Kathimerini.gr
Στην προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων και ατμόσφαιρας αποδίδει η Αθήνα τις δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενώπιον των πρέσβεων της Ε.Ε. στην Αγκυρα. Ο κ. Ερντογάν αποδύεται από τη μια πλευρά σε μια επιχείρηση γοητείας των Ευρωπαίων, από την άλλη όμως εκμεταλλεύεται την προσοχή τους για να προωθήσει τις πιο ακραίες θέσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Ουσιαστικά, η Αγκυρα υπερπροβάλλει τη σημασία των διερευνητικών επαφών και τη (λογική και αναμενόμενη) πρόσκληση της Τουρκίας ως παραχώρηση, προκειμένου, την ίδια στιγμή, να προωθήσει απαιτήσεις τις οποίες η Αθήνα δεν είναι δυνατόν να συζητήσει σε αυτό το φόρουμ. Ενδεικτικό παράδειγμα, το οποίο η «Κ» ανέδειξε ήδη από χθες, δημόσια πρόσκληση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στον ομόλογό του υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια για συνάντηση στα Τίρανα, με παρουσία του Αλβανού πρωθυπουργού Εντι Ράμα.
Η ελληνική πλευρά ουδέποτε δέχθηκε κάτι τέτοιο, γι’ αυτό και χθες τελικά το υπουργείο Εξωτερικών αναγκάστηκε να διαψεύσει.
«Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών διατηρεί προσωπική φιλική σχέση με τον Τούρκο ομόλογό του από σειρά ετών, πλην όμως δεν έχει συμφωνηθεί και προγραμματισθεί συνάντησή τους για το προσεχές διάστημα», ανέφεραν ενδεικτικά διπλωματικές πηγές, επισημαίνοντας ότι «βεβαίως, ο κ. Δένδιας παραμένει ανοικτός στο ενδεχόμενο μιας συνάντησης με τον κ. Τσαβούσογλου, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες».
Σημειώνεται ότι, στον επόμενο γύρο των διερευνητικών, από την ελληνική πλευρά θα συμμετάσχουν ο πρέσβης ε.τ. Παύλος Αποστολίδης, ο πρέσβης Αλέξανδρος Κουγιού και η διευθύντρια του γραφείου του γ.γ. του υπουργείου Εξωτερικών Ιφιγένεια Καναρά. Από την τουρκική πλευρά η σύνθεση θα είναι, εκτός απροόπτου, ο μόνιμος υφυπουργός Σεντάτ Ονάλ, ο διευθυντής αεροναυτιλιακών του υπουργείου Εξωτερικών Τσαγατάι Ερτσιγές και ο, εκ των γνωστών των θεμάτων του Αιγαίου και πρώην στέλεχος των διπλωματικών αποστολών της Τουρκίας στην Αθήνα και στη Ρόδο, Μπαρίς Καλκαβάν.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ
Την επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών χαιρετίζει και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο εκπρόσωπος του οποίου έκανε μια ιδιαιτέρως κρίσιμη διατύπωση, λέγοντας ότι πρόκειται για συνομιλίες για θέματα θαλάσσιας οριοθέτησης. Συγκεκριμένα, είπε ότι «οι ΗΠΑ υποστηρίζουν όλες τις προσπάθειες μείωσης των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο. Χαιρετίζουμε τις αναφορές ότι η Ελλάδα και η Τουρκία είναι έτοιμες για διερευνητικές συνομιλίες για θέματα θαλάσσιας οριοθέτησης. Αυτές οι συνομιλίες έχουν τη δυναμική να συνεισφέρουν στη χαλάρωση των περιφερειακών εντάσεων».
Την ίδια στιγμή, χθες, προχώρησε η επί της αρχής έγκριση του νομοσχεδίου επέκτασης των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο, από τα 6 στα 12 ν.μ. Υπέρ ψήφισαν όλα τα κόμματα, πλην του ΚΚΕ που ψήφισε «παρών», στάση που τήρησε μεμονωμένα και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζουράρις. «Είναι η πρώτη φορά που το ελληνικό Κοινοβούλιο καλείται να ψηφίσει αύξηση του χώρου εθνικής κυριαρχίας, από το 1947», ανέφερε για το νομοσχέδιο ο κ. Δένδιας, που επισήμανε ότι η επόμενη φάση είναι στα νότια της Κρήτης. «Οτιδήποτε γίνει από εδώ και πέρα θα πρέπει να γίνει στο φως, για να είμαστε βέβαιοι ότι δεν θα υπάρχει καμία διολίσθηση στη διεύρυνση της ατζέντας σε θέματα κυριαρχίας που δεν μπορούμε να δεχθούμε, όπως είναι οι γκρίζες ζώνες και η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών», δήλωσε εκ του ΣΥΡΙΖΑ ο Γιώργος Κατρούγκαλος.
Σημειώνεται ότι χθες πέρασε από την αρμόδια επιτροπή και το νομοσχέδιο για την προμήθεια 18 γαλλικών μαχητικών τύπου Ραφάλ.
Σήμερα θα ακολουθήσουν η απόρρητη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας και κατόπιν ακόμη μία ανοικτή στη Βουλή, και αύριο, Πέμπτη, το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί. Κριτική επί της διαδικασίας άσκησε η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία επισήμανε ότι δύο τόσο σημαντικά νομοσχέδια θα έπρεπε να συζητηθούν με επαρκή χρόνο και ξεχωριστά.