτους να δημιουργούν υποδομές, να εκτελούν έργα ανάπτυξης και να προσελκύουν επενδύσεις.
Δεν είναι όμως αρκετό να παραδέχονται οι ευρωπαϊκοί θεσμοί ότι οι μικροί δήμοι αντιμετωπίζουν πιο πολλά προβλήματα καθημερινότητας που αφορούν τη στέγαση, την εκπαίδευση, την οικονομική ανάπτυξη και το περιβάλλον απ’ ότι οι πόλεις και τα αστικά κέντρα. Ούτε είναι ορθό επίσης να παραβλέπονται οι αγροτικές περιοχές, αναγκάζοντας τους νέους να μετακομίσουν στα αστικά κέντρα.
Αν θέλουμε λοιπόν να διατηρήσουμε ζωντανές τις αγροτικές και απομακρυσμένες από τα αστικά κέντρα περιοχές, θα πρέπει να δώσουμε κίνητρα που αφορούν τη στέγαση, την εκπαίδευση, την επαγγελματική αποκατάσταση, την οικονομική ανάπτυξη και την προσβασιμότητα. Ο υπερπληθυσμός των πόλεων και η συνεχής αστικοποίηση επιβαρύνουν συνεχώς το περιβάλλον και δημιουργούν περαιτέρω κοινωνικά προβλήματα, τα οποία βρίσκονται σήμερα ψηλά στους προγραμματισμούς των νέων ανθρώπων που κατοικούν στα αγροτικά και αστικά κέντρα.
Ο κ. Άντρος Γ. Καραγιάννης είναι δήμαρχος Δερύνειας.