ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Άνοια... η ξεχασμένη κρίση της Κύπρου

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

Η άνοια πρέπει να γίνει η προτεραιότητα του κυπριακού κράτους. Δεν έχουμε δικαίωμα να την αγνοούμε. Η στήριξη του κράτους, που τη δεδομένη στιγμή απουσιάζει, πρέπει να είναι διττή. Αφορά, από τη μια, την αλλαγή νοοτροπίας και κουλτούρας αλλά και τη δέσμευση ότι πρέπει να έχουμε ένα κράτος και ένα σύστημα υγείας και κοινωνικής φροντίδας που θα αντιμετωπίζει τις προκλήσεις που θέτει η άνοια. Θα στέκεται δίπλα, δηλαδή, στους χιλιάδες συμπολίτες μας που δοκιμάζονται, τις οικογένειές τους που έχουν μείνει μόνες αλλά και τους φροντιστές υγείας που επιτελούν ένα πολύ σημαντικό και δύσκολο έργο.

Σήμερα, 47 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με άνοια παγκοσμίως και μέχρι το 2050 αναμένεται να φτάσουν τα 131 εκατομμύρια. Αναφορικά με την Ευρώπη, σύμφωνα με την Αλτσχάιμερ Europe, 9,1 εκατομμύρια άνθρωποι θα ζουν με άνοια στην Ε.Ε. μέχρι το 2025. Προβλέπουν ότι ο αριθμός αυτός θα μπορούσε να ανέβει στα 14,3 εκατομμύρια άτομα μέχρι το 2050. Επιπρόσθετα, η άνοια αποτελεί τρίτη αιτία θανάτου στην Ευρώπη (η οποία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, επιβαρύνει την οικονομία με κόστος 392 δισ. ευρώ) και έβδομη παγκοσμίως, με τις προβλέψεις για τη νόσο αυτή να είναι αρκετά δυσοίωνες στο μέλλον σε ό,τι αφορά την προσβολή όλο και περισσότερων ανθρώπων.

Υπολογίζεται ότι στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου ζουν σήμερα περίπου 18.000 ασθενείς με άνοια, με τον αριθμό συνεχώς να αυξάνεται και να συμπεριλαμβάνει και συνανθρώπους μας νεαρής ηλικίας... Οικογενειάρχες, πολλοί με ανήλικα παιδιά, οι οποίοι μένουν ξεκρέμαστοι. Εκτός της αγοράς εργασίας και χωρίς καμία οικονομική στήριξη από το κράτος.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού για το Αλτσχάιμερ ανάμεσα σε 40 χιλιάδες άτομα σε 166 χώρες (συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου), 65% των επαγγελματιών υγείας πιστεύουν εσφαλμένα ότι η άνοια είναι ένα φυσιολογικό μέρος της γήρανσης. Το 80% του ευρύτερου κοινού πιστεύει ότι η άνοια είναι ένα φυσιολογικό μέρος της γήρανσης, μια δραματική αύξηση σε σύγκριση με 66% το 2019. Το 88% των ατόμων που ζουν με άνοια υποδηλώνει ότι βιώνουν διακρίσεις.

Στο πλαίσιο της δράσης μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και σε συνεργασία με το ΑΚΕΛ, στην Κύπρο έχουμε εγκαινιάσει μια σειρά δράσεων/επαφών για να φέρουμε κοντά όλους τους επιδραστικούς παράγοντες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αλλά και φορείς λήψης αποφάσεων για να μπορέσουμε, επιτέλους, να αλλάξουμε κάτι σε αυτόν τον τόπο.

Έχουμε πολλά να μάθουμε από τους συνανθρώπους μας που πάσχουν από άνοια – ζουν με τη νόσο, φροντίζουν κάποιον με τη νόσο ή εργάζονται στον τομέα της άνοιας. Μαζί με τους εταίρους από τον εθελοντικό τομέα, επαγγελματικούς φορείς, με επαγγελματίες υγείας και κοινωνικής φροντίδας, καινοτόμους και άτομα με βιωμένη εμπειρία πρέπει να ευαισθητοποιήσουμε το κράτος και τις αρμόδιες υπηρεσίες του. Πρέπει να τους δείξουμε πως η στήριξή τους στη διάγνωση, την κοινωνική φροντίδα και την κοινή έρευνα μπορεί να αλλάξει τη ζωή όσων ζουν με άνοια. Σήμερα και στο μέλλον.

Κατά την πρώτη επαφή μας με αξιωματούχους της μη κερδοσκοπικής Οργάνωσης ΙΘΑΚΗ και του Παγκύπριου Συνδέσμου Alzheimer & Συναφών Ανοιών ΜΗ-ΜΕ-ΛΗΣMΟΝΕΙ, που μέσω των δράσεών τους στηρίζουν και καθοδηγούν εκατοντάδες συμπολίτες μας, είχαμε την ευκαιρία να μάθουμε από πρώτο χέρι για το έργο τους, το όραμά τους και τις προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν σε καθημερινή βάση.

Ανταλλάξαμε ιδέες και απόψεις για καλύτερο συντονισμό και δημιουργία των απαραίτητων συνεργειών για στήριξη των δύο Οργανώσεων στις προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν σε καθημερινή βάση. Δίνοντας, παράλληλα, έμφαση και στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού γύρω από την άνοια, έτσι ώστε να αποφεύγεται ο «στιγματισμός». Καθώς και στην περαιτέρω ανάπτυξη και αναβάθμιση του φάσματος υπηρεσιών που προσφέρουν προς την κοινωνία. Στόχος μας, στο άμεσο μέλλον, είναι να εντατικοποιήσουμε τις επαφές μας μαζί τους, αλλά και με άλλους εταίρους που προσφέρουν στον τομέα, καθώς και με τα καθ’ ύλην αρμόδια υπουργεία, έτσι ώστε να προωθήσουμε τα δίκαια, αναγκαία και διαχρονικά αιτήματά τους προς υλοποίηση. Παράλληλα, θα δραστηριοποιηθούμε με τους αντίστοιχους Ευρωπαίους, θεσμικούς και μη, εταίρους έτσι ώστε να προωθήσουμε και νομοθετικά σημαντικές διατάξεις που θα απαμβλύνουν τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν ο ευρωπαϊκές κοινωνίες.

Ζούμε σε μια Ευρώπη, ζούμε σε μια Κύπρο που γερνά. Η άνοια πρέπει να καταστεί η προτεραιότητα που θα έπρεπε να είναι.

Καλούμε το κράτος να αναλάβει, επιτέλους, τις ευθύνες του...

Ο κ. Γιώργος Γεωργίου είναι ευρωβουλευτής ΑΚΕΛ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Προσωπικότητες στην ''Κ'': Τελευταία Ενημέρωση