Η κυβέρνηση κατήργησε τα έκτακτα μέτρα για την οικονομία σε καύσιμα, ρεύμα, ΦΠΑ στα τρόφιμα και σε κάποια άλλα προϊόντα. Αν και σε δέκα μέρες, αναφορικά με τον ΦΠΑ… μετάνιωσε και επανέφερε τον μηδενικό συντελεστή σε κάποια από αυτά. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός πριν από περίπου έξι μήνες κωδικοποίησε τη δική του ενναλακτική πολιτική πρόταση και την παρουσίασε σε ειδική δημοσιογραφική διάσκεψη. Το σκεπτικό μας εδραζόταν βασικά στο ότι τα έκτακτα γενικά μέτρα στήριξης θα έπρεπε να μετατραπούν σε πιο στοχευμένα και μόνιμα μέτρα. Έτσι ώστε να στηρίζουν περισσότερο αυτούς που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη. Με μέτρα δημοσιονομικά ισοδύναμου εκτοπίσματος.
Κατ’ αρχάς στη δική μας βαθύτερη οικονομική ανάλυση προσδιορίσαμε πως, πέραν από κάποιες ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού (π.χ. χαμηλοσυνταξιούχοι-ανάπηροι), χρειάζονται ιδιαίτερες πολιτικές που να αφορούν: (α) τη μεσαία τάξη γενικότερα, που πληρώνει τους περισσότερους φόρους (β) τις οικογένειες με παιδιά και φοιτητές, αναλόγως της σύνθεσης της οικογένειας, που πληρώνουν τα περισσότερα για ρεύμα, τρόφιμα, καύσιμα και ενοίκια, και (γ) τις μικρές κυρίως επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανόμενων των αυτοεργοδοτούμενων.
Αυτό που δεν διάβασε σωστά η κυβέρνηση είναι τις παρούσες οικονομικές συνθήκες και τον πρωτόγνωρο συνδυασμό παραγόντων που τις συναποτελούν. Το υψηλό κόστος ζωής (κυρίως στα αγαθά και υπηρεσίες πρώτης ανάγκης), τα υψηλά επιτόκια (που πλήττουν περισσότερο τη μεσαία τάξη και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις) και το υψηλό κόστος στέγασης και ενοικίων.
Τα προηγούμενα χρόνια είχαμε άλλες προκλήσεις να διαχειριστούμε. Σήμερα τα πράγματα είναι διαφορετικά. Συνεπώς χρειάζεται ένα εντελώς νέο μίγμα πολιτικής. Αντί αυτού, η κυβέρνηση επαναφέρει παλιές, οριζόντιες και αστόχευτες πρακτικές με τις οποίες ο ΔΗΣΥ διαφωνεί. Σε αυτές συμφωνεί και βρίσκει στήριξη στο ΑΚΕΛ (αποπαγοποίηση χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας, μη στοχευμένη ΑΤΑ, οριζόντιες αυξήσεις, που ευνοούν περισσότερο τους υψηλόμισθους).
Σημειώνω με έμφαση ότι ο ΔΗΣΥ στηρίζει στο μείγμα πολιτικής του τα φορολογικά κίνητρα και ελαφρύνσεις. Δεν μπορεί κάποιοι απλώς να πληρώνουν φόρους για να έχει το κράτος χρήματα να κάνει αστόχευτες πολιτικές. Η κατάργηση του φόρου ακίνητης περιουσίας, η μείωση της φορολογίας στους τόκους από καταθέσεις και η κατάργηση του τέλους των €350 στις εταιρείες, ωφέλησαν την οικονομία και την επιχειρηματικότητα και επ’ ουδενί δεν μείωσαν τελικά τα έσοδα του κράτους. Είναι εδώ που διαφωνούμε ριζικά με το ΑΚΕΛ που εναντιώνεται σε οποιαδήποτε τέτοια πρόταση.
Στο δικό μας μείγμα πολιτικής που παρουσιάσαμε πριν από έξι μήνες εστιάζουμε:
(α) στο οικογενειακό αφορολόγητο εισόδημα, για να στηρίξουμε στοχευμένα τα μεσαία νοικοκυριά που ο ένας εκ των δύο συζύγων είναι χαμηλόμισθος,
(β) στην ενίσχυση των οικογενειών με αύξηση του επιδόματος τέκνου και της φοιτητικής χορηγίας. Με παράλληλη επέκταση των εισοδηματικών κριτηρίων, έτσι ώστε να καλύψουμε περισσότερες οικογένειες της μεσαίας τάξης,
(γ) περισσότερα κίνητρα στοχευμένα σε οικογένειες και μικρές επιχειρήσεις για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και επενδύσεις εξοικονόμησης ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων και των παλαιών διαμερισμάτων που δεν μπορούν να βάλουν φωτοβολταϊκά,
(δ) προσθήκη κρατικών πόρων στους ευρωπαϊκούς πόρους που έχουμε ήδη εξασφαλίσει για περισσότερες από τις ήδη προγραμματισμένες επενδύσεις αποθήκευσης ενέργειας, έτσι ώστε να μη χάνεται η πράσινη ενέργεια και να μειώσουμε συνολικά τους λογαριασμούς ρεύματος, και (στ) στοχευμένα κίνητρα σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους που διακινούνται καθημερινά για απόσυρση παλαιών, ρυπογόνων και κοστοβόρων οχημάτων.
Βεβαίως, ιδιαίτερη έμφαση σήμερα θα πρέπει οπωσδήποτε να δοθεί στη στεγαστική πολιτική. Το πρόβλημα αυτό λαμβάνει δραματικές διαστάσεις και δεν μπορεί να συνεχίσουμε να το υποτιμούμε. Χρειάζονται επιπρόσθετες, στοχευμένες πολιτικές για στήριξη όλων όσοι σήμερα δεν μπορούν να αποκτήσουν στέγη ούτε και να ενοικιάσουν.
Είναι με αυτούς τους τρόπους που μπορούμε να έχουμε σοβαρά αποτελέσματα. Αντί μη στοχευμένων μέτρων και οριζόντιων αυξήσεων που δεν έχουν τελικά αποτέλεσμα, μπορούμε να ενισχύσουμε πράγματι νοικοκυριά και επιχειρήσεις και συνεπώς να θωρακίσουμε ακόμη καλύτερα για τη συνέχεια την οικονομία μας στο σύνολό της. Χρειάζεται ένα μείγμα φορολογικών κινήτρων, στοχευμένης κοινωνικής πολιτικής για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα και περισσότερα κίνητρα για επενδύσεις μόνιμου και μακροπρόθεσμου αποτελέσματος. Η πολιτική του ΔΗΣΥ είναι η μόνη ενναλακτική, συνεκτική δέσμη προτάσεων.
Ο κ. Ονούφριος Κουλλάς είναι εκπρόσωπος Τύπου και βουλευτή ΔΗΣΥ.