Του Λάρκου Λάρκου
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε (3/9) ότι ενέκρινε το ετήσιο «Πρόγραμμα Δράσης 2024» για την Τ/Κ κοινότητα - 39,5 εκατ. ευρώ για διευκόλυνση της επανένωσης της Κύπρου και τη στήριξη της κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης της Τ/Κ κοινότητας».
Οι πέντε κύριοι στόχοι από το δελτίο Τύπου:
1) «Σύμφωνα με τους στόχους της Πράσινης Συμφωνίας της Ε.Ε., το πρόγραμμα προβλέπει χρηματοδότηση για την κατασκευή ενός δικοινοτικού σταθμού παραγωγής ηλιακής ενέργειας, εφόσον οι δύο κοινότητες καταλήξουν σε συμφωνία. Το έργο θα αυξήσει τη δικοινοτική συνεργασία στους τομείς της ενεργειακής απόδοσης και της παραγωγής πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας».
2) «Συνεχής στήριξη της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους στην Κύπρο, καθώς και την αποκατάσταση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου. Η στήριξη αυτή αποσκοπεί στην προώθηση της συμφιλίωσης και του σεβασμού του ποικιλόμορφου πολιτισμού και των διαφορετικών θρησκειών της Κύπρου».
3) Η υποστήριξη ενός δικοινοτικού προγράμματος υποτροφιών για Ε/κ και Τ/κ μαθητές και μαθήτριες.
4) Το πρόγραμμα του 2024 θα στηρίξει τους Τ/κ παραγωγούς να συμμορφωθούν με τα πρότυπα της Ε.Ε. για την ασφάλεια των τροφίμων και την υγεία των ζώων, πράγμα που συνιστά προϋπόθεση για τη διάθεση των προϊόντων τους στην αγορά της Ε.Ε.
5) Το ετήσιο πρόγραμμα του 2024 προσφέρει περαιτέρω στήριξη για την υλοποίηση των βασικών εμβληματικών έργων του Προγράμματος Βοήθειας, όπως η δέσμη μέτρων για την Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) Χαλλούμι/Hellim και η ενίσχυση του εμπορίου διαμέσου της Πράσινης Γραμμής. Η ΠΟΠ Χαλλούμι/Hellim είναι η πρώτη προστατευόμενη ονομασία της Ε.Ε. που είναι ανοικτή, όχι μόνο σε παραγωγούς από τις περιοχές της Κύπρου που τελούν υπό τον αποτελεσματικό έλεγχο της κυβέρνησης, αλλά και σε Τ/κ παραγωγούς.
Στόχος του προγράμματος «να διευκολύνει την επανένωση της Κύπρου, ενθαρρύνοντας την κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη της τ/κ κοινότητας. Υποστηρίζει ΜΟΕ, την κοινωνία των πολιτών και διάφορα έργα προκειμένου η τ/κ κοινότητα να έρθει πιο κοντά στην Ε.Ε. Μεταξύ 2006-2024, έχουν διατεθεί 728 εκατ. ευρώ για έργα στο πλαίσιο του Προγράμματος Βοήθειας. Το πρόγραμμα τελεί υπό τη διαχείριση της Γενικής Διεύθυνσης Υποστήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Επιτροπής (ΓΔREFORM)».
Το δελτίο Τύπου της Επιτροπής είναι πολύ ουσιαστικό-πρόγραμμα δράσης, επεξήγηση σε κάθε σημείο του, πολιτική τεκμηρίωση σε κάθε δράση. Αν ο Ε. Τατάρ έλεγε κάτι από τα δικά του, θα είχαμε σήμερα 10 ανακοινώσεις από κόμματα. Για τα τόσο σημαντικά που περιέχει η ανακοίνωση, η απόλυτη σιωπή. Και όμως, η κυβέρνηση του κράτους-μέλους θα μπορούσε να εισηγηθεί διάσκεψη Τύπου στις Βρυξέλλες για να παρουσιαστεί το ΔΤ, συν ερωτήσεις, μαζί με την αρμόδια Επίτροπο Ελ. Φερέιρα και εκπροσώπους της βιομηχανικής κοινότητας, ΚΕΒΕ, συν τ/κ ΚΕΒΕ που «συντονίζουν» τον Κανονισμό της Πράσινης Γραμμής.
Από τον Ιούλιο του 2021 η πρόεδρος της Επιτροπής μίλησε για «δικοινοτικό σταθμό παραγωγής ηλιακής ενέργειας» και κανένας δεν ρωτάει: «ζει αυτό το πρόγραμμα και αν ζει πού ακριβώς βρίσκεται»; Ο Ν. Χριστοδουλίδης λέει διάφορα για την «ενεργό εμπλοκή της Ε.Ε.» και όταν αυτή συντελείται (εδώ με πέντε «εμβληματικά έργα του Προγράμματος Βοήθειας») περί άλλα τυρβάζει. Είναι κόμματα που μιλούν για «σπάσιμο του αδιεξόδου», αλλά σιωπούν όταν πέντε έργα αμφισβητούν το αδιέξοδο. Αλλά πρόοδος δεν θα προκύψει, όταν μικροκομματικοί υπολογισμοί προσφέρουν κάλυψη στους «μαέστρους» της ακινησίας.
Ο ΥΠΕΞ Κ. Κόμπος δήλωσε προσερχόμενος στη σύνοδο των ΥΠΕΞ της Ε.Ε. (28/8) το πολύ σωστό, ότι «ο ρόλος της Τουρκίας ως περιφερειακού παίκτη αναγνωρίζεται, και αυτός έρχεται με ευθύνες. Η σχέση της Τουρκίας με την Ε.Ε. έχει προοπτικές και αυτές έρχονται με απαιτήσεις». Ύστερα συμπλήρωσε: «Οι ηγέτες των κρατών-μελών έχουν ορίσει το πλαίσιο για τα επόμενα βήματα των ευρωτουρκικών σχέσεων, αλλά και τις υποχρεώσεις της, και πως εναπόκειται στην ίδια τη χώρα να επιλέξει...». Είναι ακριβής η διατύπωση Κόμπου ότι η Τουρκία έχει «υποχρεώσεις». Όμως μισή, καθώς και η Κύπρος έχει τις δικές της «υποχρεώσεις». Αυτές συνιστούν την ευθύνη του κράτους-μέλους να εργαστεί σοβαρά και με ειλικρίνεια για την επίλυση του Κυπριακού όπως ορίζει η πολιτική λογική (ένα ενωμένο κράτος στην Ε.Ε.) και όπως οριοθετεί η Συνθήκη Προσχώρησης (νομικά έχει ενταχθεί στην Ε.Ε. ολόκληρη η επικράτεια). Γι’ αυτό ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ επανέφερε τη συζήτηση στην επίλυση: «Η πρόσκληση προς τον ΥΠΕΞ της Τουρκίας θα είναι το πρώτο βήμα για την επανάληψη της διαδικασίας διαλόγου προκειμένου να αναζητηθεί λύση στο κυπριακό πρόβλημα». Η αντίληψη ότι η Άγκυρα έχει ευθύνες και η Λευκωσία απλώς θέτει όρους, αντιφάσκει με τα πράγματα. Τα Η.Ε. ενημερώνουν την Ε.Ε. (Γκουτέρες-Μπορέλ) και ως εκ τούτου τα δοχεία συγκοινωνούν: 1ο: Η Λευκωσία κουβαλάει στην πλάτη της τη διάλυση του διαπραγματευτικού τοπίου επί τριάμισι χρόνια, Κραν Μοντάνα, 2017, έως Οκτώβρη 2020. 2ο: Η Τουρκία, την ίδια περίοδο, το διπλό λάθος –εκλογή Τατάρ και στροφή στα «δύο κράτη». 3ο: Γίνεται ανατροπή; Το κλειδί: η πλευρά που διέλυσε το τοπίο να ξεκαθαρίσει αν αποδέχεται το συμφωνημένο κεφάλαιο για τη Διακυβέρνηση (2017) για να έχει η κα Ολγκίν «εργαλεία» για επιστροφή στο συνολικό πακέτο Γκουτέρες.
Οι ηγέτες της Ε.Ε. τον Ιούνιο του 2023 αποφάσισαν ότι «η ΕΕ υποστηρίζει ενεργά όλα τα στάδια της διαδικασίας υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με όλα τα κατάλληλα μέσα που διαθέτει». Συνεπώς, η μηχανική της επίλυσης είναι στα χέρια του γ.γ. και της προσωπικής του απεσταλμένης. Τα Η.Ε. οικοδομούν την πρώτη ύλη, η Ε.Ε. παράγει την επιπρόσθετη. Η επιπρόσθετη έρχεται, αφού φέρει αποτέλεσμα η κα Ολγκίν. Η επί μακρόν σιωπή της μιλάει από μόνη της και συνδέεται με ατυχείς χειρισμούς για την «Τριμερή» (13/8) που δεν έγινε!