ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μακριά από φιλοδοξίες και μικροκομματικές σκοπιμότητες

Του ΜΑΡΙΟΥ ΗΛΙΑΔΗ

Στην έκδοση της Κυριακής 1 Μαΐου 2022, η εφημερίδα σας δημοσίευσε ένα ρεπορτάζ για τις προσπάθειες συνεργασίας των κομμάτων ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ, ΕΔΗ στις Προεδρικές Εκλογές του 1998 με κοινό υποψήφιο τον Μάριο Ηλιάδη. Πρόκειται για ένα ρεπορτάζ βασισμένο σε ισχυρισμούς που περιέχονται στο πρόσφατο βιβλίο του πρώην ΠτΔ και των ΕΔΗ κ. Γιώργου Βασιλείου, οι οποίοι όπως με έκπληξη και απογοήτευση διαπίστωσα, όχι μόνο πόρρω απέχουν από την πραγματικότητα αλλά και διαστρεβλώνουν βάναυσα την ιστορική αλήθεια.

Λόγω της εμπλοκής του ονόματός μου στην προσπάθεια εκείνη αλλά και στο δημοσίευμα, επιθυμώ να διευκρινίσω και ξεκαθαρίσω τα ακόλουθα:

- Η προσπάθεια εκείνη του 1998 κατέρρευσε, όχι εξαιτίας της δικής μου υποψηφιότητας, όπως αναληθώς ισχυρίζεται σήμερα 24 χρόνια μετά, ο κ. Βασιλείου, αλλά λόγω της πεισματικής εμμονής του ιδίου, να είναι εκείνος υποψήφιος Πρόεδρος, παρ’ όλον που όπως γνώριζε πολύ καλά κάτι τέτοιο δεν αποδεχόταν ο αείμνηστος πρόεδρος τότε της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης.

- Ο κ. Βασιλείου ισχυρίζεται περιέργως σήμερα ότι σε προκαταρκτικές συναντήσεις που είχαν τότε μαζί μου στελέχη του κόμματός του, διαπίστωσαν απουσία θέσεων εκ μέρους μου σε θέματα όπως το Κυπριακό, την οικονομία και τα κοινωνικά θέματα, κάτι που εγκυμονούσε τον κίνδυνο, όπως ισχυρίζεται ο κ. Βασιλείου, αν εκλεγόμουν να ενεργούσα «ως όργανο των κομμάτων από τα οποία προερχόταν, συγκεκριμένα του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ».

- Πρόκειται –και λυπάμαι που αναγκάζομαι να το πω– για απίστευτη στρέβλωση της αλήθειας, γιατί και συγκεκριμένες θέσεις είχα αλλά και γιατί αυτές αναπτύχθηκαν και αναλύθηκαν σε αλλεπάλληλες συναντήσεις μου και με στελέχη των ΕΔΗ και της ΕΔΕΚ και του ΑΚΕΛ, εξού και η υποψηφιότητά μου εγκρίθηκε κατ’ αρχάς και από τα τρία κόμματα της τριμερούς συνεργασίας.

- Ο συγκεκριμένος αναληθής ισχυρισμός του κ. Βασιλείου εκθέτει όμως ανεπανόρθωτα και τον ίδιο και το κόμμα του (ΕΔΗ) αλλά και τα άλλα δύο που συμμετείχαν στην όλη προσπάθεια (ΑΚΕΛ και ΕΔΕΚ), αφού δημιουργεί την εσφαλμένη εντύπωση ότι ενήργησαν τότε πολιτικά και εθνικά ανεύθυνα, αφού ενέκριναν κατ’ αρχάς μία υποψηφιότητα της οποίας δεν γνώριζαν –τάχατες– τις θέσεις σε βασικά ζητήματα της κυπριακής κοινωνίας.

- Παράλληλα και είναι ίσως το πλέον σημαντικό το οποίο οφείλω να υπενθυμίσω στον κ. Βασιλείου για να φρεσκάρω προφανώς τη μνήμη του, στις 26 Ιουνίου του 1997, κατέθεσα ενώπιον και των τριών κομμάτων το «Πλαίσιο Προγραμματικών Αρχών» μου, στο οποίο περιλαμβάνονταν οι θέσεις μου στα θέματα που απασχολούσαν τότε την κυπριακή κοινωνία. Το πλαίσιο αυτό, που αποτελούσε τη βάση της τριμερούς συνεργασίας, εγκρίθηκε ομόφωνα και από τα τρία κόμματα. Στη συνάντηση μάλιστα εκείνη τους ΕΔΗ αντιπροσώπευε ο ίδιος ο πρώην Πρόεδρος κ. Βασιλείου. Το συγκεκριμένο πλαίσιο προγραμματικών αρχών είναι δημοσιευμένο αυτούσιο, τόσο στο βιβλίο μου «Για μία σύγχρονη κοινωνία» που κυκλοφόρησα το 1997, όσο και στο βιβλίο μου «Για την Κύπρο του Αύριο» που κυκλοφόρησε πρόσφατα, στα οποία μπορεί να προστρέξει και ο ίδιος ο κ. Βασιλείου αλλά και ο καθένας για να διακριβώσει, αν είχα ή όχι θέσεις και ποιες ήταν αυτές.

- Τέλος, όσον αφορά τον ισχυρισμό του κ. Βασιλείου ότι μετά την κατ’ αρχήν επιλογή μου ως κοινού υποψήφιου των τριών κομμάτων δεν ήμουν ιδιαίτερα ενεργός σε δημόσιες παρεμβάσεις, πρέπει να πω ότι αυτό ήταν η προτροπή και επιθυμία του αείμνηστου πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας και γ.γ. τότε του ΑΚΕΛ, Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος μου ζήτησε όπως, σεβόμενος τις υπό εξέλιξη τότε εσωκομματικές διαδικασίες στο ΑΚΕΛ, αλλά και τα άλλα κόμματα να αποφεύγω τις δηλώσεις, συνεντεύξεις ή άλλου είδους δημόσιες παρεμβάσεις. Θεωρώ ότι ο κ. Βασιλείου και γνωρίζει ότι αυτή ακριβώς η τακτική ακολουθείτο και ακολουθείται μέχρι και σήμερα από το ΑΚΕΛ αλλά και ήταν γνώστης της προτροπής του αείμνηστου Δημήτρη προς το πρόσωπό μου, αφού είχαν καθημερινή επικοινωνία και επαφή, γι’ αυτό μου προκαλεί εντύπωση που αναδεικνύει σήμερα ένα τέτοιο θέμα, ως σοβαρό τάχατες λόγο απόρριψης της υποψηφιότητάς μου.

Εν κατακλείδι, θα ήθελα να επαναλάβω την απογοήτευση, τη λύπη και την απορία μου γιατί ένας πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας καταφεύγει σήμερα σε τέτοιου είδους αναληθείς και ατεκμηρίωτους ισχυρισμούς, επιδεικνύοντας το ολιγότερο ασέβεια προς τον τίτλο που θεσμικά φέρει.

Ανεξαρτήτως αυτού και αντιπαρερχόμενος κάθε δικαιολογημένη απογοήτευση από τους σε βάρος μου ανυπόστατους ισχυρισμούς όπως επανειλημμένως τόνισα και στο παρελθόν επαναλαμβάνω και τώρα ότι θεωρώ την πενταετή διακυβέρνηση του κ. Βασιλείου το διάστημα 1983-1988, ως την καλύτερη στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας και θέτοντας ενώπιον των πολιτών την υποψηφιότητά μου για τις Προεδρικές του 2022 την έχω ως παράδειγμα για μία επιτυχή και προς όφελος του λαού διακυβέρνηση του τόπου.

Με την ευκαιρία επιθυμώ να τονίσω ότι σήμερα που βρισκόμαστε και πάλι στις παραμονές προεδρικών εκλογών, έχουμε όλες οι δημοκρατικές και προοδευτικές δυνάμεις και προσωπικότητες, υποχρέωση να μην αφήσουμε τις προσωπικές φιλοδοξίες και μικροκομματικές σκοπιμότητες να τορπιλίσουν και πάλι, όπως το 1998, τις προσπάθειες συγκρότησης ενός ευρύτατου μετώπου της αντιπολίτευσης ικανού να απαλλάξει τη χώρα από τη λαίλαπα της δεκαετούς διακυβέρνησης Αναστασιάδη - ΔΗΣΥ.

Η οδυνηρή δε κατάληξη της κατάρρευσης τότε της προσπάθειας εκείνης που είχε ως αποτέλεσμα οι δημοκρατικές δυνάμεις να κατέλθουν στις εκλογές του 1998 διασπασμένες και με ξεχωριστούς υποψήφιους, κάτι που έφερε αναπόφευκτα την παραμονή του ΔΗΣΥ για δεύτερη συνεχόμενη πενταετία στην εξουσία, να λειτουργήσει ως μάθημα και οδηγός για όλους, για να μην επαναληφθεί και σήμερα το ίδιο, κάτι που θα ήταν καταστροφικό και για τον τόπο και για τον λαό μας.

 

Ο κ. Μάριος Ηλιάδης είναι υποψήφιος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Προσωπικότητες στην ''Κ'': Τελευταία Ενημέρωση

X