Το ΚΕΒΕ μέσα από την 96χρονη ανιδιοτελή προσφορά του έχει συμβάλει καθοριστικά στο οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό γίγνεσθαι. Σε ένα ρευστό παγκόσμιο τοπίο, όπως έχει διαμορφωθεί και με τις πρόσφατες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, ως χώρα έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια σειρά από μεγάλες και συνεχείς προκλήσεις. Σε αυτή την καθοριστική χρονική συγκυρία, ο ρόλος που έχει να διαδραματίσει το Επιμελητήριο έχει βαρύνουσα σημασία για την ανάπτυξη του τόπου μας, καθώς η Κύπρος διαθέτει πολλαπλά συγκριτικά πλεονεκτήματα για να εξελιχθεί σ’ ένα διεθνές κέντρο για τις επιχειρήσεις, την τριτοβάθμια εκπαίδευση και τις ιατροφαρμακευτικές υπηρεσίες.
Ως ένας άνθρωπος που έχει αφοσιωθεί στον θεσμό του Επιμελητήριου για 40 και πλέον χρόνια, ως αντιπρόεδρος του ΚΕΒΕ, ως πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πάφου, ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΚΕΒΕ και ως πρόεδρος του Συνδέσμου Μεγάλων Αναπτύξεων, έχω πλήρη επίγνωση των ζητημάτων που αντιμετωπίζει ο επιχειρηματικός κόσμος. Η υποψηφιότητά μου για την προεδρία του ΚΕΒΕ έχει ως ζητούμενο την επίλυση των χρόνιων προβλημάτων που επηρεάζουν τους τομείς της βιομηχανίας, του εμπορίου, του τουρισμού και των υπηρεσιών, ενισχύοντας την αξία που προσφέρει το ΚΕΒΕ προς τα ίδια τα μέλη του και συνεισφέροντας κατ’ επέκταση σε μια ισχυρή κυπριακή οικονομία.
Ο ιδιωτικός τομέας στην Κύπρο έχει αποδείξει ότι διαθέτει τo δυναμικό και την εξωστρέφεια για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της αγοράς. Για να επιτευχθεί αυτό στον μέγιστο βαθμό, χρειάζεται το ΚΕΒΕ να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα, τον λόγο και την παρουσία του. Οι οικονομικές και νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση σε πολλά ζητήματα που αφορούν τις επιχειρήσεις. Υπάρχει όμως πρόσφορο έδαφος για αναγκαίες αλλαγές και εκεί ακριβώς σκοπεύω να εστιάσω εάν εκλεγώ πρόεδρος του ΚΕΒΕ. Το Επιμελητήριο οφείλει να έχει ενεργή εμπλοκή σε έναν εποικοδομητικό δημόσιο διάλογο, διεκδικώντας και προωθώντας τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και πολιτικές, που ευνοούν την υγιή επιχειρηματικότητα και απασχόληση, την προσέλκυση των επενδύσεων, καθώς και τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Ο επιχειρηματικός κόσμος στην Κύπρο, δυστυχώς κινείται σ’ ένα πολύπλοκο, χρονοβόρο και δαπανηρό περιβάλλον. Καθημερινά ερχόμαστε αντιμέτωποι με εμπόδια τα οποία οφείλονται κατά κύριο λόγο στην αναχρονιστική κρατική μηχανή. Οι εν λόγω καθυστερήσεις και πολλές φορές οι στρεβλώσεις τής δημόσιας υπηρεσίας, πέραν από την αρνητική επίδραση στην παραγωγικότητα, λειτουργούν ανασταλτικά προς τις εγχώριες και τις ξένες επενδύσεις, οι οποίες είναι ζωτικής σημασίας για την κυπριακή οικονομία.
Mε γνώμονα τα πιο πάνω, σκοπεύω να εργαστώ μεθοδικά και συλλογικά προκειμένου να καθοριστεί ένα πλαίσιο εκ μέρους του κράτους, όπου θα επικρατεί η διαφάνεια, η λογοδοσία και ο έλεγχος. Για να αναβαθμιστεί το εγχώριο επενδυτικό μας προϊόν, χρειάζεται το κράτος να δώσει τα απαραίτητα κίνητρα που θα επιφέρουν την ανάπτυξη, καθώς και τη στροφή των επιχειρήσεων σε τομείς που παρουσιάζουν συγκριτικά πλεονεκτήματα, όπως είναι η τριτοβάθμια εκπαίδευση και ο ιατρικός τουρισμός.
Βασικό βήμα προς αυτή την πορεία είναι ο εκσυγχρονισμός και ψηφιακός μετασχηματισμός της δημόσιας υπηρεσίας, η οποία οφείλει να γίνει γρήγορη και αποτελεσματική. Προς αυτήν την κατεύθυνση εστιάζουν οι εισηγήσεις μου σχετικά με τη δημιουργία αποκεντρωμένων κέντρων εξυπηρέτησης για τις επιχειρήσεις, τη διεύρυνση του ωραρίου εργασίας της δημόσιας υπηρεσίας και τη δημιουργία ενός ευνοϊκού αδειοδοτικού συστήματος. Από την άλλη, ως μάχιμος δικηγόρος δεν θα μπορούσα να μη σταθώ στα ζητήματα που αφορούν την ταχύτερη και ποιοτικότερη απονομή της δικαιοσύνης, η οποία θα ωφελήσει τόσο τις επιχειρήσεις, όσο και κάθε πολίτη ξεχωριστά.
Προσωπικά, είμαι πεπεισμένος ότι μέσα από τον διάλογο μπορούμε να πετύχουμε πολλά και παράλληλα να θωρακίσουμε την οικονομία του τόπου μας έναντι των κινδύνων που ελλοχεύουν ένεκα της παγκόσμιας κατάστασης.
Την ίδια αγαστή συνεργασία προσβλέπω και με τις εργοδοτικές οργανώσεις και τις συντεχνίες. Διότι ο στόχος είναι κοινός. Να δημιουργήσουμε τις συνθήκες που θα οδηγήσουν τη χώρα μας προς μεγαλύτερη ανάπτυξη άρα και απασχόληση, συνδυαστικά με τον εκσυγχρονισμό του κράτους, την αύξηση του μεριδίου της Κύπρου στις διεθνείς αγορές μέσω της διεύρυνσης υφιστάμενων αγορών, αλλά και την εξεύρεση νέων. Την ίδια ώρα, χρειάζεται να επικεντρωθούμε στον τομέα του τουρισμού, έναν εξίσου σημαντικό πυλώνα της κυπριακής οικονομίας. Έμφαση πρέπει να δοθεί και στον τομέα της ενέργειας, καθώς και στη στροφή της χώρας μας στην πράσινη τεχνολογία, η οποία θα αποφέρει πολλαπλά οφέλη.
H ιδιωτική πρωτοβουλία αποτελεί, αναμφίβολα, τη ραχοκοκαλιά της κυπριακής οικονομίας. Ένα ακόμα πιο ισχυρό ΚΕΒΕ θα λειτουργήσει προς όφελός της, αλλά και της ίδιας της χώρας μας ευρύτερα, εξ ου και διεκδικώ την προεδρία του στις 4 Δεκεμβρίου. Για να υλοποιήσουμε μαζί το όραμα, για την Κύπρο της ανάπτυξης και της ευημερίας.
Ο κ. Ανδρέας Δημητριάδης είναι αντιπρόεδρος ΚΕΒΕ και υποψήφιος πρόεδρος ΚΕΒΕ.