Του Κώστα Ιορδανίδη
Εάν υπάρχει ένα κοινό σημείο στις απαράδεκτες τοποθετήσεις του προέδρου της Κροατίας και του πρωθυπουργού της Αλβανίας για δύο διαφορετικά, πλην όμως απαράδεκτα, συμβάντα –τους χούλιγκαν από την Κροατία και την παρατεινόμενη φυλάκιση του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας– είναι ο απαξιωτικός τρόπος με τον οποίον αντιμετωπίζεται η ελληνική κυβέρνηση και ευρύτερα η χώρα.
Ενα συμπέρασμα που θα μπορούσε αβίαστα να εξαχθεί είναι ότι εις την περιοχή των Βαλκανίων –εις την ακραία νότια απόληξη της χερσονήσου, όπου κείται η Ελλάς– κυριαρχούν διαφορετικοί κανόνες πολιτικής συμπεριφοράς. Ασύμβατοι ως προς το ύφος των κανόνων που ισχύουν στην ευρωπαϊκή λέσχη, πλην όμως η κατάσταση είναι αυτή. Είναι, λοιπόν, από μιαν άποψη ευκαιρία να συνειδητοποιηθεί πως με την πλήρη ενσωμάτωσή μας στην Ε.Ε., ή τη «στρατηγική» αναβάθμισή μας από τις ΗΠΑ, η Ελλάς δεν έχει διακτινισθεί στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη. Πέρασμα μεταξύ Ανατολής και Δύσεως αφενός και αφετέρου Νότου και Βορρά αποτελεί η Ελλάς, ως σταυροδρόμι αντιθέτων τάσεων και διαδρομών.
Βέβαια, στη διάρκεια της Μεταπολιτεύσεως και καθ’ υπερβολήν προσφάτως προεβλήθη η εικόνα της Ελλάδος ως προκεχωρημένου φυλακίου της Δύσεως στην περιοχή. Ως ένα υπόδειγμα προς μίμηση. Χλωμή αντανάκλαση περί Ελλάδος ως «πρότυπου βασιλείου της Δύσεως στην Ανατολή», όπως διαμορφώθηκε η εν λόγω εικόνα στα χρόνια του Κωλέττη.
Ουδείς Βαλκάνιος έχει αποδεχθεί το νέο ιδεολόγημα περί Ελλάδος ως πρότυπης δημοκρατίας της Δύσεως στην περιοχή. Και φυσικά, το απέρριψε η Τουρκία. Για τους ηγέτες της περιοχής μας, η Ελλάς συμπεριφέρεται ως επαρχιακός δημοδιδάσκαλος, που διακινεί το κήρυγμα της Δύσεως, καλώντας τους υπόλοιπους να αλλάξουν συμπεριφορά. Μόνο που αυτοί οι ηγέτες δεν έχουν την ανάγκη «ενδιαμέσων» για την προώθηση των στόχων τους, αφού είναι απευθείας σε επαφή με όλα τα κέντρα λήψεως αποφάσεων. Το πλεονέκτημα της Ελλάδος είναι ότι, ως μέλος της Ε.Ε., θεωρητικώς μπορεί να προκαλέσει παρασκηνιακώς κάποια ευρωπαϊκή παρέμβαση.
Κατά συνέπεια, προειδοποιήσεις ότιο δρόμος της εντάξεως της Αλβανίας στην Ευρώπη περνάει από την Ελλάδα εκλαμβάνονται ως ένδειξη αδυναμίας. Εξ ου και η θρασύτης ορισμένων. Εκτός από τη σκιά της Δύσεως υπάρχουν και τα τοπικά δαιμόνια στο σταυροδρόμι της περιοχής μας.