Του Κώστα Ιορδανίδη
Η ιδέα της μετατροπής της Ελλάδος σε «προκεχωρημένο φυλάκιο» της Δύσεως στην περιοχή, κατά το πρότυπο του Ισραήλ, διεκινείτο εδώ και μερικά χρόνια, από αναλυτές, πολιτικούς και από τους ενδιατρίβοντες στα θέματα στρατηγικής. Εθεωρείτο ότι διά του τρόπου αυτού θα λυνόταν διά παντός το πρόβλημα ασφαλείας της Ελλάδος έναντι της τουρκικής απειλής. Τίποτε από όλα αυτά βεβαίως δεν συνέβη ούτε και ήταν δυνατόν να είχε συμβεί. Το Ισραήλ ως προκεχωρημένο φυλάκιο των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή έχει αποσπάσει εγγύηση της ασφαλείας του από τους Αμερικανούς, κάτι που δεν συμβαίνει με καμία άλλη σύμμαχο χώρα της Ουάσιγκτον, περιλαμβανομένης και της Ελλάδος φυσικά.
Πέραν τούτου, μια χώρα που λειτουργεί ως «προκεχωρημένο φυλάκιο», προϋποθέτει ότι οι πολίτες της στηρίζουν μια πολιτική μακράς στρατιωτικής θητείας, διαρκούς εκπαιδεύσεως, τεράστιους αμυντικούς προϋπολογισμούς. Προϋποθέτει κοινωνία που θα δεχθεί αγόγγυστα απώλειες ανθρώπινων ζωών. Ας υποθέσουμε ότι τα έχουμε όλα αυτά.
Η επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον και το θερμό χειροκρότημα που εισέπραξε κατά την ομιλία του ενώπιον του Κογκρέσου αναπτέρωσαν το ηθικό των Ελλήνων και δημιούργησαν την εντύπωση πως οι σχέσεις Αθηνών και Ουάσιγκτον αναβαθμίσθηκαν σε «ειδικές». Ας υποθέσουμε ότι έγινε και αυτό. Το βέβαιο είναι ότι τον τελευταίο καιρό παρατηρείται μια αλλαγή του τουρκικού αφηγήματος έναντι της Ελλάδος. Εδώ και πολλές δεκαετίες οι κρίσεις στις σχέσεις Αθηνών – Αγκύρας ήταν διμερείς και η εκτόνωσή τους γινόταν με αμερικανική παρέμβαση.
Σήμερα πλέον οι αμερικανικές βάσεις από την Κρήτη έως την Αλεξανδρούπολη και οι οχυρώσεις των ελληνικών νήσων του Ανατολικού Αιγαίου θεωρείται από την Αγκυρα πως δημιουργούνται με πρόσχημα την ανάσχεση της ρωσικής απειλής, αλλά έχουν ως στόχο την περικύκλωση της Τουρκίας.
Στην κρίσιμη αντιπαράθεση της Αγκυρας με την Ουάσιγκτον παρεμβάλλεται πλέον ως επίκουρος των Αμερικανών η Ελλάς, που υπονομεύει τις σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ και τη συνεργασία των δύο αυτών κρατών στον αμυντικό τομέα. Εξ ου και η άκρως απαξιωτική αντιμετώπιση προσωπικώς του κ. Μητσοτάκη από τους Τούρκους αξιωματούχους, που αντιμετωπίζεται ως «ενεργούμενο» των Αμερικανών. Και ενώ αυτά συμβαίνουν, ανακοινώθηκε πως στις 9 Αυγούστου αποπλέει από το λιμάνι της Μερσίνης το υπερσύγχρονο σκάφος «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν» για έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο και αναμένουμε τις αντιδράσεις της Ουάσιγκτον, των Αθηνών και των εταίρων της Ε.Ε.