

Του Γιάννη Ιωάννου
Παρά τις υποσχόμενες ενδείξεις από τις σεισμογραφικές έρευνες επί του γεωτρητικού στόχου «Ηλέκτρα» για μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου, στο θαλασοτεμάχιο «5» της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), η κοινοπραξία της Exxon-Qatar Energy ολοκλήρωσε τις έρευνές της χωρίς ανακάλυψη ποσοτήτων αερίου. Την είδηση είχε μεταδώσει ήδη την περασμένη Παρασκευή η εξειδικευμένη έκδοση για θέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, MEES (Middle East Economic Survey), η οποία επικαλούμενη πηγές, ανέφερε πως το γεωτρύπανο Valaris DS-9 oλοκλήρωσε τις εργασίες του επί του γεωτρητικού στόχου «Ηλέκτρα» επιβεβαιώνοντας μεν ενεργό πετρελαϊκό σύστημα, αλλά χωρίς να υπάρχουν σε ταμιευτήρες επαρκείς ποσότητες φυσικού αερίου – ήτοι ποσότητα που θα μπορούσε να εξορυχθεί και να καταστεί εμπορικά αξιοποιήσιμη.
Υπενθυμίζεται πως, όπως έγραψε η «Κ», η γεώτρηση της Exxon καθυστέρησε να ολοκληρώσει τις εργασίες της λόγω τεχνικών θεμάτων από τις υψηλές πιέσεις στο σημείο. Το τρυπάνι, εξάλλου, είχε ξεπεράσει σε βάθος τα 6.500 μέτρα κατά τις εργασίες του και στα 6.800 αντιμετώπισε τεχνικά προβλήματα με αποτέλεσμα να διακοπούν οι εργασίες γεώτρησης, να θωρακιστεί η τελευταία και ως εκ τούτου να καθυστερήσει ο χρόνος ολοκλήρωσης των ερευνών. Ακολούθως, το Valaris DS-9, θα προχωρήσει προς το θαλασοτεμάχιο «10» (σ.σ. στο κοίτασμα «Πήγασος», υπό τη διαχείριση επίσης της αμερικανοκαταρινής κοινοπραξίας Exxon-Qatar Energy) για εργασίες επιβεβαίωσης του μικρού κοιτάσματος που βρίσκεται εκεί, αλλά και για την προσπάθεια χαρτογράφησης της περιοχής προκειμένου να διακριβωθεί αν υπάρχει προοπτική εξεύρεσης κάποιου άλλου κοιτάσματος.
Η ανακοίνωση του υπουργείου
Το υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας ανακοίνωσε, και επίσημα τη Μεγάλη Δευτέρα, την ολοκλήρωση των γεωτρητικών εργασιών στον στόχο «Elektra-1», εντός του Τεμαχίου 5 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας, από την κοινοπραξία των εταιρειών ExxonMobil Exploration and Production Cyprus (Offshore) Limited (Διαχειριστής) και QatarEnergy International E&P LLC. Τα δεδομένα που προέκυψαν από την ερευνητική γεώτρηση και η μέχρι τώρα προκαταρκτική αξιολόγηση που διενεργήθηκε, κατέδειξαν την ύπαρξη μεν φυσικού αερίου σε μη εκμεταλλεύσιμες ποσότητες δε.
Καλή η προοπτική
Σύμφωνα με την αρχική αξιολόγηση του Διαχειριστή, τα αποτελέσματα της γεώτρησης «Elektra-1» αποτιμούνται ως ενθαρρυντικά, επιβεβαιώνοντας την ύπαρξη συστήματος υδρογονανθράκων και ταμιευτήρων καλής ποιότητας. Οι πληροφορίες που συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια των γεωτρητικών εργασιών αξιολογούνται με σκοπό τον καθορισμό των μελλοντικών σχεδιασμών της κοινοπραξίας για το Τεμάχιο 5. Το πλωτό γεωτρύπανο «Valaris DS-9», το οποίο πραγματοποίησε τις εργασίες, θα μετακινηθεί ακολούθως στο Τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ για την ανόρυξη ερευνητικής γεώτρησης στον στόχο «Pegasus-1» εκ μέρους της κοινοπραξίας των ExxonMobil Exploration and Production Cyprus (Offshore) Limited και QatarEnergy International E&P LLC.
Πώς προχωρά το «Αφροδίτη»
Σε μια άλλη εξέλιξη και στον απόηχο της επενδυτικής περιοδείας Χριστοδουλίδη στις ΗΠΑ, αυτό που προκύπτει είναι πως ο έτερος αμερικανικός κολοσσός, της Chevron, που δραστηριοποιείται στο τεμάχιο «12» (κοίτασμα «Αφροδίτη»), προχωρά με τον σχεδιασμό για την εμπορική αξιοποίηση του κοιτάσματος. Εξάλλου, ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Χιούστον του Τέξας είχε συνάντηση με τον CEO τoυ αμερικανικού κολοσσού, Mike Wirth, συζητώντας για το ζήτημα – που υπενθυμίζεται πως αποτέλεσε αντικείμενο πολύμηνων διαπραγματεύσεων μεταξύ ΚΔ και Chevron προκειμένου οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε συμφωνία για την εμπορική αξιοποίηση του κοιτάσματος, που ανακαλύφθηκε το 2011 και κηρύχθηκε εμπορικά εκμεταλλεύσιμο το 2014.
Όπως διαμορφώνονται τα πράγματα για την «Αφροδίτη», ο Νοέμβριος του 2025 καθίσταται ένας σημαντικός μήνας διορίας προκειμένου η εταιρεία να ολοκληρώσει και να παραδώσει την pre-FEED φάση ανάπτυξης για το κοίτασμα ως προς τη διάσταση της προκαταρκτικής ανάπτυξης που περιλαμβάνει το τελικό FEED (Front End Development). Ακολούθως, όπως αναφέρουν στην «Κ» αρμόδιες πηγές, θα διαφανούν και οι προθέσεις της ίδιας της Chevron και αν τελικά θα προκύψει και το επόμενο στάδιο, ήτοι η τελική επενδυτική απόφαση (FID, Final Investment Decision). Ο εκτιμώμενος χρόνος, για παραγωγή φυσικού αερίου από την «Αφροδίτη», αν όλα κυλήσουν ομαλά, εκτιμάται, από ανεξάρτητους παρατηρητές, ώς το 2027.
Κλείνοντας, όπως ανέφερε σε ρεπορτάζ της η «Κ» και την περασμένη Κυριακή, το επενδυτικό ενδιαφέρον Αμερικανών, όπως διαφάνηκε από την περιοδεία της κυβέρνησης στο Τέξας του Χιούστον, εξακολουθεί να υφίσταται παρά το αρνητικό αποτέλεσμα της γεώτρησης στην «Ηλέκτρα», με την ΚΔ να προχωρά σε νέο γύρο αδειοδοτήσεων εντός του έτους – τον 4ο συνολικά από το 2007– με τα θαλασσοτεμάχια επί της ΑΟΖ, «4», «11» και «12» να προσελκύουν ενδιαφέρον αλλά και τα «6», «7» και «8» να ξαναμπαίνουν στη μεγάλη εικόνα λόγω και μετατοπίσεων – κυρίως λόγω της δραστηριοποίησης της Total οι άδειες της οποίας λήγουν.