Οι κυρώσεις που οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο επιβάλουν ή καλύτερα προτείνουν αποδεικνύουν τη θέληση που έχουμε ως κράτος, αν έχουμε, για να κάνουμε τα τολμηρά βήματα που χρειάζονται για να προχωρήσουμε προς τα μπρος. Και αυτό γιατί, όπως λέγεται κυρίως από τους νομικούς κύκλους, επειδή δεν είναι υποχρεωτικές. Δεν έγινε καμία συζήτηση, αν θα τηρήσουμε ή αν θα εφαρμόσουμε τις κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, γιατί ακριβώς αυτές είναι υποχρεωτικές. Άρα σε προαιρετικές συστάσεις είναι που δείχνουμε τι πραγματικά θέλουμε να κάνουμε.
Λέχθηκε από τα πιο επίσημα χείλη, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, πως είναι η ώρα επιτέλους να καθαρίσουμε μια και καλή το όνομα της χώρας μας. Δήλωση σωστή και λανθασμένη. Σωστή, γιατί όντως υπάρχει ζήτημα, λανθασμένη, γιατί βάζει στο ίδιο καλάθι και την πλειοψηφία όσων ασχολούνται με τον τομέα των υπηρεσιών και δεν έχουν καμία εμπλοκή, καμία συνδιαλλαγή με κανένα Ρώσο ολιγάρχη. Ας μείνουμε όμως στη «σωστή πλευρά» της δήλωσης. Υπήρχε ζήτημα αξιοπιστίας της χώρας μας, το οποίο προφανώς και μεγαλώνει μετά τις 12 Απριλίου και τις επίμαχες κυρώσεις προσώπων, φυσικών και νομικών, από την Κύπρο. Είναι οι δηλώσεις του ΠτΔ αρκετές; Σίγουρα όχι, αλλά όλοι ευελπιστούμε πως δεν έμεινε εκεί αλλά γίνονται, πίσω από τις κάμερες και τα μικρόφωνα ουσιαστική δουλειά. Δουλειά που θα πείσει και τους πλέον καχύποπτους πως αυτά που λέμε τα εννοούμε και εφαρμόζουμε πολιτικές που το αποδεικνύουν.
Αν το έθετα παραστατικά, θα έπρεπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι επιτελείς του να επιβιβάζονταν στο αεροπλάνο και να πήγαιναν στις ΗΠΑ, να ζητήσουν τεχνογνωσία, να συναντούσαν όσους έπρεπε να συναντήσουν, και να πείσουμε πως είμαστε έτοιμοι να καθαρίσουμε μια και καλή το όνομα της χώρα μας. Όχι για να αποτρέψουμε τη δεύτερη λίστα, για την οποία έκανε δηλώσεις δύο φορές ο ίδιος ο Πρόεδρος, κάθε άλλο. Θέλω να πιστεύω πως η κυβέρνηση, χωρίς τη φυσική μετάβαση στις ΗΠΑ, λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο. Είναι σε συνεχή επικοινωνία με τους Αμερικανούς αρμόδιους, τόσο στην Κύπρο όσο και στις ΗΠΑ για να ενισχυθεί, να βελτιωθεί ο μηχανισμός εφαρμογής των κυρώσεων στη χώρα μας.
Στη συνεδρίαση της περασμένης Τετάρτη, ακούστηκαν και ενδιαφέρουσες και εφαρμόσιμες εισηγήσεις. Επικράτηση αυτή της δημιουργίας ενός εθνικού μηχανισμού αποτελεσματικής εποπτείας, παρακολούθησης, επιβολής και διαχείρισης κυρώσεων. Απαραίτητος μηχανισμός που θα εναρμονίσει τις ίσως πολλαπλές ταχύτητες που σήμερα υπάρχουν στη μία ταχύτητα, αυτήν της πολιτικής ηγεσίας. Μηχανισμοί που υπάρχουν σε άλλες χώρες και που μπορούμε να ακολουθήσουμε, ζητώντας τους μάλιστα και τεχνογνωσία. Δεν έχουμε ούτε τον χρόνο, ούτε άλλα περιθώρια για να παίζουμε με αυτά τα ζητήματα. Η πολιτική βούληση για οποιοδήποτε θέμα αποδεικνύεται με πολιτικές πράξεις, και όχι με ευχολόγια. Σε αυτό το ζήτημα οφείλουμε να κινηθούμε με ταχύτητες μεγαλύτερες από τις συνήθεις.
Η αξιοπιστία της χώρας μας πρέπει να αναβαθμιστεί. Σε ένα ρευστό περιβάλλον, με την έμφαση που διαχρονικά ως κράτος δίνουμε στις υπηρεσίες και στην προσέλκυση νέων, ξένων επενδύσεων δεν έχουμε την πολυτέλεια να δεχόμαστε χαστούκια που συνεχώς θα κατεβάζουν το ταβάνι των δυνατοτήτων μας ολοένα και πιο χαμηλά. Είμαι αισιόδοξος πως μπορούμε να αναβαθμίσουμε την αξιοπιστία μας άμεσα και δραστικά. Φτάνει να το πάρουμε απόφαση πως δεν μπορούμε να θεωρούμε τους εαυτούς μας τους εξυπνότερους στον πλανήτη, και πως μπορούμε να ξεγελάμε τους πάντες. Το δόγμα πως ο προσανατολισμός μας είναι ευρωπαϊκός πρέπει να πείσει και εντός και εκτός της χώρας.
*Βουλευτής Λευκωσίας ΔΗΣΥ | Πρόεδρος Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών | twitter: @dmdemetriou