Τα Ιουλιανά
Η φωταγώγηση της οικίας της Θεοπίστης Θεοδούλου έγινε σε μια σεμνή τελετή, στην οποία παρευρέθηκαν εκλεκτά μέλη των φιλανθρωπικών οργανώσεων και των καρέ της μείζονος περιοχής πρωτευούσης. Η παλιά Στροβολιώτισσα υποδέχτηκε τις κυρίες φορώντας τη γούνινη ετόλ της, η οποία το πάλαι ποτέ προκάλεσε την επίπληξη της διευθύντριάς της Ουρανίας Κοκκίνου («Είναι υπερβολή για μια καθηγήτρια, Θεοπίστη!») και την αντίδραση της συνηγόρου υπεράσπισης Ιουλίας Παλαιολόγου Ουίλσον («Η υπερβολή είναι η τελευταία άμυνά μας στον μικροαστισμό, δεσποινίς Κοκκίνου!»).
Εάν επρόκειτο για έναν οποιονδήποτε χριστουγεννιάτικο στολισμό, η στήλη δεν θα ασχολείτο. Η περίπτωση όμως του σπιτιού της Θεοπίστης αποτελεί όχι απλώς υπερπαραγωγή, αλλά «μια πράξη αντίστασης στη μιζέρια του Δήμου Στροβόλου». Αυτό εξηγούσε η ίδια και οι κυρίες κατένευσαν πρόθυμα καθώς όλες είχαν δει τα αφαιρετικά (sic) στολίδια που τοποθετήθηκαν στις κολώνες της ΑΗΚ ως πλίνθοι και κέραμοι ατάκτως ερριμμένα. Το υπερθέαμα βεβαίως και φέτος δίχασε το καρέ, με κορυφαίο δηλητηριώδες σχόλιο εκείνο της σιεροκουτάλας της Κούταλου, η οποία ξεστόμισε το αμίμητο: «Είναι σαν να έκανε εμετό επάνω στο σπίτι ο Άης Βασίλης, μάνα μου!».
Η Θεοπίστη, πάντως, απτόητη συνέχισε να υποδέχεται τις καλεσμένες της, επαναλαμβάνοντας μελοδραματικά την ατάκα της Μπλανς Ντυμπουά: «Δεν θέλω ρεαλισμό, θέλω μαγεία». «Αυτό ακούγεται ως απειλή» σχολίασε μια κάργια του καρέ των Αγίων Ομολογητών, η οποία εξηγούσε στην ομήγυρη για το πόσο εκθαμβωτική ήταν η Φουρέιρα στο Christmas Street Party του Δήμου Λευκωσίας. «Ενώ στον Στρόβολο ούτε τη Λίλα δεν κατάφεραν να φέρουν». «Ποια είναι η Λίλα;» τόλμησε να ρωτήσει η Ευγενία η Καλαμαρού. «Δεν γνωρίζετε τη Λίλα;». «Καταδικάστε με, κυρία Πρόεδρε, το ομολογώ: Δεν γνωρίζω τη Λίλα!». Τότε μια άλλη σιγανοπαπαδιά, του καρέ του Αγίου Δομετίου, τραγούδησε με μπρίο το υπέρτατο σουξέ της αοιδού Λίλας («Ατουταλέρ, δεν θα με ξεχάσεις ποτέ, φεύγω με το μαύρο κουπέ») και οι κυρίες χειροκρότησαν ενθουσιασμένες την ανέλπιστη χριστουγεννιάτικη performance.
Η πολιτική ατζέντα της ημέρας ξεκίνησε κάπως ανορθόδοξα: με το εξωτερικό δελτίο. Η είδηση ότι η βασίλισσα Ελισάβετ έκανε μπάνιο τον Κάρολο, όταν ήταν μωρό, φορώντας το στέμμα της, αξιολογήθηκε ως αρκούντως πικάντικη. Σε αντίθεση πάλι με τα βασιλικά νέα, η είδηση της επίσκεψης του Βρετανού πρωθυπουργού στο νησί μας ελάχιστα συγκίνησε τις κυρίες. Ούτε καν τα σκληροπυρηνικά μέλη της αγγλόφωνης Δεξιάς ταυτίστηκαν κι ας μεσολάβησαν 53 ολόκληρα χρόνια από την προηγούμενη επίσκεψη πρωθυπουργού της Μεγάλης Βρετανίας. Αντιθέτως, ταυτίστηκαν με την ανάρτηση της Ελένης Χρυσοστομίδου: «Welcome to Cyprus, Sir Keir Starmer. For us, the best British Prime Minister of all time remains Hugh Grant in “Love Actually”».
Η είδηση πάντως από το εξωτερικό δελτίο που απασχόλησε περισσότερο το καρέ, αφορούσε στον διορισμό της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ελλάδα. Η πληθωρική περσόνα της κυρίας, η οποία διέπρεψε στην τηλεόραση και όχι μόνο, είναι βέβαιο ότι θα εμπλουτίσει το νυσταλέο διπλωματικό ρεπορτάζ. Όπως σχολίασε εύστοχα η Ιουλία: «Δείτε τις φωτογραφίες και θα καταλάβετε γιατί ο στολισμός του σπιτιού της Θεοπίστης ωχριά μπροστά στην Κίμπερλι. Επιπλέον, να μαθαίνουμε για να διδασκόμαστε: Ο Τραμπ πρόσφερε στην πρώην του γιου του την πρεσβεία μιας χώρας. Μπροστά σε αυτό, όσα κάνουν οι δικοί μας μοιάζουν με πταίσματα, μάνα μου».
«Ας καταγραφεί, πάντως, για τις υποσημειώσεις της Ιστορίας, ότι ο αγαπημένος μας Γιαννάκης Ομήρου αντέδρασε στον διορισμό της Κίμπερλι με τη βαρυσήμαντη δήλωση: Η πρέσβης που διόρισε ο Τραμπ στην Ελλάδα χαρακτήριζε τους Έλληνες “τζαμπατζήδες”, “τεμπέληδες” και “ανεκπαίδευτα σκυλιά”. Ελπίζω ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα δώσει τη συγκατάθεση για τον διορισμό της. Είναι θέμα αξιοπρέπειας. Και μάλιστα ΕΘΝΙΚΗΣ» ενημέρωσε η Ιουλία. «Chapeau, Γιαννάκη!» ομοφώνησε το καρέ. Κι ύστερα συμφώνησαν επίσης ότι το καλύτερο σχόλιο για τον περιβόητο διορισμό έκανε το επίσης αγαπημένο τους parody account (για τους σωστούς όμως λόγους) Jho Low o Προεδρικός Βαφτιστικός: «Έννα μας πελλάνει τούτος… Εν σάννα πέψουμε εμείς τη Βαλεντίνα Τσίγκη πρέσβειρα στην Ουάσιγκτον…». «Αδιαπραγμάτευτα Θεός!» αποφάνθηκε η Ιουλία.
Στο σημείο που η οικοδέσποινα σέρβιρε το βερμούτ και η αριστερή (με την καλή έννοια) Κουλλίτσα Κυριακού τραγουδούσε (ελαφρώς ντίρλα) «Μια γυναίκα μόνο ξέρει να σου πει, μια γυναίκα που αγάπησε πολύ», αποφάσισαν ν’ ανοίξουν το ακανθώδες θέμα των δηλώσεων του Κώστα Μαλέκου ο οποίος, όπως ο λίβας που καίει τα σπαρτά, έκαψε τα εγκεφαλικά κύτταρα όσων δεν θεωρούν τη γυναίκα γλάστρα στο πλευρό των παλαιάς κοπής αρσενικών. «Τουτέστιν, όλων των στοιχειωδώς πολιτισμένων ανθρώπων ανεξαρτήτως φύλου, εξαιρουμένου του Ανδρέα Θεμιστοκλέους, ο οποίος υπερθεμάτισε ως συνήθως» σχολίασε η Ιουλία. «Το περίεργο βεβαίως είναι που δεν τοποθετήθηκε το άλλο ασυγκράτητο αρσενικό, ο Νίκος Πελετιέ» συμπλήρωσε.
Τίποτε δεν φαινόταν ότι μπορούσε να χαλάσει τη βραδιά. Ούτε καν το viral βίντεο της Αννίτας, γνωστό και ως «Πρόεδρος στα πρόθυρα νευρικής κρίσης» ή τα beef ανάμεσα στους Κουλά - Λετυμπιώτη και Αβέρωφ - Ιωάννου. «Αγάπη ολούθε» είπε η Ευγενία η Καλαμαρού. Κι έπειτα ζήτησε από τις κυρίες να σωπάσουν λίγο για ν’ ακούσουν το νέο τραγούδι του Maestro. Η μουσική του Piovani, οι στίχοι της Νικολακοπούλου και η μαγική φωνή της Χαρούλας σίγασαν τα πολιτικά πάθη. «Δεν θέλω ρεαλισμό, θέλω μαγεία» ψιθύρισε η Θεοπίστη κι αυτή τη φορά καμιά τους δεν έφερε αντίρρηση.