ΚΥΠΕ
Συναντήσεις με επίκεντρο τις περιφερειακές εξελίξεις, και ιδιαίτερα τις εξελίξεις στη Συρία, είχε στη Βηρυτό και τη Δαμασκό η Ειδική Εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας για τις Θρησκευτικές Ελευθερίες και την Προστασία των Μειονοτήτων στη Μέση Ανατολή, Θεσσαλία-Σαλίνα Σιάμπου.
Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, η κ. Σιάμπου μετέβη μεταξύ 7-10 Ιανουαρίου στη Βηρυτό και sτη Δαμασκό και, στο πλαίσιο των όρων εντολής της, πραγματοποίησε εκτενείς συναντήσεις και επαφές με επίκεντρο τις περιφερειακές εξελίξεις, και ιδιαίτερα τις εξελίξεις στη Συρία.
Όπως σημειώνεται, κατά τις συναντήσεις που είχε οι συνομιλητές της κ. Σιάμπου καλωσόρισαν και χαιρέτισαν την πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη, μεταφέροντας θερμές ευχαριστίες στην ηγεσία της χώρας μας, χαρακτηρίζοντας την πρωτοβουλία ως καίρια, ιδιαίτερα στην παρούσα κρίσιμη συγκυρία.
Η Ειδική Εκπρόσωπος μετέφερε το μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι η Κύπρος, λόγω της γεωγραφικής της εγγύτητας, της ιστορίας της, καθώς του ρόλου της ως γέφυρας διαπολιτισμικής συνάντησης και αρμονικής θρησκευτικής συνύπαρξης, δύναται να αποτελέσει ενεργό πλατφόρμα στήριξης και ανάδειξης των προκλήσεων και προσδοκιών των κοινοτήτων αυτών στα αρμόδια διεθνή σώματα.
Όπως σημειώνεται, κατά τις συναντήσεις αναδείχθηκε η σημασία της πρωτοβουλίας στη διαφύλαξη της ιστορικής συνέχειας, καθώς και της θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς των Χριστιανικών κοινοτήτων της Μέσης Ανατολής, ως αναπόσπαστου και θεμελιώδους στοιχείου του μέλλοντος της περιοχής.
Όλες οι πλευρές, αναφέρεται, τόνισαν την ανάγκη ενίσχυσης των φωνών για κατοχύρωση και πλήρη σεβασμό των αναφαίρετων ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των πολιτών με ισότιμο τρόπο και διαφύλαξης της αξιοπρέπειάς τους, καθώς και των βασικών τους ελευθεριών.
Στη Βηρυτό, η κ. Σιάμπου είχε την ευκαιρία να συναντηθεί και να ανταλλάξει απόψεις με τον Μαρωνίτη Πατριάρχη Αντιοχείας και Πάσης Ανατολής, τον Καρδινάλιο Μαρ Μπεσσάρα Μπούτρος Ράι (Mar Becharra Boutros al-Rai), στην Πατριαρχική του Έδρα, στη Μπικέρκη του Λιβάνου, τον Μητροπολίτη Βηρυτού και Έξαρχο Φοινίκης κ.κ. Ηλία Άουντι, στην Ελληνορθόδοξη Μητρόπολη Βηρυτού, του Ελληνορθοδόξου Πατριαρχείου Αντιοχείας, τον Αρχιεπίσκοπο Βηρυτού και Βύβλου Γεώργιο Μπακχούνι της Μελχιτικής Ελληνοκαθολικής Εκκλησίας, στην Ελληνοκαθολική Μητρόπολη Βηρυτού.
Επίσης, συναντήθηκε με τον δρα Χαμπίμπ Μπάντερ, Πάστορα, Πρόεδρο της Εθνικής Ευαγγελικής Εκκλησίας της Βηρυτού, τον Πατριάρχη (Καθολικό) της Αρμενικής Αποστολικής Εκκλησίας του Μεγάλου Οίκου της Κιλκίς Αράμ τον Α', τον Πατριάρχη των Αρμενίων Καθολικών του Οίκου της Κιλικίας Ραφαήλ, και τον δρα Πολ Χαϊντοστιάν Πάστορα, Πρόεδρο της Ένωσης των Αρμενικών Ευαγγελικών Εκκλησιών της Εγγύς Ανατολής, Πρύτανη του Αρμενικού Πανεπιστημίου Χαϊγκαζιάν, στη Βηρυτό.
Η κ. Σιάμπου συναντήθηκε ακόμα με τον Πρύτανη του Ελληνορθόδοξου Πανεπιστημίου του Μπαλαμάντ (Μπελεμέντειος), Ιατρό Δρα Ηλία Ουαρράκ (Elias Warrak) και τον Πρόεδρο του Ορθόδοξου Συνδέσμου, πρώην Βουλευτή Μαρουάν Αμπού Φάντελ, καθώς επίσης και τον Πρόεδρο του Συριακού Συνδέσμου δρα Χαμπίμπ Εφρέμ και τον πρώην Υπουργό Εξωτερικών, Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος, Πληροφοριών και Πολιτισμού του Λιβάνου, πρώην Ειδικό Αντιπρόσωπο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τη Λιβύη (2012-2014) και νυν Πρόεδρο του Ελληνορθόδοξου Πανεπιστημίου «Άγιος Γεώργιος» Βηρυτού δρα Τάρεκ Μίτρι, παρουσία του Εφημέριου του Ελληνορθοδόξου Ναού του Αγίου Γεωργίου της περιοχής Ρμέιλ στην Ασσραφίε της Βηρυτού, Πρωτοπρεσβύτερο Πατέρα Ιουστίνο Ντιμπ.
Μεταβαίνοντας στη συνέχεια στη Δαμασκό είχε συναντήσεις, μεταξύ άλλων, με τον Πατριάρχη Αντιοχείας Ιωάννη Ι’, τον Επίσκοπο Ιωσήφ Μπάλι της Συριακής Ορθόδοξης Εκκλησίας, καθώς και τον Επίσκοπο Αρμάς Ναλμπαντιάν της Αρμενικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Κατά τις επισκέψεις της, η Ειδική Εκπρόσωπος είχε επίσης τη δυνατότητα να ακούσει και να συνομιλήσει με αριθμό μελών της κοινωνίας των πολιτών, Ευρωπαίους και Άραβες Πρέσβεις, καθώς και με την Αναπληρώτρια Ειδική Απεσταλμένη των Ηνωμένων Εθνών για τη Συρία Νατζάτ Ρόσντι.
Ο επόμενος γύρος επαφών έχει ήδη προγραμματιστεί. Για τις επαφές θα ενημερωθεί επίσημα η Ευρωπαϊκή Ένωση από τον Υπουργό Εξωτερικών στο επερχόμενο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες, στις 27 Ιανουαρίου 2025, αναφέρεται.
Γέφυρα διαλόγου η Κύπρος, λέει ο Λετυμπιώτης
Με την Κύπρο να λειτουργεί ως γέφυρα διαλόγου, η αποστολή της Ειδικής Εκπροσώπου της Κυπριακής Δημοκρατίας για τις Θρησκευτικές Ελευθερίες και την Προστασία των Μειονοτήτων στη Μέση Ανατολή, Θεσσαλίας-Σαλίνας Σιάμπου, συμβάλλει στην προώθηση της αρμονικής συνύπαρξης και της περιφερειακής συνεργασίας, σημείωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, σε ανάρτησή του στο Χ.
Αναφερόμενος στις συναντήσεις που είχε σε Βηρυτό και Δαμασκό η κ. Σιάμπου, ο κ. Λετυμπιώτης επεσήμανε πως "η αποστολή της Ειδικής Εκπροσώπου έχει κρίσιμη σημασία για την περιοχή, καθώς προάγει τη διαφύλαξη της θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς και ενισχύει τις φωνές που ζητούν σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες, αρχές που θεμελιώνουν τις επιδιώξεις της εποχής και της περιοχής μας".
Οπως επεσήμανε, "σε μια περιοχή που μαστίζεται από συγκρούσεις και αβεβαιότητα, η πρωτοβουλία αναδεικνύει τη σημασία της θρησκευτικής συνύπαρξης και της προστασίας των μειονοτήτων, ενώ ενισχύει τις προσπάθειες για ειρήνη και σταθερότητα".
"Με την Κύπρο να λειτουργεί ως γέφυρα διαλόγου, η αποστολή συμβάλλει στην προώθηση της αρμονικής συνύπαρξης και της περιφερειακής συνεργασίας" κατέληξε.