ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ηχοι ανατροπών στο μεταναστευτικό

Το Βερολίνο βάζει στο τραπέζι Ε.Ε. απελάσεις στη Συρία – «Φως» στα αιτήματα της Λευκωσίας

Του Παύλου Ξανθούλη

Του Παύλου Ξανθούλη

Η ισλαμιστική τρομοκρατική επίθεση στο Ζόλινγκεν, τείνει να οδηγήσει σε νέο δόγμα τη μεταναστευτική πολιτική της Γερμανίας, ενόψει και των επικείμενων εθνικών εκλογών, προκαλώντας ανατροπές σε όλη την Ε.Ε., με επίκεντρο τη διενέργεια απελάσεων/επιστροφών, ακόμη και σε μη ασφαλείς χώρες, περιλαμβανομένων της Συρίας και του Αφγανιστάν. Η νέα κατάσταση πραγμάτων, που τείνει να δημιουργηθεί, εξυπηρετεί τις θέσεις της Λευκωσίας, η οποία υπό το φως των πολύ μεγάλων ροών που δέχεται (και προ του κινδύνου νέων ροών Σύρων από τον Λίβανο), έχει επανειλημμένα θέσει ενώπιον του Συμβουλίου της Ε.Ε. όπως επανεξεταστεί το καθεστώς κάποιων περιοχών της Συρίας, οι οποίες σύμφωνα με την κυπριακή κυβέρνηση, θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως ασφαλείς. Έστω και «σε πιλοτικό επίπεδο», ούτως ώστε να δρομολογηθεί η επιστροφή αριθμού Σύρων που βρίσκονται στην Κύπρο.

Αν και το ζήτημα επιστροφών σε μη ασφαλείς χώρες, και δη στη Συρία, ήταν εκτός συζήτησης για το Βερολίνο, η πρόσφατη ισλαμιστική επίθεση στο Ζόλινγκεν, με τρεις νεκρούς, δημιουργεί ένα νέο ρεύμα στη Γερμανία, το οποίο εκτιμάται ότι ενδέχεται να συμπαρασύρει στην ίδια κατεύθυνση όλο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Το θέμα ήγειρε ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης των Χριστιανοδημοκρατών, Φρίντριχ Μερτς, ζητώντας όχι μόνο μαζικές απελάσεις στη Συρία και στο Αφγανιστάν, αλλά και τον τερματισμό αποδοχής αιτημάτων ασύλου από τις εν λόγω χώρες. Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, εν μέσω προεκλογικών πιέσεων, σήκωσε το γάντι και υποστήριξε ότι «κάποια πράγματα πρέπει να αλλάξουν στην ευρωπαϊκή νομοθεσία», κάνοντας μάλιστα λόγο για τη σύσταση «ομάδας κρούσης» κρατών-μελών, προκειμένου να συζητήσουν το ζήτημα, ως επίσης και την εφαρμογή των όρων ασύλου. Το προσφυγικό/μεταναστευτικό αναμενόταν να βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα συνάντησης του καγκελαρίου Σολτς και του Φρίντριχ Μερτς που είχε προγραμματιστεί χθες στο Βερολίνο.
Την ίδια ώρα το ακροδεξιό κόμμα, Εναλλακτική για τη Γερμανία, AfD, φέρεται να κυριαρχεί στο ανατολικό τμήμα της χώρας και σύμφωνα με μετρήσεις ενδέχεται να εξασφαλίσει ποσοστά που κυμαίνονται μεταξύ 30-34% στις εκλογές που πρόκειται να διεξαχθούν τις προσεχείς εβδομάδες, την 1η Σεπτεμβρίου στη Σαξονία και Θουριγγία και στις 22 Σεπτεμβρίου στο Βρανδεμβούργο.

Πολιτική πλειοδοσία

Κοινοτική πηγή έλεγε στην «Κ» ότι «με βάση την εικόνα που σχηματίζεται στη Γερμανία, πιθανότατα να βρεθούμε μπροστά από ριζικές αλλαγές στο προσφυγικό/μεταναστευτικό σε όλη την Ε.Ε. Κάτι που όπως όλα δείχνουν, θα γίνει πιο αισθητό, όσο πλησιάζουν οι εκλογές του 2025 στη Γερμανία». Όπως πιο αισθητό ενδεχομένως να γίνει και το φλερτ για την καγκελαρία, τόσο του Όλαφ Σολτς, όσο του Χριστιανοδημοκράτη Φρίντριχ Μερτς, το κόμμα του οποίου καταγράφει ποσοστά της τάξης του 28% και βρίσκεται πρώτο στην παρούσα φάση. Πολύ μεγάλο ποσοστό εμφανίζονται να καταγράφουν επί του παρόντος και οι ακροδεξιοί του AfD, σε εθνικό επίπεδο, αγγίζοντας το 20%.

Η ίδια πηγή εξέφρασε ανησυχία για τις εξελίξεις στη Γερμανία, υποστηρίζοντας ότι «δεν αποκλείεται να βρεθούμε ενώπιον μιας διαδικασίας πολιτικής πλειοδοσίας, προς άγρα ψήφων, ενόψει των εκλογών του 2025, η οποία μοιραία θα οδηγήσει την Ε.Ε. σε ριζικές αλλαγές στο προσφυγικό/μεταναστευτικό, καθώς είναι γνωστό ότι το Βερολίνο επηρεάζει σε καθοριστικό βαθμό την ευρωπαϊκή πολιτική». Σύμφωνα με την ίδια πηγή, «αν αναλογιστούμε ότι η Γερμανία ήταν μέχρι τώρα η χώρα που συγκρατούσε άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε., φρενάροντας το αίτημα για σκλήρυνση της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής και εάν συνυπολογίσουμε ότι τόσο ο Σοσιαλιστής καγκελάριος Όλαφ Σολτς, όσο και ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης των Χριστιανοδημοκρατών Φρίντριχ Μερτς που έδειξε να φλερτάρει και με το AfD, ζητούν διαφοροποίηση της πολιτικής για το προσφυγικό/μεταναστευτικό, τότε μάλλον είναι προφανής, αν όχι και προδιαγεγραμμένη, η κατεύθυνση που τείνουν να προσλάβουν οι εξελίξεις».

Ολοι μαζί;

Η τάση που καταγράφεται στη Γερμανία για αλλαγή ακόμη και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας στο προσφυγικό/μεταναστευτικό, με φωνές ακόμη και για μαζικές απελάσεις ή επιστροφές, δεν διαφέρει ιδιαίτερα από την πολιτική προσέγγιση της Γαλλίας που, εν μέσω ακυβερνησίας, πιέζει για λήψη αυστηρότερων μέτρων και κανόνων. Όλα αυτά προκαλούν χαμόγελα ικανοποίησης στην Ιταλία, όπου η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι απαιτεί εδώ και καιρό αλλαγή πλεύσης από την Ε.Ε., προκειμένου να υιοθετήσει σκληρότερη γραμμή. Ομοίως και η Δανία, ενώ η Ολλανδία, με τη στήριξη της κυβέρνησης από τον Γκερτ Βίλντερς, φέρεται να επιδιώκει ένα νομικό πλαίσιο που παραπέμπει στην κήρυξη κρίσης ασύλου.

Η Λευκωσία παρακολουθεί

Η Κυπριακή Δημοκρατία που έχει φτάσει στα όριά της, καταγράφοντας αρνητικά ρεκόρ στους αριθμούς προσφύγων/μεταναστών και αιτητών ασύλου, σε όλη την Ε.Ε., έχει επανειλημμένα ζητήσει διά του υπουργού Εσωτερικών Κωνσταντίνου Ιωάννου, την επανεξέταση του καθεστώτος της Συρίας. Κάτι πλέον που φέρεται να συγκεντρώνει την προσοχή και της Γερμανίας, η οποία αναφέρεται μάλιστα σε αλλαγή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, με ευθείες αναφορές σε απελάσεις και επιστροφές στη Συρία και το Αφγανιστάν.

Η Λευκωσία, η οποία παρακολουθεί τις εξελίξεις που καταγράφονται στη Γερμανία αναφορικά με το προσφυγικό/μεταναστευτικό, είχε υποστηρίξει ότι κάποια τμήματα της Συρίας θα μπορούσαν να αξιολογηθούν και να θεωρηθούν ως ασφαλείς περιοχές, ώστε να καταστεί δυνατή η επιστροφή Σύρων προσφύγων/μεταναστών.

Ο ΥΠΕΣ είχε τονίσει την ανάγκη «να επαναξιολογηθεί το υφιστάμενο καθεστώς της Συρίας και να εξεταστεί το ενδεχόμενο, ακόμη και σε πιλοτική βάση, χαρακτηρισμού ορισμένων περιοχών της Συρίας ως ασφαλείς περιοχές, στη βάση σχετικής αξιολόγησης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για το Άσυλο». Ο κ. Ιωάννου είχε υποστηρίξει επίσης ότι «η Ε.Ε. θα πρέπει «να εξετάσει τις αποφάσεις της για το θέμα, στη βάση των πραγματικοτήτων που υπάρχουν και στη βάση των αρνητικών δεδομένων που δημιουργεί η συνέχιση της υφιστάμενης πολιτικής».

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παύλου Ξανθούλη

Διπλωματία: Τελευταία Ενημέρωση

X