ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τι ζητάει η νέα γενιά εργαζομένων από τους εργοδότες

Οι παλιοί δίνουν προτεραιότητα στη σταθερότητα, ενώ η Generation Z θεωρεί πιο σημαντική τη διαφορετικότητα και συμπερίληψη

Kathimerini.gr

Οι τεχνολογικές και περιβαλλοντικές αλλαγές, η γεωπολιτική αβεβαιότητα και η έλλειψη ταλέντου αναδιαμορφώνουν το μέλλον της απασχόλησης, με την παγκόσμια αγορά εργασίας να βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σημείο καμπής. Αξιοποιώντας και τα συμπεράσματα του πρόσφατου 55ου Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, όπου περισσότεροι από 3.000 ηγέτες του επιχειρηματικού κόσμου και 60 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων συζήτησαν τις προκλήσεις, ευκαιρίες και νέες δεξιότητες που απαιτούνται για το μέλλον της απασχόλησης, ο όμιλος ManpowerGroup κατέγραψε μια σειρά από σημαντικές τάσεις που διαμορφώνουν το 2025.

Για παράδειγμα, η Generation Z (γεννημένοι μεταξύ 1997-2012) έχει εισέλθει ή πρόκειται να εισέλθει στην αγορά εργασίας σε μια περίοδο ραγδαίων αλλαγών, χωρίς να έχει γνώση του πώς λειτουργούσαν οι επιχειρήσεις στο παρελθόν. Εκτός από τις επαγγελματικές και οικονομικές προκλήσεις, οι εργαζόμενοι της Gen Z αντιμετωπίζουν μεγαλύτερα ζητήματα ψυχικής υγείας και επικοινωνιακών δεξιοτήτων σε σύγκριση με τις προηγούμενες γενιές. Παρ’ όλα αυτά καταφέρνουν να αντεπεξέλθουν. Ετσι είναι πιο πιθανό να συμφωνήσουν ότι ο τρέχων εργοδότης τους προσφέρει επαρκείς ευκαιρίες για προαγωγή (63%), χρήσιμα τεχνολογικά εργαλεία (80%) και δυνατότητες απόκτησης νέων δεξιοτήτων (76%). Αλλά και οι εργοδότες αισθάνονται βεβαιότητα (76%) ότι οι εργαζόμενοι της Gen Z διαθέτουν τις δεξιότητες και την εμπειρία για να αποδώσουν επιτυχώς στους υπάρχοντες ρόλους τους. Ωστόσο, οι εργαζόμενοι της Gen Z είναι πιο πιθανό να δηλώσουν ότι θα αποχωρήσουν οικειοθελώς (47%) ή ακούσια (34%) από την τρέχουσα θέση τους μέσα στους επόμενους έξι μήνες.

Oσο για τους Millennials (γεννημένοι μεταξύ 1981-1996), οι περισσότεροι (60%) κατέχουν διοικητικές θέσεις με τουλάχιστον έναν άμεσο υφιστάμενο. Συνήθως βρίσκονται στο μέσο πολλών επιπέδων ιεραρχίας και πρέπει να διατηρούν θετικές σχέσεις τόσο με τους ανωτέρους όσο και με τους υφισταμένους τους. Στην προσωπική τους ζωή οι Millennial managers βρίσκονται επίσης «πιεσμένοι», καθώς φροντίζουν τα παιδιά τους και ταυτόχρονα ηλικιωμένους συγγενείς, ενώ προσπαθούν να δώσουν προτεραιότητα και στη δική τους ευεξία. Οταν ρωτήθηκαν τι αναζητούν από έναν εργοδότη, οι Millennial managers ανέφεραν ότι η ευημερία, η ηθική ηγεσία και η διαφάνεια είναι οι σημαντικότεροι παράγοντες. Αντίθετα, οι παλαιότερες γενιές δίνουν προτεραιότητα στην οικονομική σταθερότητα, ενώ η Generation Z θεωρεί πιο σημαντική τη διαφορετικότητα και συμπερίληψη όταν επιλέγει εργοδότη. Οι Millennial managers είναι πιο πιθανό να δηλώσουν ότι βιώνουν μέτριο ή υψηλό καθημερινό εργασιακό άγχος (53%), ενώ σχεδόν το ένα τρίτο (27%) αναφέρει ότι είναι πιθανό να αποχωρήσει από τον τρέχοντα ρόλο του μέσα στους επόμενους έξι μήνες.

 

Από το 2020 η εργασία άλλαξε ριζικά, με περισσότερη τηλεργασία και ευέλικτα μοντέλα. Εργοδότες και εργαζόμενοι συνεχίζουν να προσαρμόζονται σε αυτή τη νέα πραγματικότητα. Η αλλαγή του εργασιακού περιβάλλοντος καθορίζεται από την αυξανόμενη πίεση για παραγωγικότητα, την ανάγκη για δημιουργικότητα και την αναβάθμιση του ρόλου των εργαζομένων πρώτης γραμμής. Το άγχος και οι νέες απαιτήσεις που φέρνει η τεχνητή νοημοσύνη απαιτούν καλύτερη υποστήριξη από τους εργοδότες, ενώ τα υβριδικά μοντέλα εργασίας προωθούν την καινοτομία και την κοινωνική διασύνδεση.

 

Οι νέοι τρόποι εργασίας διαμορφώνονται από την ταχύτατη υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης, την ανάγκη για ανθεκτικότητα σταδιοδρομίας, την αυξανόμενη σημασία της κυβερνοασφάλειας και τη θεσμοθετημένη καινοτομία.

 

Τέλος, στην εποχή της βιομηχανίας 4.0 οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν κρίσιμες ελλείψεις ταλέντου σε παγκόσμιο επίπεδο, παράλληλα με γεωπολιτικές αστάθειες και προκλήσεις βιωσιμότητας και περιβάλλοντος.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση