Του Γιώργου Κακούρη
Στο τέλος της διαδικασίας πέτυχε η ευρωπαϊκή κεντροδεξιά να προγραμματίσει τις ακροάσεις των υποψήφιων αντιπροέδρων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, διασφαλίζοντας πως η πλειοψηφία των υποψηφίων που προέρχονται από το ΕΛΚ θα έχουν «κλειδώσει» προτού τις δύσκολες ακροάσεις των αντιπροέδρων, ειδικά από την Ισπανία και από την Ιταλία.
Εξ αρχής η όλη συζήτηση για το ακριβές πρόγραμμα των ακροάσεων ήταν και ένα πολιτικό παιχνίδι καθώς όσο αργότερα στη διαδικασία γίνεται μια ακρόαση, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες η ή ο υποψήφιος να πέσουν θύματα πολιτικών ισορροπιών λόγω μιας ενδεχόμενης απόρριψης κάποιου που προηγήθηκε.
Δεκατρείς από τους 26 Επιτρόπους (πλην της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν) προέρχονται ή σχετίζονται με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, 14 αν περιλάβουμε σε αυτούς και τον Κώστα Καδή ο οποίος δηλώνει ανεξάρτητος αλλά έχει προταθεί από κυβέρνηση που στήριξε την κ. Φον ντερ Λάιεν, και έχει και ο ίδιος πει πως θεωρεί τον εαυτό του κοντά στην ιδεολογία του ΕΛΚ.
Ταυτόχρονα όμως, το ΕΛΚ διατηρεί μόλις μια από τις έξι «εκτελεστικές αντιπροεδρίες» (που στην πράξη αποτελούν απλώς αντιπροεδρίες της Επιτροπής), έχοντας δώσει εκεί χώρο στους Σοσιαλδημοκράτες και τους Φιλελεύθερους, αλλά και τους Συντηρητικούς.
Στη μέση ο Καδής
Στο πλαίσιο αυτό ο Κώστας Καδής βρίσκεται χρονικά λίγο μετά τη μέση της διαδικασίας των ακροάσεων των «απλών» Επιτρόπων, την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου, με ορισμένους από τους πιο ευάλωτους υποψηφίους (όπως της Μάλτας και της Βουλγαρίας) να προηγούνται.
Ο κ. Καδής θεωρείται σχετικά ασφαλής όσον αφορά την ακρόαση του, καθώς το βιογραφικό του συνάδει με το χαρτοφυλάκιο που του ανατέθηκε και δεν έχουν ηγερθεί θέματα σκανδάλων που να τον εμπλέκουν προσωπικά. Στην ακρόαση τον πρώτο λόγο θα έχει η επιτροπή Αλιείας, στην οποία τα πάντα θα εξαρτηθούν από την προετοιμασία του υποψηφίου, ενώ η επιτροπή Περιβάλλοντος, η οποία θα μπορούσε δυνητικά να εγείρει θέματα που αφορούν τη θητεία του κ. Καδή ως Υπουργού Περιβάλλοντος στην Κύπρο, συμμετέχει μεν αλλά δεν ψηφίζει αν χρειαστεί ψηφοφορία για να αποφασιστεί τι θα συστήσει η επιτροπή Αλιείας στην Ολομέλεια.
Τρεις από τους πέντε υποψήφιους Επιτρόπους που προέρχονται από τους Σοσιαλδημοκράτες (Μαρός Σέφτσοβιτς - Σλοβακία, Νταν Γιόργκενσεν - Δανία και Γκλεν Μικάλεφ - Μάλτα), όμως μόνο ένας από αυτούς, ο υποψήφιος της Μάλτας, βρίσκεται σε πραγματικό κίνδυνο απόρριψης λόγω της απειρίας του, κάτι που μειώνει και τις πιθανότητες να υπάρξει «ανταλλαγή πυρών» μεταξύ ΕΛΚ και Σοσιαλδημοκρατών σε εκείνο το στάδιο. Μάλιστα στο πρώτο μισό της διαδικασίας στόχος μεταξύ των υποψηφίων του ΕΛΚ μπορεί να είναι και η Εκατερίνα Ζαχαρίεβα από τη Βουλγαρία (για θέματα νεοφυών επιχειρήσεων και έρευνας/ καινοτομίας) λόγω των κατηγοριών για εμπλοκή της σε σκάνδαλο πώλησης διαβατηρίων.
Δεξιά η ισορροπία
Μετά τη συνάντηση κατά την οποία οι ηγέτες των πολιτικών ομάδων και η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, κλείδωσαν το πρόγραμμα, η επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών Ιράτσε Γκαρσία Πέρες σημείωνε μιλώντας σε δημοσιογράφους πως το ΕΛΚ προώθησε τον προγραμματισμό εκείνο που βγάζει εκτός κινδύνου τους υποψηφίους του σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους Συντηρητικούς και Μεταρρυθμιστές, σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico. Στο ίδιο δημοσίευμα, εκπρόσωπος του ΕΛΚ αντέτεινε πως το ΕΛΚ αποδέχθηκε η μόνη αντιπρόεδρος που προέρχεται από το ΕΛΚ, η Φινλανδή Χένα Βίρκουνεν (Τεχνολογική κυριαρχία, ασφάλεια και δημοκρατία) να είναι η τελευταία στη σειρά.
Οι Σοσιαλδημοκράτες είχαν κάθε λόγο να θέλουν να διασφαλίσουν την έγκριση των αντιπροέδρων πριν τους υπόλοιπους Επιτρόπους, όπως ήταν η άλλη επιλογή ενώπιον της Διάσκεψης των Προέδρων, καθώς κατέχουν δύο από τις έξι θέσεις, με την Ισπανίδα Τερέζα Ριμπέρα (αντιπρόεδρος για θέματα Πράσινης Μετάβασης) και τη Ρουμάνα Ροξάνα Μινζάτου (αντιπρόεδρος για κοινωνικά θέματα και θέματα δεξιοτήτων).
Ειδικά η κ. Ριμπέρα είναι μια πολιτικός με έντονες θέσεις στα θέματα περιβαλλοντικής και κλιματικής πολιτικής, και η ισχυρή θέση που της προτείνει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναμένεται να την καταστήσει στόχο ευρωβουλευτών της κεντροδεξιάς και της δεξιάς που ζητούν λιγότερο φιλόδοξους στόχους σε αυτόν τον τομέα.
Τη γρήγορη διασφάλιση των υποψηφίων αντιπροέδρων του θα ήθελε και το Renew, η φιλελεύθερη ομάδα του Ευρ. Κοινοβουλίου (Στεφάν Σεζουρνέ από τη Γαλλία για τα θέματα βιομηχανικής στρατηγικής και η Εσθονή Κάγια Κάλας στη θέση της Ύπατης Εκπροσώπου για την εξωτερική πολιτική), ειδικά καθώς ο κ. Σεζουρνέ μπορεί να αποτελέσει στόχο των άλλων πολιτικών ομάδων λόγω της σχέσης του με την κυβέρνηση Μακρόν. Πάντως πηγές από το Κοινοβούλιο σημείωσαν στην «Κ» πως πρώην ευρωβουλευτές, όπως ο Γάλλος υποψήφιος, τείνουν να είναι περισσότερο ασφαλείς ενώπιον των πρώην συναδέλφων τους.
Πιο ενδιαφέρουσα περίπτωση από πλευράς ρίσκου, πέρα από την κ. Βίρκουνεν που μπορεί να τραβήξει πάνω της όλη τη δυσαρέσκεια για το ΕΛΚ ως η τελευταία που θα βρεθεί σε ακρόαση, είναι ο Ραφαέλε Φίτο, ο υποψήφιος της Ιταλίας που προέρχεται από το συντηρητικό έως ακροδεξιό κόμμα της Τζόρτζια Μελόνι, και ο οποίος προορίζεται για το σημαντικό χαρτοφυλάκιο που διαχειρίζεται την πολιτική των ταμείων συνοχής και των μεταρρυθμίσεων.
Κάποιες δυσαρέσκειες πάντως έχουν ήδη αρχίσει να εκφράζονται, με τους Πράσινους και την Αριστερά να αντιδρούν νωρίτερα την Πέμπτη σύμφωνα με το Euractiv για την απόφαση της επιτροπής Νομικών Θεμάτων (JURI) να εγκρίνει τις οικονομικές δηλώσεις για αποφυγή σύγκρουσης συμφερόντων των υποψηφίων, διαφωνώντας με τη διαδικασία η οποία θεώρησαν πως δεν ήταν αρκετά διεξοδική.
Στην πράξη, σε μια πρώτη ανάγνωση, οι ομάδες αυτές δεν έχουν τους αριθμούς για να «κόψουν» Επιτρόπους στις ακροάσεις, ούτε για να ανατρέψουν το τελικό αποτέλεσμα ακόμα και αν οι Σοσιαλδημοκράτες στραφούν εναντίον υποψηφίων του ΕΛΚ.