Τα Ιουλιανά
Τίποτα δεν προμήνυε τη θύελλα που θα ξεσπούσε. Στην οικία της Ρενέ Κυπαρίσσι οι κυρίες είχαν καθίσει γύρω από τη ροτόντα και μοίραζαν τα χαρτιά της πρώτης παρτίδας. Ώσπου ξεκίνησε μια ζωηρή συζήτηση για το GPT-4 και την επέλαση της τεχνητής νοημοσύνης… «Το ποιο;» ρώτησε δειλά η Καλαμαρού, όταν κατάλαβε πως οι εξελίξεις στην τεχνολογία τη βρήκαν αδιάβαστη. «Δεν υπάρχει λόγος να αισθάνεσαι άσχημα επειδή δεν γνωρίζεις, χρυσή μου. Είναι άλλωστε και θέμα ηλικίας…». «Really? Seriously? Δεν πρόκειται να ανεχτώ τον ηλικιακό ρατσισμό!» ξέσπασε η Ευγενία.
«Η Καλαμαρού έπαθε Αννίτα» είπε η Ιουλία και το περιστατικό, όπως ήταν αναμενόμενο, έκανε τον γύρο της αστικής Λευκωσίας. Με την ευκαιρία να θυμίσουμε την πικάντικη λεπτομέρεια ότι ηλικιακή άβυσσος χωρίζει τη Ρενέ από το υπόλοιπο καρέ. Συγκεκριμένα 15 ολόκληρα χρόνια, γεγονός που τροφοδότησε, το πάλαι ποτέ, τα κουτσομπολιά για «την μιτσιάν που ετύλιξεν τον Κυπαρίσσι». Ο υπαινιγμός λοιπόν για το γήρας ου γαρ έρχεται μόνον, θεωρήθηκε casus belli κατά τη μαινόμενη Καλαμαρού.
«Μπορείτε να γίνετε λίγο πιο περιγραφική, κυρία Ουίλσον;» παρακάλεσα την Πηγή μου. «Ευχαρίστως, αγαπητέ. Πώς γύρισε το μάτι της Αννίτας στην Πράγα; Αυτό! Το υπονοούμενο του προέδρου της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης για το νεαρό της ηλικίας της την εξόργισε τόσο πολύ, που απάντησε με σθένος, ως αγνή ελληνοπούλα, κάτι σαν το δημώδες: Εγώ είμαι η Λένω Μπότσαρη, η αδερφή του Γιάννη, και ζωντανή δεν πιάνουμαι εις των Τουρκών τα χέρια. Του ήρθε μια παραζάλη του Τουρκαλά, καθώς έτσι κερδίζονται οι επικοινωνιακές μάχες στου TikTok τα μαρμαρένια αλώνια».
Η συζήτηση για τη μάχη της Πράγας αλάφρυνε κάπως το βαρύ κλίμα. Ήταν πολλά εξάλλου τα παραλειπόμενα σχετικά με την είδηση που μονοπώλησε το ενδιαφέρον τη βδομάδα που πέρασε. Από τις ειρωνείες της αγγλόφωνης Αριστεράς, επειδή της έφταιξαν τα αγγλικά της Αννίτας, μέχρι τους διθυράμβους στο φεμινιστικό στρατόπεδο. «Έχουμε νικήτρια!» ανακοίνωσε στο καρέ η Ιουλία και τους διάβασε το σχόλιο της Αντρούλας Βασιλείου κάτω από φωτογραφία της Αννίτας Δημητρίου με προέδρους άλλων Κοινοβουλίων της Ε.Ε.: «Πάντως η δική μας είναι η πιο σικάτη!». Οι κυρίες έσπευσαν να συμφωνήσουν ότι «η Αντρούλα το τερμάτισε», γιατί δεν γνώριζαν προφανώς την κορυφαία των αναρτήσεων διά χειρός Άθου Αντωνιάδη.
«Είναι η δεύτερη φορά σε λίγους μήνες που η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου βρίσκεται αντιμέτωπη σε θεσμικό επίπεδο ως εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας με εκπρόσωπο της κατοχικής Τουρκίας και απαντά με ξεκάθαρο τρόπο. Οφείλουμε να το αναγνωρίσουμε και να το υπερθεματίσουμε». «Να το υπερθεματίσουμε ακούω!» είπε η αριστερή (με την καλή έννοια) Κουλλίτσα Κυριακού και οι κυρίες χαμογέλασαν συγκαταβατικά. «Έως τώρα πιστεύαμε οι αδαείς ότι μπορούσαμε να το τηγανίσουμε, να το κάψουμε ή να το καουρτίσουμε… Σύμφωνα με τα εθνικοπατριωτικά ελληνικά του (Λ)άθως Αντωνιάδη μπορούμε πλέον και να το υπερθεματίσουμε, κοπέλες!».
Έπειτα από καιρό πάντως είχαμε τη ευκαιρία να απολαύσουμε χορταστικές δόσεις ΔΗΚΟ. Από το θεματικό πάρτι γενεθλίων του Νικόλα, με τον εύγλωττο τίτλο Circus, μέχρι την πλειοδοσία πατριωτισμού για το δημοψήφισμα του 2004. Τις εντυπώσεις στο πάρτι έκλεψε ο ιδιοσυγκρασιακός (sic) Χριστόφορος -never surrender- Τορναρίτης, ο οποίος διαμήνυσε προς κάθε ενδιαφερόμενο: «Συνεχίστε να πατάτε πάνω μου μήπως βρείτε το μονοπάτι της ελευθερίας». Στο πολιτικό πεδίο ξεχώρισε η ηρωική ανάρτηση του Χρύση Παντελίδη και η δηκτική απάντηση του Κωνσταντίνου Πετρίδη για τις φωτογενείς πολιτικές καριέρες που κτίστηκαν με φόντο τα συντρίμμια του Κυπριακού.
Με τούτα και με κείνα η συζήτηση έφτασε και σε ένα από τα ορφανά του ΔΗΚΟ, τον πληθωρικό Κυριάκο Κενεβέζο, ο οποίος πήρε παράταση στην πολυτελή εξορία της πρεσβείας μας στην Αθήνα έως τον Οκτώβριο. «Έναντι του ευτελούς ποσού των 122.400 ευρώ» ενημέρωσε το καρέ η Ιουλία. «Really? Θα πληρώσουμε δηλαδή οι φορολογούμενοι πολίτες εκατόν είκοσι δύο χιλιάδες ευρώ και κάτι ψιλά σε πιτόγυρα;» ξέσπασε η Ευγενία η Καλαμαρού κατακεραυνώνοντας την καθεστωτική Κυπαρίσσι.
Όχι μόνο δεν υπέκυψε η Ρενέ στα ξεσπάσματα οργής της Καλαμαρούς αλλά της τη βγήκε και από τα δεξιά. «Ας παίξουμε μπαλίτσα, Ευγενία» την προκάλεσε, καθώς στο γήπεδο των εντυπώσεων οι οπαδοί του Νίκου Χριστοδουλίδη αισθάνονται ότι έχουν σαφές προβάδισμα. «Δεν ισχυρίζομαι ότι είναι αμελητέα αντίπαλος η Αννίτα αλλά… really? Μπορεί τώρα να συγκριθεί με τον φάκτορα της επικοινωνίας;» έθεσε το ακανθώδες ερώτημα η Κυπαρίσσι στο βαθιά προβληματισμένο καρέ.
Ο αγώνας ανάμεσα στην Πρόεδρο του Συναγερμού και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας δεν κρίθηκε ακόμα. Κάποιοι μιλούν για «μάχη των αιωνίων», αφού οι νίκες κερδίζονται selfie με selfie και post με post. «Την ώρα που η Αννίτα έκανε τη μικρή της επανάσταση στην Πράγα, ο εξωστρεφής Νίκος φωτογραφιζόταν στο Προεδρικό με τον Iron Man της Κύπρου Ανδρέα Τρικωμίτη. Αυτή η μάχη θα κριθεί στα σημεία» αποφάνθηκε η Ιουλία εν τη σοφία της. Και για να ΤΟ υπερθεματίσει, όπως λέει και ο Άθως, έδειξε στο καρέ το διαμάντι του στέμματος των social media με την υπογραφή του Μιχάλη Π. Μιχαήλ, υποψήφιου για τη θέση του Αντιπροέδρου στον πολύπαθο Συναγερμό: «Επιλογή μου η ταπεινή σιωπή για τις εκλογές στον ΔΗΣΥ. Η προσφορά θέλει έργα όχι λόγια». «Really?» ψέλλισε η Καλαμαρού, αφού μετά απ’ αυτό ήτανε βέβαιη πως τα είδε όλα.