ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

«Ετσι μοιάζει η νίκη»: Το νέο δόγμα ασφαλείας του Ισραήλ

Η αλλαγή στρατηγικής, όπως λένε οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι, γεννήθηκε από το τραύμα και τα μαθήματα της 7ης Οκτωβρίου

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

FT

Από την κορυφή του όρους Ερμών, 2.000 μέτρα περίπου πάνω από τη Μεσόγειο, ένας Ισραηλινός στρατιώτης κοιτάζει την κοιλάδα κάτω, γεμάτη τώρα με χιλιάδες συναδέλφους του στρατιώτες, τουλάχιστον εννέα νέα φυλάκια, ασφαλτοστρωμένους δρόμους πρόσβασης και πρόσφατα σκαμμένα χαρακώματα.

Ο στρατιώτης εξετάζει κάποια από τα εκατοντάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα που κατελήφθησαν στη Συρία στις αρχές Δεκεμβρίου, μετά την επίθεση των ανταρτών υπό την ηγεσία των ισλαμιστών που ανέτρεψε το καθεστώς του Μπασάρ αλ Ασαντ.

Παρόμοιες σκηνές επαναλαμβάνονται σε όλα τα σύνορα του Ισραήλ, καθώς τα στρατεύματά του κατέλαβαν θέσεις εντός του Λιβάνου, εκκαθάρισαν μεγάλες εκτάσεις εδάφους στη Γάζα και γκρέμισαν σπίτια στους προσφυγικούς καταυλισμούς της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης, αναφέρουν οι Financial Times.

«Ετσι μοιάζει η νίκη»: Το νέο δόγμα ασφαλείας του Ισραήλ-1

Ο «νέος κόσμος» και το τραύμα

«Είναι ένας νέος κόσμος», ανέφερε Ισραηλινός στρατιωτικός αξιωματούχος από την κορυφή του βουνού. Πρόκειται για την εφαρμογή ενός νέου, υπερεπιθετικού ισραηλινού στρατιωτικού δόγματος που αναδιαμορφώνει τη Μέση Ανατολή μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023 και το ξέσπασμα του πολέμου.

Χωρίς να είναι πλέον ικανοποιημένο με τείχη στα σύνορα και συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης, το Ισραήλ, σύμφωνα με τους Financial Times, καταλαμβάνει εδάφη από τους γείτονές του, δημιουργεί ζώνες προστασίας και βομβαρδίζει.

Είναι ένα όραμα που, όπως λένε οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι, γεννήθηκε από το τραύμα και τα μαθήματα της 7ης Οκτωβρίου.

«Δεν μπορείς να αφήσεις έναν τρομοκρατικό στρατό να χτιστεί στην πόρτα σου», υποστήριξε ανώτερος Ισραηλινός στρατιωτικός αξιωματούχος, ο οποίος, όπως και άλλοι αξιωματούχοι που μίλησαν στο FT, ζήτησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι το Ισραήλ «αλλάζει το πρόσωπο της Μέσης Ανατολής».

Οι ηγέτες του Λιβάνου προειδοποίησαν ότι «δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη» και «διαρκής σταθερότητα» εάν ο ισραηλινός στρατός δεν αποσυρθεί από τη χώρα, ενώ η νέα συριακή κυβέρνηση καταδίκασε τη «συνεχιζόμενη επιθετικότητα» του Ισραήλ.

Η Μπάρμπαρα Λιφ, πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ, τόνισε ότι η δράση του Ισραήλ στη Συρία «απειλεί να προκαλέσει ένα νέο είδος αναταραχής και εχθρότητας».

«Ετσι μοιάζει η νίκη. Ο ισραηλινός στρατός είναι εδώ και οι ισραηλινές κοινότητες είναι προστατευμένες και ενεργές», δήλωσε από πλευράς του ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Ισραήλ Κατς σε περιοδεία στην περιοχή τον περασμένο μήνα. 

Αλλαγή στρατηγικής

Την ίδια στιγμή, στη Δυτική Οχθη, ο ΟΗΕ εκτιμά ότι περίπου 40.000 Παλαιστίνιοι έχουν εκτοπιστεί από τότε που το Ισραήλ εξαπέλυσε μεγάλη επίθεση εναντίον ενόπλων στον προσφυγικό καταυλισμό Τζενίν τον Ιανουάριο, επεκτείνοντάς τον αργότερα σε άλλες κοντινές περιοχές.

Ο καταυλισμός Τζενίν έχει σχεδόν εκκενωθεί από τους κατοίκους του, με μεγάλα τμήματα —συμπεριλαμβανομένων κεντρικών δρόμων, σχολείων, τζαμιών και δεκάδων κτιρίων— να έχουν καταστραφεί.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι τονίζουν ότι τα στρατεύματα θα παραμείνουν στη θέση τους επ’ αόριστον, ενώ οι Παλαιστίνιοι κάτοικοι δεν επιτρέπεται να επιστρέψουν πριν από το τέλος του έτους.

Οι εξελίξεις σηματοδοτούν την αλλαγή στη στρατηγική του Ισραήλ, το οποίο για δύο δεκαετίες εξαπέλυε επιδρομές σε περιοχές της Δυτικής Οχθης που ελέγχονται από την Παλαιστινιακή Αρχή, αλλά απέφευγε να διατηρήσει μακροπρόθεσμη παρουσία, επισημαίνουν οι Financial Times.

Ο ισραηλινός στρατός επιμένει ότι τα νέα φυλάκια που δημιουργήθηκαν στη Συρία, στον Λίβανο και στα στρατόπεδα της Δυτικής Οχθης είναι «προσωρινά» και μπορούν να καταργηθούν μέσα σε λίγες μέρες. Στη Γάζα ωστόσο, αυτό είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα συμβεί. Από την έναρξη του πολέμου, ανώτεροι Ισραηλινοί αξιωματούχοι κατέστησαν σαφές ότι σκόπευαν να δημιουργήσουν ζώνη ασφαλείας 1 χιλιομέτρου μέσα στη λωρίδα για να εξασφαλίσουν ότι δεν θα μπορούσε ποτέ να πραγματοποιηθεί άλλη επίθεση τύπου 7ης Οκτωβρίου.

Συνοριακές «ζώνες ασφαλείας»

Ωστόσο, το σχέδιο του Ισραήλ απέχει πολύ από το να έχει ολοκληρωθεί.

Ο υπουργός Αμυνας απείλησε τον περασμένο μήνα να επεκτείνει τις συνοριακές «ζώνες ασφαλείας» και να θέσει ακόμη μεγαλύτερο μέρος της Γάζας υπό «μόνιμο ισραηλινό έλεγχο» εάν η Χαμάς δεν συνθηκολογήσει και δεν απελευθερώσει τους Ισραηλινούς ομήρους που εξακολουθεί να κρατά.

Ο Νετανιάχου δεν έκρυψε ποτέ την επιθυμία του να διατηρήσει τον «συνολικό έλεγχο ασφαλείας» του θύλακα. Επίσης, υιοθέτησε με ενθουσιασμό την πρόταση του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, να εκδιώξει τον πληθυσμό της Γάζας και να μετατρέψει την περιοχή σε «ριβιέρα της Μέσης Ανατολής».

Ο Εχούντ Γιαάρι, ανώτερος συνεργάτης στο The Washington Institute for Near East Policy, ανέφερε ότι η υποστήριξη του Τραμπ βοήθησε να διασφαλιστεί ότι η διεθνής πίεση στο Ισραήλ να εγκαταλείψει τα εδάφη που κατέλαβε ήταν διαχειρίσιμη και ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει με αυτήν την επιθετική νέα στρατηγική.

«Ετσι θα μοιάζει το περίφημο [μεταπολεμικό] “Day After” (“Η επόμενη μέρα”) σε διάφορα μέτωπα, πρόσθεσε ο ίδιος.

Κριτική στο νέο δόγμα ασφαλείας της κυβέρνησης άσκησε ο Ισραήλ Ζιβ, απόστρατος στρατηγός του ισραηλινού στρατού, ο οποίος ανέφερε σε ισραηλινό Μέσο την περασμένη εβδομάδα ότι η κυβέρνηση είναι «πολιτικά ερωτευμένη με την ιδέα να καταλάβει» εδάφη.

Η «περιττή» ισραηλινή παρουσία στη Συρία, σε «έδαφος που δεν είναι δικό μας», θα γυρίσει μπούμερανγκ, προειδοποίησε, όπως συνέβη με τις δύο δεκαετίες κατάληψης «ζώνης ασφαλείας» στον Λίβανο από το 1982 έως το 2000, που οδήγησαν στην ανάδυση της εξέγερσης της Χεζμπολάχ και στον θάνατο πάνω από 1.000 Ισραηλινών στρατιωτών.

Πηγή: Financial Times

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση