ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Επέστρεψε η τουρκική κορβέτα βόρεια της Κρήτης

Για δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερες από δέκα ημέρες η Τουρκία, με αφορμή τις έρευνες για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου, στέλνει πολεμικό πλοίο στο Αιγαίο, ταράσσοντας τα «ήρεμα νερά»

Kathimerini.gr

Σταύρος Ιωαννίδης

Τουρκική κορβέτα βρίσκεται βόρεια της Κρήτης, για δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερες από δέκα ημέρες. Αφορμή και πάλι, η έξοδος από το λιμάνι του Ηρακλείου του ερευνητικού πλοίου «NG Worker», το οποίο πραγματοποιεί έρευνες στα ανοιχτά του νησιού, στο πλαίσιο του έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου. Το ερευνητικό «συνοδεύει» φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού και σκάφος του Λιμενικού Σώματος, ενώ, εικόνα από την περιοχή μεταφέρει και μη επανδρωμένο αεροσκάφος.

Ο άσχημος καιρός που επικρατούσε μέχρι το βράδυ της Δευτέρας καθυστέρησε την έναρξη της νέας φάσης των ερευνών, όμως τα ξημερώματα της Τρίτης οι συνθήκες βελτιώθηκαν και το ιταλικό πλοίο μετακινήθηκε στην περιοχή που έχει δεσμευτεί με NAVTEX της υδρογραφικής υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου.

Ηδη από το απόγευμα της Δευτέρας, η τουρκική κορβέτα είχε αναπτυχθεί βορειοανατολικά της Κρήτης, σε απόσταση περίπου 20 ναυτικών μιλίων. Μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης, το τουρκικό πολεμικό πλοίο διατηρούσε την ίδια απόσταση από το ερευνητικό, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχει προχωρήσει σε εκπομπή μηνύματος μέσω ασυρμάτου. Θυμίζουμε ότι στις 3 Φεβρουαρίου, η τουρκική κορβέτα επιχείρησε να παρενοχλήσει το ιταλικό «Ievoli Relume» προειδοποιώντας τον κυβερνήτη του ερευνητικού ότι βρίσκεται σε περιοχή «εκτός δικαιοδοσίας».

Σύμφωνα με την ανάγνωση που κάνουν στρατιωτικές πηγές στην Αθήνα, η Τουρκία επιμένει την πάγια τακτική της να μην αφήνει καμία ευκαιρία για την προβολή των διεκδικήσεων της στο Αιγαίο να πάει χαμένη, επιδιώκοντας να έχει λόγο για οτιδήποτε συμβαίνει έξω από τα 6 ναυτικά μίλια των ελληνικών χωρικών υδάτων.

Την τακτική αυτή διατύπωσε με αρκετή σαφήνεια σε πρόσφατη διαρροή του το ίδιο το τουρκικό υπουργείο Αμυνας, αναφέροντας πως «θα προβούμε στις απαραίτητες παρεμβάσεις στις δραστηριότητες που επιχειρεί να διεξάγει η Ελλάδα με τετελεσμένο τρόπο. Σε αυτό το πλαίσιο, τα ελληνικά σκάφη που διεξάγουν τέτοιου είδους δραστηριότητες προειδοποιούνται μέσω ασυρμάτου», με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας.

Δύο χρόνια «ήρεμα νερά»

Πριν από λίγες ημέρες (6 Φεβρουαρίου) συμπληρώθηκαν δύο χρόνια από τους καταστροφικούς σεισμούς της Τουρκίας που αποτέλεσαν το έναυσμα για την αποκλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στην Αθήνα και την Αγκυρα. Τα περιστατικά παραβάσεων και παραβιάσεων «μηδενίστηκαν», όπως και τα συμβάντα στη θάλασσα, ενώ, αποκαταστάθηκε ο διάλογος και κατέστησαν εφικτές οι συναντήσεις σε ανώτατο επίπεδο, με αποκορύφωμα την περίφημη «Διακήρυξη των Αθηνών Περί Σχέσεων Φιλίας και Καλής Γειτονίας» που υπέγραψαν οι ηγέτες των δύο χωρών τον Δεκέμβριο του 2023.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ, σε διάστημα 22 μηνών, από τον Απρίλιο του 2023 μέχρι τον Ιανουάριο του 2025, έχουν καταγραφεί 23 παραβιάσεις του Ελληνικού Εναέριου Χώρου από τουρκικά αεροσκάφη, καμία εμπλοκή και καμία υπέρπτηση. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι από τις 23 παραβιάσεις, οι 15 έγιναν τον περασμένο Ιανουάριο.

Τον Ιούλιο, η Αγκυρα έστειλε έναν στολίσκο από πέντε πολεμικά πλοία με σκοπό να παρεμποδίσουν τις ελληνικές έρευνες για την πόντιση καλωδίων νοτίως της Κάσου. Τον Αύγουστο, αναπτύχθηκε πάλι μια τουρκική κορβέτα, ενώ, τον Νοέμβριο οι πληροφορίες και μόνο ότι επίκειται νέος γύρος ερευνών, κινητοποίησε και πάλι τον τουρκικό στόλο.

Ταυτόχρονα, η Τουρκία προσπαθεί να προβάλει τις θέσεις της μέσω διπλωματικών αλλά και νατοϊκών καναλιών. Η άσκηση «Steadfast Dager» δεν είναι η μοναδική που κινδύνεψε με ακύρωση. Οπως είχε γράψει η «Κ», πυρετώδεις συνομιλίες διεξάγονταν μέχρι την τελευταία στιγμή για τη διοργάνωση της μεγαλύτερης αεροπορικής άσκησης της Συμμαχίας, της «Ramstein Flag» η οποία πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο στην 117 Πτέρυγα Μάχης της Ανδραβίδας.

Και σε εκείνη την περίπτωση, η Άγκυρα προσπαθούσε να επιβάλει τις διεκδικήσεις της περί αρμοδιότητας έρευνας και διάσωσης ανατολικά του 25ου μεσημβρινού και μη υποχρέωσης υποβολής σχεδίου πτήσης για τα μαχητικά της εντός του FIR Αθηνών. Η άσκηση τελικά πραγματοποιήθηκε χωρίς τη συμμετοχή της Τουρκίας η οποία αρνήθηκε να δεχτεί τις νόμιμες ελληνικές θέσεις.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση