ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Mε έμφαση σε ενεργειακά και Συριακό η Τριμερής

Ξεκινά αύριο το 10ο σχήμα της Τριμερούς Διπλωματίας Αιγύπτου-Κύπρου-Ελλάδος στο Κάιρο

Του Γιάννη Ιωάννου

Του Γιάννη Ιωάννου

Επιστρέφει μετά από μια τετραετία (σ.σ. τελευταία σε επίπεδο αρχηγών-κρατών Τριμερής με την Αίγυπτο πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα το 2021) το 10ο σχήμα των τριμερών συνόδων Κύπρου-Ελλάδος-Αιγύπτου, στο Κάιρο, παράλληλα με την Διακυβερνητική Σύνοδο Αιγύπτου-ΚΔ. Οι καταιγιστικές εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και την Μέση Ανατολή μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ αλλά και τον συνεχιζόμενο πόλεμο στη Γάζα, η εμβάθυνση της ενεργειακής συνεργασίας των τριών χωρών και επιμέρους διμερή και πολυμερή ζητήματα συνεργασίας -σε ένα εύρος θεματικών- θα τεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης, στο Κάιρο, του Προέδρου Χριστοδουλίδη με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι και στον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Προχωράει η συνεργασία

Στα πλαίσια δηλώσεων του στα ΜΜΕ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, προανήγγειλε πως στα πλαίσια της Τριμερούς Κύπρου-Ελλάδος-Αιγύπτου αναμένεται να υπογραφούν μνημόνια συνεργασίας, μεταξύ άλλων στους τομείς της υγειονομικής περίθαλψης, της ανάπτυξης λιμένων, της τεχνολογίας πληροφορικής και επικοινωνιών και της ενίσχυσης των επενδυτικών σχέσεων, «που θα ενισχύσουν περαιτέρω τις κοινές δράσεις και θα θέσουν σταθερά θεμέλια για τη μελλοντική εξέλιξη της τριμερούς αυτής σχέσης» -όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. Επιπλέον ΚΔ και Αίγυπτος θα παρακαθήσουν σε Διακυβερνητική Σύνοδο, την 2η μετά από αυτή των Αθηνών, που αναμένεται θα θεσμοθετήσει διακυβερνητικές συνόδους διμερών θεμάτων σε περιοδική βάση.

Ενεργειακά σε πρώτο πλάνο

Ξεχωριστή σημασία στην Τριμερή αποκτά η εμβάθυνση της ενεργειακής συνεργασίας ΚΔ-Αιγύπτου με το αναπτυξιακό πλάνο του κοιτάσματος “Κρόνος” στο τεμάχιο «6» της κυπριακής ΑΟΖ να μπαίνει σε πρώτο πλάνο. Καλά ενημερωμένες πηγές της «Κ» αναφέρουν πως η ΕΝΙ θα προχωρήσει εντός 2025 με την ανάπτυξη του κοιτάσματος με την όδευση του πως Αίγυπτο (σ.σ. η ΕΝΙ δραστηριοποιείται στο «Ζορ» από το 2015) να θεωρείται κλειδωμένη. Επιπλέον και αποφάσεις που θα παρθούν για το μέλλον της «Αφροδίτης» αφορούν κατεξοχήν την διάσταση συνεργασίας με την Αίγυπτο δεδομένου πως μέρος του σχεδίου της Chevron αφορά -εντός συμφωνημένου πλαισίου- όδευση του φυσικού αερίου από το τεμάχιο «12» επίσης προς το τερματικό υγροποίησης της Αιγύπτου, στο Ίντκου.

Συζήτηση για Συριακό

Οι καταιγιστικές εξελίξεις στο Συριακό μετά την 8η Δεκεμβρίου και την πτώση του καθεστώτος Άσαντ θα τεθούν επίσης στο επίκεντρο της Τριμερούς δεδομένων των εύλογων ανησυχιών όλων των εμπλεκομένων κρατών λόγω της αύξησης του αποτυπώματος της τουρκικής επιρροής στην Συρία της επόμενης ημέρας. Στο Κάιρο ιδίως μεταξύ της κυβέρνησης Σίσι υπάρχει εξαιρετικό ενδιαφέρον για την επόμενη ημέρα της Συρίας δεδομένου και του αυξημένου ιδεολογικού αποτυπώματος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας (ΜΑ) στην διαδικασία πτώσης του Άσαντ -πτυχή που κατεξοχήν αφορά την Αίγυπτο λόγω του ιστορικού εμπλοκής της ΜΑ στα πολιτικά πεπραγμένα της χώρας με αποκορύφωμα την άνοδο του Μόρσι, την περίοδο 2011-2013, στην εξουσία. Λευκωσία και Αθήνα παρακολουθούν τις εξελίξεις στο Συριακό -χωρίς ιδιαίτερο αποτύπωμα εμπλοκής- με την πτυχή καθορισμού θαλασσίων ζωνών Τουρκίας-Δαμασκού να αποτελεί το κατεξοχήν πεδίο εστίασης, λόγω και της εμπειρίας του λεγόμενου τουρκολιβυκού μνημονίου του Δεκεμβρίου του 2019 -μετά τον εμφύλιο στη Λιβύη.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Γιάννη Ιωάννου

Διπλωματία: Τελευταία Ενημέρωση