ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Δένδιας: Οι ΗΠΑ είναι σε θέση να επιλέξουν με ποιους θα πορευτούν

Οι εντεινόμενες προκλήσεις της νέας διεθνούς πραγματικότητας «δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν από μεμονωμένα κράτη», τόνισε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας

Kathimerini.gr

Οι εντεινόμενες προκλήσεις της νέας διεθνούς πραγματικότητας «δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν από μεμονωμένα κράτη», σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, Νίκο Δένδια, ο οποίος επισήμανε την ανάγκη για «κοινή δράση στον δυτικό κόσμο».

Στην ομιλία του στο 6ο Φόρουμ των Δελφών στην Ουάσιγκτον, που διοργανώνεται σε συνεργασία με την αγγλόφωνη έκδοση της εφημερίδας «Η Καθημερινή» και το Ελληνοαμερικάνικο Συμβούλιο Ηγεσίας (HALC), ο Νίκος Δένδιας έθεσε το ερώτημα «τι εννοούμε με το “εμείς”;» «Ποιοι είναι οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στην προσπάθεια σταθεροποίησης του κόσμου;»

Και παρουσιάζοντας κατ’ αντιπαραβολή δύο διαφορετικές στρατηγικές προσεγγίσεις, περιέγραψε από τη μία πλευρά «μια αυταρχική χώρα που δεν νιώθει την ανάγκη να υπακούει στο διεθνές δίκαιο και στο διεθνές δίκαιο της θάλασσας, που διατηρεί στενές σχέσεις με τη Ρωσία, που αμφισβητεί διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα και διεθνείς συνθήκες, που είναι αντίπαλος του Ισραήλ, που φιλοξενεί τη Μουσουλμανική Αδελφότητα και είναι φιλική απέναντι στη Χαμάς, που γίνεται περισσότερο ισλαμιστική μέρα με τη μέρα, που απειλεί συμμάχους, οραματίζεται την αναβίωση παλαιών αυτοκρατοριών και ενδέχεται να ενταχθεί στους BRICS».

«Από την άλλη», μίλησε για μια χώρα που «στηρίζει το διεθνές δίκαιο και τη βασισμένη σε κανόνες διεθνή τάξη πραγμάτων, που είναι μια σύγχρονη δημοκρατία, μέλος του πυρήνα της Ε.Ε., υπερασπίζεται τις δημοκρατικές αξίες, πολέμησε στους δύο Παγκοσμίους Πολέμους στη σωστή πλευρά, υποστηρίζει την Ουκρανία, αλλά και τις βαλκανικές χώρες στην ένταξή τους στην Ε.Ε.».

«Είναι μια χώρα με πλούσια δημοκρατική κληρονομιά που ενέπνευσε τους ιδρυτές των ΗΠΑ», τόνισε.

Στην ομιλία του, με θέμα «Ο ρόλος της Ελλάδας στη διαμόρφωση της αμυντικής πολιτικής σε ένα μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό τοπίο», ο υπουργός Εθνικής Αμυνας παρουσίασε σειρά πρωτοβουλιών της Ελλάδας στον τομέα της άμυνας και της περιφερειακής σταθερότητας, υπογραμμίζοντας πως «η Ελλάδα έχει καθαρή στάση» καθώς «σέβεται τους διεθνείς κανόνες και το απαραβίαστο της εδαφικής ακεραιότητας». Παράλληλα, ο κ. Δένδιας έκανε αναφορά στις περισσότερες από 350 διεθνείς συμφωνίες που έχει υπογράψει η Ελλάδα τα τελευταία πέντε χρόνια αλλά και στις πολυμερείς συνεργασίες της χώρας, δίνοντας έμφαση στις αμυντικές συμφωνίες με ΗΠΑ (MDCA), Γαλλία, Σαουδική Αραβία, Ιταλία και Αίγυπτο, καθώς και στην εμβάθυνση των σχέσεων με την Ινδία.

Συνεχίζοντας, ο Νίκος Δένδιας υπογράμμισε τη δέσμευση της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, το ύψος των ελληνικών αμυντικών δαπανών (3,7% του ΑΕΠ) και τη συμβολή της χώρας στην ασφάλεια των γειτονικών της κρατών (μέσω του air patrolling σε Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Βουλγαρία και Μαυροβούνιο), αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι «η Ελλάδα είναι παρούσα στα Δυτικά Βαλκάνια, ενώ το Πολεμικό Ναυτικό μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα». Μνημόνευσε, ακόμη, τις δύο πολυεθνικές/ευρωπαϊκές ναυτικές επιχειρήσεις, στη Λιβύη και στην Ερυθρά Θάλασσα, οι οποίες φέρουν μάλιστα τα ελληνικά ονόματα IRINI και ASPIDA.

Υπενθύμισε την εκλογή της Ελλάδας ως μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την περίοδο 2025-26, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη «ενίσχυσης του ευρωπαϊκού αμυντικού πλαισίου», ασκώντας μάλιστα κριτική στη στάση της Ε.Ε., την οποία χαρακτήρισε «σχιζοφρενική», καθώς «ζητά από τα κράτη να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες, αλλά ταυτόχρονα περιορίζει δημοσιονομικά τη δυνατότητα υλοποίησής τους».

Ο Νίκος Δένδιας παρουσίασε επίσης το νέο αμυντικό οικοσύστημα της χώρας, περιγράφοντας τις μεταρρυθμίσεις (Ατζέντα 2030) που «εκσυγχρονίζουν τις Ενοπλες Δυνάμεις» και περιλαμβάνουν:

  • Αναβάθμιση του ελληνικού στόλου
  • Ανάπτυξη συστημάτων αντι-drone και αντιπυραυλικής άμυνας
  • Αναδιοργάνωση της στρατιωτικής εκπαίδευσης, τόσο για τους μόνιμους στρατιωτικούς όσο και για τους κληρωτούς

Ειδική αναφορά έκανε στη συμμαχία της Ελλάδας με τις ΗΠΑ, επισημαίνοντας ότι η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών (MDCA, μαχητικά F-35, ελικόπτερα Black Hawk, φρεγάτες Constellation, Αλεξανδρούπολη, Πρωτοβουλία Τριών Θαλασσών) ήταν «εξαιρετική τόσο κατά την πρώτη προεδρία Τραμπ όσο και κατά τη θητεία Μπάιντεν».

Η στρατηγική της ήπιας ισχύος

Αναφερόμενος στην ελληνική στρατηγική, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε τη σημασία της ήπιας ισχύος (soft power) της χώρας, εξηγώντας πως η Ελλάδα μπορεί «να προσφέρει βαθύτερη κατανόηση των χωρών και των κοινωνιών της περιοχής». Ως παραδείγματα ανέφερε:

  • Τις ορθόδοξες κοινότητες των Βαλκανίων
  • Τη γεωπολιτική της Αιγύπτου
  • Το ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων

Συμπερασματικά, τόνισε ότι «οι Ελληνες, με τις σωστές πολιτικές, διαμορφώνουν ισχυρές αμυντικές δυνατότητες και αξιοποιούν την ήπια ισχύ τους για να λειτουργούν ως γέφυρα σταθερότητας».

Και σε αυτό το πλαίσιο, επισήμανε πως «οι ΗΠΑ, έχοντας αυτή την εικόνα, είναι πλέον σε θέση να επιλέξουν με ποιους συμμάχους θα πορευτούν για τη σταθερότητα του κόσμου».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση