ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Δήμαρχος Αθηνών: Η Αθήνα στον δρόμο της αστικής βιωσιμότητας

Στόχος η δημιουργία πιο πράσινων και ανθρώπινων πόλεων

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Η μετεξέλιξη Λευκωσίας και Αθήνας σε βιώσιμες πόλεις, αποτελεί υπαρξιακό στοιχείο και άπτεται όλων των δράσεων της δημοτικής αρχής, λέει ο δήμαρχος Αθηνών, Χάρης Δούκας σε συνέντευξη στην «Κ». Ο κ. Δούκας μίλησε για τη στρατηγική βιωσιμότητας της πόλης της Αθήνας, επισημαίνοντας τις ενέργειες του δήμου που εφαρμόζονται για την επίτευξη των στόχων τους. Υπογραμμίζει ότι καταβάλλονται προσπάθειες για να «πρασινίσει» ακόμα περισσότερο η Αθήνα, αναδεικνύοντας το πρόγραμμα «Πρασινίζουμε το Γκρίζο». Προτείνει επίσης τεχνολογικές καινοτομίες για την αστική βιωσιμότητα που εφαρμόζονται στην Αθήνα και θα μπορούσαν να εφαρμοστούν σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. Ο δήμαρχος Αθηνών βρέθηκε στην Κύπρο στο πλαίσιο του συνεδρίου «Αστική Βιωσιμότητα και Ανθεκτικότητα: Το παράδειγμα της Αθήνας», που διοργανώθηκε από την Ένωση Δήμων Κύπρου και τον Δήμο Λευκωσίας, μιλώντας για θέματα αστικής βιωσιμότητας.

–Η Αθήνα και η Λευκωσία είναι δύο πόλεις με ιστορική κληρονομιά, ποια είναι τα μεγαλύτερα εμπόδια στο δρόμο μετάβασης της Αθήνας σε μια πιο βιώσιμη πόλη και πώς αυτά αντιμετωπίζονται;

–Η Αθήνα και η Λευκωσία, ως δύο από τις νοτιότερες πόλεις της Ευρώπης, αποτελούν τα hot spot της κλιματικής κρίσης. Η μετεξέλιξή τους σε βιώσιμες πόλεις αποτελεί υπαρξιακό στοιχείο και άπτεται όλων των δράσεων της δημοτικής αρχής. Στην Αθήνα μία από τις πρώτες μας δράσεις αφορούσε τον ενεργειακό μετασχηματισμό της πόλης. Σε εξέλιξη βρίσκονται έργα ενεργειακής αναβάθμισης σχολείων και δημοτικών κτιρίων, ενώ μέσω του «Γραφείου Ενεργειακής Φτώχειας» που ιδρύσαμε, προσανατολίζουμε ευάλωτα νοικοκυριά σε οικονομικούς και περιβαλλοντικά φιλικούς τρόπους αναζήτησης ενέργειας. Μάλιστα, φέτος μηδενίσαμε γι’ αυτά τα νοικοκυριά τα δημοτικά τέλη. Επίσης, πριν από λίγους μήνες η Αθήνα ολοκλήρωσε την πρώτη Μελέτη Φέρουσας Τουριστικής Ικανότητας, η οποία ανέδειξε τα όρια αντοχής της πόλης και αποτέλεσε τη βάση για τη θέσπιση σοβαρών περιορισμών στη βραχυχρόνια μίσθωση σε υπερκορεσμένες τουριστικά περιοχές. Ολοκληρώσαμε και καταθέσαμε τον Σεπτέμβριο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Κλιματικό Σύμφωνο της Αθήνας, σε συνεργασία με 75 φορείς της πόλης. Αποτελεί έναν ολοκληρωμένο οδικό χάρτη για την πόλη, ο οποίος περιλαμβάνει τρία σχέδια: Το πρώτο σχέδιο περιλαμβάνει τις δράσεις για να φτάσουμε στην κλιματική ουδετερότητα έως το 2030, το δεύτερο είναι το επενδυτικό σχέδιο με τα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα κινητοποιήσουμε, και το τρίτο σχέδιο αφορά τη συμμετοχή της Κοινωνίας των Πολιτών. Έχουμε ήδη δημιουργήσει δύο θεσμούς: ο πρώτος είναι το Κλιματικό Forum Αθήνας, το οποίο αποτελείται από εκπροσώπους κοινωνικών, περιβαλλοντικών, επιστημονικών και πανεπιστημιακών φορέων και ο δεύτερος είναι η «Κλιματική Συνέλευση Νέων», που διασφαλίζει την απευθείας συμμετοχή των νέων στη διαδικασία διαβούλευσης.

Διαβάστε τη συνέντευξη στον Έκτορα Γεωργίου στην έντυπη έκδοση της «Κ».

Γίνετε συνδρομητής της έντυπης έκδοσης στο κινητό σας, με μια εβδομάδα δωρεάν συνδρομή.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση