Πλησιάζοντας την 1η Μαΐου, την ημέρα-ορόσημο για τους απανταχού εργαζόμενους, βλέπουμε αυτά που με τόσο κόπο και αίμα αποκτήθηκαν, να συρρικνώνονται και να κατασπαράζονται στον βωμό του κέρδους.
Σύμφωνα με επίσημες μετρήσεις, η Κύπρος έχει το έβδομο πιο χαμηλό ποσοστό στην Ε.Ε., όσον αφορά τα άτομα που βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, με τα μεγαλύτερα ποσοστά να παρουσιάζονται στις γυναίκες και τους ηλικιωμένους.
Η τελευταία πενταετία, έχει δημιουργήσει ένα εντελώς νέο περιβάλλον στον τομέα της εργασίας στην Ευρώπη. Η πανδημία, η κρίση, ο πόλεμος στην Ουκρανία, το μεταναστευτικό, η ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας, δημιούργησαν πρόσφορο έδαφος για την προώθηση αντεργατικών μέτρων, την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και την αποδιοργάνωση του ωραρίου, μέσω της τηλεργασίας που παρατείνει το ωράριο εργασίας, καταργώντας συγχρόνως τις υπερωρίες.
Εμείς, η Αριστερά στο Ευρωκοινοβούλιο, βροντοφωνάξαμε από την πρώτη στιγμή της πανδημίας ότι οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να πληρώσουν και αυτήν την κρίση. Καταθέσαμε πρόταση ψηφίσματος σχετικά με το Νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και το Σχέδιο Ανάκαμψης, με την οποία καλούσαμε τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. και τα κράτη-μέλη να εγκρίνουν μέτρα για την προστασία των θέσεων εργασίας και των μισθών των εκατομμυρίων εργαζομένων που πλήττονται από την κρίση. Θέσαμε έντονα το αίτημα για θεσμοθέτηση του δικαιώματος στην αποσύνδεση, κάτι που συνδέεται άμεσα με την τηλεργασία. Επιπρόσθετα, με ερώτησή μας προς την Επιτροπή, θέσαμε το ζήτημα της ελλιπούς προστασίας, από τον κορωνοϊό, των εργαζομένων πρώτης γραμμής και καταγγείλαμε επίσης την απαράδεκτη και καταπιεστική συμπεριφορά της εταιρείας-μεγαθήριο Amazon έναντι των εργαζομένων της. Λίγο καιρό αργότερα επιβεβαιωθήκαμε… Η εταιρεία αρνήθηκε να συνεργαστεί με το Ευρωκοινοβούλιο σε σχέση με την πρακτική της, όσον αφορά τα δικαιώματα των εργαζομένων και τις συνθήκες εργασίας, με αποτέλεσμα τον Φεβρουάριο του 2024 να τους ανακληθούν οι κάρτες πρόσβασής τους στο Ευρωκοινοβούλιο.
Σε σχέση με τους εργαζόμενους στην Κύπρο, καταγγείλαμε την πολιτική που εφάρμοσε η κυβέρνηση σχετικά με την αγορά υπηρεσιών στην εκπαίδευση και τις διακρίσεις που υφίστανται οι εργαζόμενοι αορίστου χρόνου. Η απάντηση που λάβαμε από τον Ευρωπαίο επίτροπο Απασχόλησης και Κοινωνικών Δικαιωμάτων, δικαίωσε τους εργαζόμενους, αφού υπογράμμισε την ανάγκη να υλοποιηθεί η απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου στην Κύπρο, που έκρινε ως λανθασμένη τη μετατροπή των εργαζομένων σε αυτοεργοδοτούμενους, και δήλωσαν έτοιμοι να αξιολογήσουν τη συμμόρφωση των διατάξεων του κυπριακού εθνικού δικαίου.
Σχετικά με την οδηγία για τον κατώτατο μισθό, καταφέραμε να εντάξουμε στο κείμενο τον στόχο για πλήρη απασχόληση, υψηλό επίπεδο προστασίας, συνθήκες που να σέβονται την υγεία, ασφάλεια και αξιοπρέπεια των εργαζομένων, κοινωνική δικαιοσύνη. Παράλληλα, παλέψαμε και κρατήσαμε τη θέση υπέρ της προώθησης των συλλογικών διαπραγματεύσεων και τη διευκόλυνση και ενίσχυση της πρόσβασης των εκπροσώπων των συνδικαλιστών στους εργαζόμενους για τον καθορισμό των κατώτατων μισθών. Σημαντική προσθήκη από μέρους της ομάδας μας είναι και η αναφορά σε μηχανισμό τιμαριθμικής αναπροσαρμογής, με ιδιαίτερη έμφαση στην αξιοποίηση υφιστάμενων αντίστοιχων μηχανισμών.
Η ομάδα της Αριστεράς υπέβαλε το αίτημα της αναγνώρισης και προώθησης των δικαιωμάτων των εργαζομένων που απασχολούνται σε πλατφόρμες και οι οποίοι αφέθηκαν έρμαια στα αδηφάγα επιχειρηματικά συμφέροντα των εταιρειών αυτών, που μεταξύ 2016-2020 είδαν τα έσοδά τους να αυξάνονται κατακόρυφα από τα 3 δισ. στα 14 δισ. ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί εδώ, ότι στα πλείστα καίρια ψηφίσματα για τους εργαζόμενους, όπως αυτό του κατώτατου μισθού, η λαϊκιστική ακροδεξιά καταψήφισε.
Δυστυχώς, οι φόβοι μας για ολοένα και περισσότερη φτωχοποίηση των εργαζομένων σε όλη την Ευρώπη επιβεβαιώνονται, και αναμένονται έντονες αντιδράσεις λόγω ακρίβειας και μέτρων λιτότητας από τους εργαζόμενους στο προσεχές μέλλον.
Εμείς, το φωνάζουμε από την πρώτη μέρα. Οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να αποτελούν πάντα τα εξιλαστήρια θύματα των κρίσεων που δημιουργούνται λόγω του άκρατου κερδοσκοπικού ανταγωνισμού.
Γι’ αυτό είναι αναγκαίο να υπάρξει μια νέα πνοή, μια προοδευτική αλλαγή στην Ευρώπη, δίπλα σε αυτούς που στέκονται πραγματικά στο πλευρό των πολλών, με πράξεις. Η ψήφος στην Αριστερά θα πιάσει τόπο.
Ο κος Γιώργος Γεωργίου είναι ευρωβουλευτής ΑΚΕΛ.